Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Παιγνίδια τακτικής από τα Σκόπια!Η εμμονή στην «ταυτότητα», η γλώσσα, οι 35 χιλ. τροπολογίες…

Με την έκκληση να αποφεύγονται οι δημόσιες δηλώσεις που δυσκολεύουν την διαδικασία και με ταυτόχρονες δηλώσεις τους, ο μεν πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ για την διασφάλιση της «ταυτότητας» και ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ για τον διαμοιρασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας, συνεχίζει η σκοπιανή ηγεσία να παίζει το παιγνίδι τακτικής, ενόψει των συνομιλιών που θα εχει στην Αθήνα και τα Σκόπια ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Μίτσελ αλλα και της επίσκεψης του Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια που εκκρεμεί.

Ο κ. Ντιμιτρόφ με δηλωση του μετα την συνάντηση με τον Πολωνό ομόλογο του δήλωσε ότι δεν αρκεί η προσπαθεια μονο της δικής του κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματός της ονομασίας, ενώ εκτίμησε ότι η κατάσταση στις διαπραγματεύσεις με την Αθηνα αλλάζει διαρκώς και είναι δικαιολογημένη η απαίτηση των πολιτων για ενημέρωση, αλλα δεν πρεπει να δημοσιοποιείται το περιεχόμενο των συνομιλιών Ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ δήλωσε ακομη ότι επιδιώκεται ένας συμβιβασμός αξιοπρεπής για τις δυο πλευρές καθως «δυο ευρωπαϊκές χώρες στον 21ο αιώνα, που …μοιράζονται τη γεωγραφική περιοχή Μακεδονία, πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μοιραστούν και μια τέτοια πολιτιστική κληρονομιά, ακόμη κι αν ο όρος σημαίνει διαφορετικά πράγματα».

Πρόσθεσε όμως ότι η διάκριση αυτή «δεν θα πρεπει να παρεμβαίνει στην ταυτότητά καμιάς από τις δυο πλευρές…». Στην ιδια γραμμη και ο πρωθυπουργός Ζαεφ που απέφυγε τα σχόλια επι της ουσιας της διαφοράς αλλά έσπευσε να επαναλάβει την γνωστή θέση για λυση που θα διασφαλίζει την «αξιοπρέπεια και την ταυτότητά» των δυο πλευρών…

Εκτος όμως του ονόματος το άλλο μεγάλο πρόβλημα του κ. Ζάεφ είναι το βραχυκύκλωμα που προκάλεσε η εθνικιστική αντιπολιτευση του VMRO-DPMNE στην υλοποίηση της βασικής δέσμευσης του πρωθυπουργού για αναγνώριση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης σε ολη την έκταση του κρατους. Μια δέσμευση που αποτελεί την βαση και τον πυρήνα της συνεργασίας με τα αλβανόφωνα κόμματα που προσέφεραν έτσι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον κ. Ζαεφ

. Ενώ ο νόμος ειχε αρχικά εγκριθεί, ασκήθηκε βέτο από τον Προέδρο Ιβανοφ και αναπέμφθηκε στην Βουλή. Όταν όμως ξεκίνησε η συζήτηση του οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεσαν …35.000 τροπολογίες ώστε να μην ολοκληρωθεί ποτέ η διαδικασία . Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κρίστιαν Μόσκοσκι μάλιστα προσφέρθηκε να προσφέρει κοινοβουλευτική στηριξη στον κ. Ζαεφ ad hoc σε θεματα κρίσιμων μεταρρυθμίσεων ώστε να μην εκβιάζεται, όπως ειπε από την αλβανική συμπολίτευση, υπό τον όρο όμως ότι δεν θα επιχειρηθεί να περάσει ο νόμος για την αλβανική γλώσσα κατά παράβαση των συνταγματικών διαδικασιών.

Το θέμα της Αλβανικής γλώσσας εχει ιδιαίτερη σημασία και για τις συνομιλιες με την Ελλαδα. Εάν εγκριθεί ο νόμος και πλεον η Αλβανική καταστεί επίσημη γλώσσα της χώρας, θα αποδυναμωθεί το επιχείρημα της σκοπιανής πλευράς που επιμένει στην αναγνώριση “μακεδονικής” γλώσσας ως επίσημης του νέου κράτους μια και θα πρέπει να υπαρχει προσδιορισμός για την γλώσσα της πλειοψηφίας του πληθυσμού ώστε να μην ταυτίζεται με μια ενιαία «μακεδονική ταυτότητα» .

Ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ Μίτσελ στην επίσκεψη του στην περιοχη είναι σαφές ότι θα επιδιώξει να ενθαρρύνει τις προσπάθειες για λυση του θέματος της ονομασίας, αλλά εχει ενδιαφέρον ότι στις δημόσιες δηλώσεις του στο Κόσσοβο και στην Βοσνία εξέφρασε την αγωνια της Ουάσιγκτον για να αποκρουσθεί η διείσδυση την οποία θεωρούν ότι επιδιώκει η Ρωσία στα Βαλκάνια. Οι Αμερικανοί αλλα και οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η αντιμετώπιση της αυξημένης επιρροής της Ρωσίας αλλα και της Κίνας στα Βαλκάνια προϋποθέτει την επίλυση των εκκρεμοτήτων ώστε οι χώρες της περιοχής να προχωρήσουν στην ευρωατλαντική πορεία τους. Και αυτό φυσικά αφορά και την διαφορά για το όνομα…
Ν.Μ. για το HellasJournal

Shares