Κυριακή , 3 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

ΡΑΓΔΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΜΕ ΤΑ F-35! Aσύμφορη η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των F-16;..

Το Πεντάγωνο υποχρεώνει την Lockheed Martin να κάνει γενναία έκπτωση στην τιμή του αεροσκάφους F-35, γράφει η Lockheed Martin ,η οποία μάλλον γι΄ αυτό χρεώνει χώρες όπως η Ελλάδα με σχεδόν 1,5 δις για τον εκσυγχρονισμό των F-16 τους!

Όπως γράφει η Wall Street Journal “ο αμυντικός γίγαντας Lockheed Martin και το Πεντάγωνο κατέληξαν σε συμφωνία την περασμένη εβδομάδα ότι οι τιμές της βασικής έκδοσης της επόμενης παρτίδας αεροπλάνων δεν θα ξεπερνούν τα 89 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, με στόχο να μειώσει την τιμή του κάτω από τα 80 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020.

Η νέα ενδεικτική τιμή προβληματίζει τη Lockheed Martin αφού δεν μπορεί να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους στο μεγαλύτερο της πρόγραμμα, σε μια εποχή που το Πεντάγωνο προσπαθεί επίσης να “ανοίξει δουλειές”. για τη συντήρηση και αναβάθμιση αεροσκαφών σε άλλες εταιρείες, εκτός από τη Lockheed Martin και τον κατασκευαστή κινητήρων Pratt & Whitney.

“Βλέπουμε την προοπτική να πωλείται κάθε F-35 περίπου στα 80 εκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αντιναύαρχος Mat Winter, εκ των υπεύθυνων του προγράμματος F-35.

Η Lockheed έχει παραδώσει μέχρι στιγμής 59 από τα 91 αεροσκάφη που πρόκειται να παραδοθούν φέτος, αλλά αναγκάστηκε να σταματήσει προσωρινά την παραγωγή νωρίτερα λόγω ελλείψεως ανταλλακτικών. Η Lockheed Martin θα αντιμετωπίσει κυρώσεις γι΄ αυτές τις καθυστερήσεις.

Η είδηση της Wall Street Journal, προκαλεί όπως είναι λογικό ένα ερώτημα για την Ελλάδα: αν το Πεντάγωνο υποχρεώνει την Lockheed Martin να πουλά το F-35 στα 80 εκατομμύρια δολάρια , μήπως ο εκσυγχρονισμός των F-16 της ΠΑ αποδεικνύεται εξαιρετικά ακριβός; Μήπως θα ήταν πιο συμφέρουσα λύση η επιλογή νέου αεροσκάφους με παράλληλο “συμμάζεμα” των F-16 με ένα ποσό που δεν θα ξεπερνούσε τα 300 εκατομμύρια; Είχε εξεταστεί αυτή η λύση όταν το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού είχε “κολλήσει”. Γιατί το να δώσουμε πάνω από 1 δις για εκσυγχρονισμό των F-16, ο οποίος με το δεδομένο πρόβλημα που υπάρχει στη συνεργασία του ραντάρ AESA και του συστήματος αυτοπροστασίας, θα φθάσει το 1,5 δις, ακούγεται πολύ ακριβό. Ειδικά μετά απ΄ όσα δημοσιεύει η WSJ.

militaire.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares