Σάββατο , 30 Σεπτεμβρίου 2023

ΠΕΘΑΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΟΡΦΗ των ΗΠΑ…


Πέθανε σε ηλικία 99 ετών ο Αμερικανός Ευαγγελιστής πάστορας Μπίλι Γκράχαμ, μία από τις εμβληματικότερες μορφές του σύγχρονου Προτεσταντισμού και ένας από τους πιο διάσημους ιεροκήρυκες του 20ου αιώνα.

Ο Γκράχαμ, ο οποίος υπήρξε πνευματικός σύμβουλος διαφόρων προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών, ξεκίνησε την παγκόσμια «αποστολή» του το 1954, όταν άρχισε να μεταδίδει το κήρυγμα του Χριστιανισμού σε μεγάλα στάδια του Λονδίνου.

Πέθανε στο σπίτι του, στο Μόντρεατ της Βόρειας Καρολίνας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του πάστορα, Τζέρεμι Μπλουμ.

H μακρά καριέρα του διήρκεσε 60 χρόνια, κατά τη διάρκεια της οποίας κήρυξε σε περίπου 210 εκατομμύρια ανθρώπους, γεμίζοντας μεγάλα στάδια σε όλο τον κόσμο και μεταδίδοντας το κήρυγμα του μέσω του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, όντας ο πρώτος πάστορας που χρησιμοποίησε το τηλεοπτικό μέσο σε τέτοιο βαθμό. Πραγματοποίησε το τελευταίο του κήρυγμα στη Νέα Υόρκη, το 2005, σε ηλικία 86 ετών.

Ο Γκράχαμ έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο «Πάστορας της Αμερικής» και θεωρούταν εκπρόσωπος του Θεού από μεγάλη μερίδα του αμερικανικού λαού, κυρίως του πιο συντηρητικού και θεοσεβούμενου κομματιού του. Μάλιστα, πολλοί τον χαρακτήριζαν και «Πάπα των Προτεσταντών».

Επίσης, παρότι αρχικά αντιμετώπισε με σκεπτικισμό το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, στη συνέχεια έγινε υποστηρικτής του, κηρύττοντας από τη δεκαετία του ’50 σε κοινές συναθροίσεις λευκών και Αφροαμερικανών πολιτών.

Σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς, η επιρροή του υπήρξε τεράστια, καθώς κατάφερε να πείσει περισσότερους από τρεις εκατομμύρια ανθρώπους να αφιερώσουν ολοκληρωτικά τη ζωή τους στον Χριστιανισμό, με το κήρυγμα του να έχει φτάσει σε κάθε γωνιά της Γης.

Ο Γκράχαμ υπήρξε φίλος και πνευματικός καθοδηγητής διαφόρων Αμερικανών προέδρων, από τον Τρούμαν, τον Νίξον και τον Μπους, μέχρι τον Κλίντον και τον Ομπάμα. Ο πρόεδρος Τραμπ τον χαρακτήρισε «έναν πολύ ιδιαίτερο άνθρωπο», αποχαιρετώντας τον με μία κοινοποίηση του στο Twitter, στην οποία τόνισε ότι η παρουσία του θα λείψει τόσο στους Χριστιανούς, όσο και στους ανθρώπους όλων των θρησκειών.
kathimerini.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares