Κυριακή , 4 Δεκεμβρίου 2022

Ο Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΕΙ! Αυτό είναι το παρασκήνιο στην ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας…

Δύο ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική θάλασσα, τα Μπερντιάνσκ και Μαριούπολη, τελούν υπό αποκλεισμό από τη Ρωσία, καθώς απαγορεύεται στα πλοία να αναχωρήσουν ή να εισέλθουν σε αυτά, δήλωσε στις 29/11/2018 ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Βλοντιμίρ Ομελιάν.

Αυτό είναι το πραγματικό παρασκήνιο πίσω από την κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας.

«Ο σκοπός είναι απλός: Θέτοντας σε αποκλεισμό ουκρανικά λιμάνια στην Αζοφική θάλασσα, η Ρωσία ελπίζει να βγάλει την Ουκρανία εκτός του δικού μας εδάφους – εδάφους που είναι δικό μας σύμφωνα με όλες τις σχετικές διεθνείς νομοθεσίες», σημείωσε ο υπουργός.

Πρέπει να γίνει σαφές πως και οι Αμερικανοί, προφανώς και οι Ρώσοι, γνώριζαν ότι θα προκύψει πρόβλημα στη Μαύρη Θάλασσα, για τον απλούστατο λόγο πως έχει προσαρτηθεί η χερσόνησος της Κριμαίας. Η προσάρτηση αυτή, κατ’ αρχάς, δυνάμωσε τη ναυτική ισχύ της Ρωσίας που απέκτησε μία χερσόνησο ύψιστης γεωστρατηγικής σημασίας. Κατά δεύτερον, σύμφωνα με τη Ρωσία, η προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 ακύρωσε τη συμφωνία του 2003 με την Ουκρανία αναφορικά με τη χρήση της Αζοφικής θάλασσας και των στενών Κερτς. Έχοντας τον έλεγχο της Κριμαίας, η Ρωσία υποστηρίζει πως τα ύδατα γύρω από τα στενά Κερτς είναι ουσιαστικά δικά της χωρικά ύδατα. Προφανώς αυτό ούτε η Ουκρανία ούτε, βέβαια, το ΝΑΤΟ μπορεί να το δεχτεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ουκρανία επιμένει στο δικαίωμά της να διαπλέει το στενό και τη θάλασσα χωρίς παρεμβάσεις, αλλά και αποφάσισε να δημιουργήσει ναυτική βάση στην Αζοφική θάλασσα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, κάτι που έβαλε σε συναγερμό τη Ρωσία.

Η Ουκρανία έχει ναυτική αδυναμία και δεν μπορεί να επιβάλλει τα «θέλω» της στην Αζοφική θάλασσα και στο στενό Κερτς. Απλούστατα οι Ρώσοι υπερτερούν. Αυτό το γνωρίζει το Κίεβο και γι’ αυτό προσπαθεί να τονίζει συνεχώς, σε ΝΑΤΟ – ΗΠΑ, τη ρωσική συμπεριφορά ώστε να υπάρξει δυτική παρέμβαση.

Γιατί όμως όλα αυτά να γίνουν τώρα; Δεν είναι μόνο το τι συμβαίνει, είναι και το πότε συμβαίνει που έχει σημασία.

Θυμίζουμε πως σε λίγες μέρες έχουμε τη Σύνοδο των G-20 στην Αργεντινή κι εκεί θα έχουμε και συνάντηση Τραμπ – Πούτιν. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες (προ του επεισοδίου), θα είχαμε προσέγγιση των δύο πλευρών. Μια αμερικανική επαναπροσέγγιση με τη Ρωσία, που θα της αφήνει τον έλεγχο της Κριμαίας και θα αφήνει επίσης υπό τον έλεγχο των φιλορωσικών δυνάμεων το μεγαλύτερο μέρος της Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, θα ήταν καταστροφή για το Κίεβο.

Φαίνεται πως ο Ποροσένκο προσπαθεί να προλάβει καταστάσεις και να δημιουργήσει τα δικά του δεδομένα. Τα συμφέροντα είναι τεράστια, αλλά και η ένταση που έχει δημιουργηθεί είναι επικίνδυνη για την ειρήνη…

του Κυριάκου Βελόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares