Σάββατο , 1 Οκτωβρίου 2022

Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ δίνει τη λύση για τη βία: Κόψτε τη ρίζα της…

Ας ξεκινήσουμε με τα αυτονόητα, διότι στην Ελλάδα του 2018 ακόμα κι αυτά τα έχουμε ξεχάσει. Η βία είναι καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα.

Για να παταχθεί όμως το φαινόμενο της βίας (στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό), πρέπει πρώτα από όλα να βρεθούν οι γενεσιουργές αιτίες αυτής. Εν προκειμένω, για ποιον λόγο επιτέθηκαν στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Μπουτάρη; Έτσι, από το πουθενά; Μάλλον όχι, διότι οι επιτιθέμενοι έχουν σώας τα φρένας.

Εν προκειμένω, τη βία την πυροδότησε ο κ. Μπουτάρης, διότι απλούστατα ξεχνά ποιος είναι. Ο κ. Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, έχει λόγο που ξεφεύγει από τον θεσμικό του ρόλο. Πολλές φορές μιλά ως ιδιώτης κι όχι ως θεσμικός παράγοντας, και μάλιστα αυτού του πρώτου πολίτη της συμπρωτεύουσας.

Το γνωστό πια σε όλους «…χέστηκα αν σκότωσε Έλληνες ο Κεμάλ» το έχει πει. Δεν τίθεται αμφιβολία επ’ αυτού. Τώρα το πλαίσιο στο οποίο το είπε ή εννοούσε άλλο, ή δεν ξέρουμε κι εμείς τι…, είναι προσπάθεια ανασκευής του… αδιανόητου.

Να θυμίσουμε τις δηλώσεις του (12/2/2018) για το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» να μετονομαστεί σε «Νίκος Γκάλης»;

«Αν ετίθετο θέμα μετονομασίας του αεροδρομίου, θα πρότεινα να το πούμε “Νίκος Γκάλης”, ώστε να μην ξύνουμε μόνιμα πληγές. Είναι μια φυσιογνωμία διεθνής, ο μόνος μπασκετμπολίστας που μπήκε στο Hall of Fame το αμερικάνικο. Καλύτερα να νομίζουμε ότι είναι μπασκετομάνα η Θεσσαλονίκη παρά να τη συγχέουν με ονομασίες που έχουμε χάσει παταγωδώς».

Μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης (22/1/2018) δήλωσε: «Η αντίληψη πως η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική και τίποτε άλλο είναι κακή…».

Συνέχισε δε λέγοντας (πάντα για το συλλαλητήριο): «…Το σύνθημα “Η Μακεδονία είναι ελληνική” είναι επιθετικό. Το 50% ανήκει σε εμάς, το 30% στα Σκόπια και το υπόλοιπο στη Βουλγαρία. Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη των αρχηγών όλων των κομμάτων ανεξαιρέτως, που άφησαν να καλλιεργηθεί επί δεκαετίες το αίσθημα ανασφάλειας στη χώρα μας».

Όταν μετά από αυτές (και πολλές άλλες) δηλώσεις θυμάσαι πως είσαι θεσμικός παράγοντας και πηγαίνεις στην εκδήλωση των Ποντίων, τότε γίνεσαι προκλητικός.

Γίνεσαι προκλητικός διότι δεν μπορεί να μιλάς ως ιδιώτης ενώ είσαι δήμαρχος (αντικομφορμιστής γαρ) κι από την άλλη, όταν σε συμφέρει, να θυμάσαι πως είσαι θεσμικός παράγοντας.

Το ότι οι Τούρκοι και οι Σκοπιανοί περιμένουν πώς και πώς δηλώσεις Μπουτάρη για να τις αξιοποιήσουν προς όφελός τους μάλλον πρέπει να προβληματίσει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Βία λοιπόν δεν θα υπήρχε εάν στεκόταν ο κ. Μπουτάρης στο ύψος του θώκου του. Αντίστοιχα, ο «Ρουβίκωνας» δεν θα ασκούσε βία αν το κράτος αποφάσιζε να μη δείχνει ανοχή.

Βρείτε τη ρίζα, κόψτε την και θα πάψει να υπάρχει βία.

Υ.Γ.: Για όλους όσοι διαφωνούν με τον κ. Μπουτάρη υπάρχουν άπειρα επιχειρήματα που μπορούν να αποδομήσουν τη σκέψη του. Με αυτά πρέπει να αντιμετωπίζεται, μόνο.

του Κυριάκου Βελόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares