Κυριακή , 16 Ιουνίου 2024

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Αλβανών στα Σκόπια! Αντιδρούν στην πρόταση Κοτζιά…

Έντονα αντιδρά το κόμμα «Συμμαχία Αλβανών» στην πρόταση Κοτζιά για ονομασία Gorna Makedonija, εκφράζοντας την αντίθεση των Αλβανών για τη «λύση» που δίνει ο Έλληνας υπουργός.

Όπως τόνισε ο ηγέτης του κόμματος, Ζιγιαντίν Σέλα, «εμείς, η Συμμαχία των Αλβανών, είμαστε αντίθετοι με τις τάσεις για τις σλαβικές επιρροές στο όνομα. Όπως είπαμε, αντιτιθέμεθα σε Σλαβική ονομασία της ‘Μακεδονίας’, είμαστε αντίθετοι με την πρόταση που κυκλοφορεί μέσω διπλωματικών κύκλων όπου η λογική είναι να χρησιμοποιούμε ονόματα με γεωγραφικό προσδιορισμό που είναι γραμμένα σε ‘μακεδονικά’ όπως το Gorna Makedonija» και επεσήμανε: «Πρόκειται για τάση για σλαβικές επιρροές με υιοθέτηση αυτού του ονόματος» ζητώντας παράλληλα να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα κόμματα των Αλβανών.

Την ίδια ώρα, το «Φόρουμ Αλβανών διανοουμένων στη ‘Μακεδονία’» στέλνει επιστολή στα διεθνή θεσμικά όργανα αλλά και στον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ζητώντας να «απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση Gorna Makedonija χωρίς μετάφραση, διότι αποκλείει τους Αλβανούς και τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας».

Shares