Δευτέρα , 28 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Πώς σπάει η Β’ Αθηνών: Εκλογικό «μαγείρεμα» στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ…

Πώς σπάει η Β’ Αθηνών: Εκλογικό «μαγείρεμα» στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ...

Με στόχο καλύτερα εκλογικά αποτελέσματα και όχι δικαιότερη κατανομή του εκλογικού σώματος, προχωρά η διαδικασία διαχωρισμού της Β Αθηνών.

Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα στην Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, «Κλεισθένης 1», προβλέπεται σε πρώτη φάση η κατάτμηση της θηριώδους Β’ Εκλογικής Περιφέρειας Αθηνών στην οποία εκλέγονται 44 βουλευτές, περίπου το 1/6 του συνόλου της Βουλής. Η εξέλιξη αυτή αντιμετωπίζεται θετικά από όλα τα κόμματα που το έχουν επισημαίνει στο παρελθόν, μαζί με το Υπόλοιπο Αττικής, μία περιφέρεια με πολλές κοινωνικές διαφορές στις κατά τόπους περιοχές που την απαρτίζουν.

Ο κ. Σκουρλέτης μιλώντας στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού είπε ειδικότερα: «Η κατάτμηση της Β περιφέρειας Αθηνών σε 3 περιφέρειες και της Αττικής σε 2 θα έρθει για τεχνικούς λόγους ως τροπολογία. Μαζί θα καταθέσουμε διάταξη για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που μέσα σε ένα τετράμηνο θα αποφασίσει ποιοι Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Η απλή αναλογική καθιερώνεται ως πάγιο σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό μας εισαγάγει σε νέα περίοδο πολιτικού πολιτισμού, σε μια περίοδο σύνθεσης και συναινέσεων. Αντιδρούν οι εκφραστές ενός αναχρονιστικού πολιτικοαυτοδιοικητικού συστήματος. Οσοι αισθάνονται ότι θίγονται τα δικαιώματά τους και τα κεκτημένα τους αντιδρούν».

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ έχει θέσει ως προϋπόθεση για να ψηφίσει την κατάτμηση της Β’ Αθηνών την παροχή ψήφου στους Έλληνες κατοικους εξωτερικού, όρο που επανέλαβε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Πάτρα, ενώ η Φώφη Γεννηματά μιλώντας σε εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ για την αυτοδιοίκηση, είπε ότι συζητά την απλή αναλογική στους δήμους, υπό την προϋπόθεση ότι θα διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα.

Πώς σπάνε οι δύο περιφέρειες
Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο θέλει η κυβέρνηση να κατατμήσει την Β’ Αθηνών και να δημιουργήσει τρεις νέες εκλογικές περιφέρειες, φαίνεται να γίνεται με στόχο να ευνοηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει γιατί εντάσσει δήμους (μεταξύ των οποίων και τους μεγαλύτερους Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και Γαλατσίου) στους οποίους είχε έρθει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015, στον τομέα των βορείων προαστίων που είχε έρθει πρώτη η ΝΔ.

Αντίστοιχα, χωρίζει στα δύο και το Υπόλοιπο Αττικής και στον τομέα με τους δήμους των νοτίων προαστίων, οι οποίοι στις τελευταίες εκλογές ανέδειξαν στην πλειοψηφία τους πρώτο κόμμα την ΝΔ, εντάσσονται οι δήμοι Ηλιούπολης, Δάφνης-Υμηττού, Ζωγράφου, Βύρωνα και Καισαριανής, που είχε επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Αθηνών από την οποία εκλέγονταν συνολικά 44 βουλευτές χωρίζεται σε τρεις τομείς: Ο Βόρειος τομέας (Β1) περιλαμβάνει 14 δήμους και θα έχει 15 έδρες, ο Δυτικός τομέας (Β2) 7 δήμους και θα έχει 11 έδρες και ο Νότιος τομέας (Β3) 13 δήμους θα έχει 18 έδρες. Συγκεκριμένα:

• Στον Β1 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Χαλάνδρι, Μαρούσι, Κηφισιά, Νέα Ιωνία, Αγία Παρασκευή, Νέο Ηράκλειο, Παπάγου, Πεντέλη, Λυκόβρυση – Πεύκη, Βριλήσσια, Μεταμόρφωση, Φιλοθέη – Ψυχικό όπως και Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα και Γαλάτσι που «μεταφέρονται» εκλογικώς.

• Στον Β2 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Περιστέρι, Ιλιον, Αιγάλεω, Αγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Πετρούπολη, Χαϊδάρι, Αγία Βαρβάρα.

• Στον Β3 τομέα ανήκουν οι δήμοι: Καλλιθέα, Γλυφάδα, Νέα Σμύρνη, Αγιος Δημήτριος, Παλαιό Φάληρο, Ελληνικό – Αργυρούπολη, Αλιμος, Μοσχάτο – Ταύρος και μεταφέρονται από τον κεντρικό τομέα Ηλιούπολη, Ζωγράφου, Βύρωνας, Δάφνη – Υμηττός και Καισαριανή.

Το υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε δύο εκλογικές περιφέρειες: Ανατολική Αττική που περιλαμβάνει 13 δήμους (Αχαρνές, Παλλήνη, Βάρη – Βούλα – Βουλιαγμένη, Διόνυσος, Σπάτα – Αρτέμιδα, Ωρωπός, Μαραθώνας, Κορωπί, Σαρωνικός, Παιανία, Λαυρεωτική, Ραφήνα – Πικέρμι και Μαρκόπουλο) και από την οποία θα εκλέγονται 10 βουλευτές και Δυτική Αττική που περιλαμβάνει 5 δήμους (Φυλή, Μέγαρα, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μάνδρα) από την οποία θα εκλέγονται 4 βουλευτές. Στη Δυτική Αττική στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση εκλέγονταν 5 βουλευτές, ωστόσο με τη νέα κατανομή, μία έδρα χάνεται και θα μεταφερθεί στην Αχαΐα όπου από 8 θα εκλέγονται πλέον 9 βουλευτές.
eleftherostypos

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares