Τετάρτη , 23 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Ο Σόρος «έτρεξε» να στηρίξει τη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων: Αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία…

Ο Σόρος «έτρεξε» να στηρίξει τη συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων: Αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία…

Με άρθρο που υπογράφουν από κοινού, ο Τζορτζ Σόρος και Αλεξάντερ Σόρος–αντιπρόεδρος των Ιδρυμάτων Ανοικτής Κοινωνίας- εκφράζουν την πλήρη στήριξη τους στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων για το ονοματολογικό.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιεύει η εφημερίδα New York Times, «η επίλυση της διένεξης της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία».

Το άρθρο φέρει τίτλο «Στα Βαλκάνια, μια ευκαιρία να σταθεροποιηθεί η Ευρώπη» και υπογραμμίζεται ότι «τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να γίνουν ενθουσιώδεις υποστηρικτές αυτής της οικονομικής ένωσης στα Βαλκάνια (…) Θα είναι μια χαλαρή ένωση κρατών ενωμένων από το ελεύθερο εμπόριο και την κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών, όπως ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση τις πρώτες ημέρες της» υποστηρίζουν στο άρθρο τους οι Σόρος, συμπληρώνοντας πως η «αυξανόμενη ευημερία και συνοχή μεταξύ των κρατών αυτών (των Βαλκανίων) θα τα καταστήσει λιγότερο ευάλωτα στις οικονομικές, διπλωματικές ή στρατιωτικές επιρροές του Πεκίνου, της Άγκυρας ή της Μόσχας».

«ο ιστορικός συμβιβασμός για την αλλαγή της ονομασίας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, αμβλύνοντας μια αντιπαλότητα σχετικά με τις εθνικές ιστορίες, ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για τους ηγέτες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αψηφήσουν τις τρέχουσες τάσεις και να αρχίσουν να διαμορφώνουν ένα ασφαλές μέλλον για τα Βαλκάνια, ένα επίτευγμα που θα βοηθήσει στην εξασφάλιση της σταθερότητας για όλη την Ευρώπη».

Όπως υποστηρίζουν, «οι συνέπειες της αδράνειας θα ήταν σκληρές. Αν οι δυτικές δυνάμεις δεν διατηρήσουν τις χώρες των Βαλκανίων στην οδό της τοπικής συνεργασίας και της ενδεχόμενης ένταξης στην ΕΕ, τα κράτη αυτά θα σπρωχτούν και ενδεχομένως θα διαιρεθούν στις σφαίρες επιρροής της Ρωσίας, της Τουρκίας και της Κίνας, ουσιαστικά βαλκανοποιώντας για μια ακόμη φορά τα Βαλκάνια».

Φυσικά, δεν θα περιμέναμε τίποτα άλλο από τον δισεκατομμυριούχο, αφού έδινε… υλική βοήθεια στους Σκοπιανούς και μάλιστα, έχει ιδρύσει και παράρτημα του ιδρύματος του στη χώρα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares