Πέμπτη , 21 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Ο πανικόβλητος Τσίπρας κάνει τα πάντα να αλλάξει την ατζέντα! Το «πυροτέχνημα» της συνταγματικής αναθεώρησης…

Τον τρόπο για να αλλάξει το άσχημο κλίμα για την κυβέρνησή του, με αφορμή τα όσα απίστευτα ακούστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο από τον Πάνο Καμμένο περί μυστικών κονδυλίων και Σόρος, αλλά και τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ του πρώην υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Άμυνας που ακολούθησαν στη συνέχεια, επιχειρεί ο πρωθυπουργός.

Άλλωστε, αποτελεί ανάγκη για το Μέγαρο Μαξίμου να αλλάξει άρδην η πολιτική ατζέντα, καθώς η αντιπολίτευση εξακολουθεί να κρατά ψηλά το ζήτημα, κάτι που ζημιώνει την κυβέρνηση.

Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός προχώρησε στην αποστολή επιστολής προς τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων ζητώντας ένα κλίμα συναίνεση στην εκκίνηση της διαδικασίας, παρότι μέχρι τώρα ειδικά η ΝΔ έχει κάνει σαφές ότι η θεωρεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει μόνο μετά την προκήρυξη νέων εκλογών.

O βασικός σχεδιασμός είναι στις αρχές Νοεμβρίου να κατατεθεί πρόταση για την Συνταγματική Αναθεώρηση, την οποία θα υπογράφουν τουλάχιστον 50 βουλευτές.

Η πρώτη ψηφοφορία υπολογίζεται να διεξαχθεί μέσα Δεκεμβρίου, και ένα μήνα μετά η δεύτερη ψηφοφορία.

Η πρόταση που θα καταθέσει η κυβέρνηση θα αφορά αλλαγές στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Μείζον ζήτημα θα είναι βεβαίως η γνωστή ιστορία των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, όπου αν και ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αντιδράσεων από τους κόλπους της Εκκλησίας.

Όμως, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι στις σημερινές συνθήκες αρκεί να κατοχυρώνεται επικοινωνιακά ότι πήρε μια πολιτική πρωτοβουλία.

Γνωρίζει ότι τα ΜΜΕ εκ των πραγμάτων θα της δώσουν χώρο, ότι θα ακουστούν οι απόψεις της, ότι εκ των πραγμάτων θα γίνει συζήτηση για τις προτάσεις που κάνει.

Άλλωστε, τα ΜΜΕ και ειδικά η ψηφιακή «δημόσια σφαίρα» από τη φύση τους αναζητούν διαρκώς νέα θέματα συζήτησης και εκ των πραγμάτων προβάλλουν και αναπαράγουν τέτοιες πρωτοβουλίες όπως και τη ρητορική που τις συνοδεύει.

Έτσι λοιπόν, ανεξάρτητα και από το εάν θα υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για το ποιες θεσμικές τομές χρειάζονται, το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει συζήτηση πάνω στην κυβερνητική πρόταση και εκείνος ο επικοινωνιακός θόρυβος που είναι αρκετός για να σκεπάσει άλλα ζητήματα που μπορεί η κυβέρνηση να μη θέλει να έρχονται στο προσκήνιο.

lykavitos

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares