Πέμπτη , 29 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ;Αρχίζει τις θαλάσσιες δοκιμές το πρώτο ναυπηγημένο στην Κίνα κινεζικό αεροπλανοφόρο…

Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ;Αρχίζει τις θαλάσσιες δοκιμές το πρώτο ναυπηγημένο στην Κίνα κινεζικό αεροπλανοφόρο...

Το πρώτο ναυπηγημένο στην Κίνα αεροπλανοφόρο, γνωστό ως Type 001A, ετοιμάζεται για τις πρώτες του θαλάσσιες δοκιμές.

Όπως αποδεικνύουν φωτογραφίες από τα ναυπηγεία της Dalian Shipbuilding Industry Company (DSIC) τα ικριώματα έχουν απομακρυνθεί από το αεροπλανοφόρο και έχει τοποθετηθεί το ραντάρ. «Το Type 001A καθίσταται έτοιμο για την πρώτη του θαλάσσια δοκιμή.

Ο ακριβής χρόνος θα εξαρτηθεί από τον καιρό και τις θαλάσσιες συνθήκες. Στις 23 Απριλίου, ημέρα του κινεζικού ναυτικού, ίσως πρέπει να ληφθεί υπόψη», ανέφερε Κινέζος αξιωματούχος. «Μετά τις θαλάσσιες δοκιμές που θα διαρκέσουν 6-12 μήνες το σκάφος θα είναι έτοιμο για ένταξη στο κινεζικό ναυτικό», ανέφερε ο ίδιος. Το Type 001A καθελκύστηκε τον Απρίλιο του 2017 και οι εξωτερικές εργασίες διήρκεσαν μόλις ένα έτος.

Η ταχύτητα με την οποία προχώρησαν οι εργασίες είναι εκπληκτική. Από την τοποθέτηση της τρόπιδας μέχρι την καθέλκυση πέρασαν μόλις δύο χρόνια. Επίσης η κλίση του κεκλιμένου καταστρώματος είναι κάτω του 3%. Το προτεινόμενο όνομα του σκάφους είναι «Wei Wen» και είναι το όνομα ενός Κινέζου στρατηγού της περιόδου των Τριών Βασιλείων (184-280 μ.Χ.) που πήγε πρώτος στην Ταϊβάν.

Εύκολα γίνεται αντιληπτός ο συμβολισμός…Άλλα προτεινόμενα ονόματα είναι το «Ταιβάν» που παραπέμπει άμεσα στις κινεζικές εδαφικές διεκδικήσεις και το «Shi Lang», το όνομα ενός ναυάρχου που ανακατέλαβε την Ταϊβάν από την δυναστεία Qing. Φυσικά το αεροπλανοφόρο δεν ναυπηγείται για την Ταϊβάν. Αν η Κίνα το επιθυμούσε θα μπορούσε να επιλύσει το ζήτημα στρατιωτικά και χωρίς το αεροπλανοφόρο, ανέφερε αξιωματούχος. Το σκάφος ναυπηγείται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχέδιο.

Το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, το «Liaoning» (το πρώην ρωσικό «Varyag») είναι κυρίως ένα σκάφος δοκιμών και εξοικείωσης με τον τύπο. Το Type 001A είναι το πρώτο αεροπλανοφόρο για πολεμικές αποστολές.

globaltimes

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares