Πέμπτη , 22 Οκτωβρίου 2020

Ο Κύπριος ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗΣ που κατηγορείται για αποκεφαλισμούς! Σταύρωνε και αιχμαλώτους…

Ο Κύπριος ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗΣ που κατηγορείται για αποκεφαλισμούς! Σταύρωνε και αιχμαλώτους...


«Θύματα προπαγάνδας» δηλώνουν ο κυπριακής καταγωγής τζιχαντιστής και ο συμμαχητής του, οι δύο τελευταίοι επιζώντες του πυρήνα των “Beatles” του ISIS, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνται σε κουρδικές φυλακές.

Ο Αλεξάντα Κοτέι, με καταγωγή από την πλευρά του πατέρα του από τη Γκάνα και από την πλευρά της μητέρας του από την Κύπρο, και ο Ελ Σάφι Ελσέιχ αρνήθηκαν επίμονα σε συνέντευξη που παραχώρησαν στο Associated Press ότι ήταν μέλη της ομάδας του δήμιου του «Ισλαμικού Κράτους», «Τζιχάντι Τζον» – η οποία θεωρείται ότι ευθύνεται για τις εκτελέσεις άνω των 27 ομήρων και το βασανισμό δεκάδων ακόμη- κι εξέφρασαν φόβους ότι δεν θα τύχουν δίκαιης δίκης μετά την απόφαση του Λονδίνου να τους αφαιρέσει την κυπριακή υπηκοότητα.

Ο κυπριακής καταγωγής -από την πλευρά της μητέρας του- τζιχαντιστής Αλεξάντα Κότεϊ

Απαντώντας σε ερώτηση για τους αποκεφαλισμούς δυτικών ομήρων, όπως ο Αμερικανός Τζέιμς Φόλεϊ και οι Βρετανοί Ντέιβιντ Χέινς και Άλαν Κένινγκ, ο Κύπριος τζιχαντιστής υποστήριξε ότι πολλοί συμπολεμιστές του «θα διαφωνούσαν» με τις εκτελέσεις «υπό την έννοια ότι θα ήταν περισσότερα τα οφέλη αν τους κρατούσαν ως πολιτικούς ομήρους». «Ως προς τη δική μου θέση, εγώ δεν είδα κανένα όφελος», πρόσθεσε κατηγορώντας τις δυτικές κυβερνήσεις που αρνήθηκαν να πληρώσουν λύτρα για την απελευθέρωσή τους. «΄Ηταν λυπηρό», είπε.

Ο Κοτέι και ο Ελσέιχ αιχμαλωτίστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο μετά την κατάρρευση του Ισλαμικού κράτους στην ανατολική Συρία από Κούρδους κι η κράτηση τους δημιούργησε θέμα μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για το πού θα έπρεπε να δικαστούν οι πολίτες που είχαν ενταχθεί στον ISIS, μετά τις πιέσεις των Κούρδων να αναλάβει η Δύση τις ευθύνες της γι αυτούς.

Ο Κύπριος ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΗΣ που κατηγορείται για αποκεφαλισμούς! Σταύρωνε και αιχμαλώτους...

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί τον 34χρονο Κότεϊ, ο οποίος ριζοσπαστικοποιήθηκε γύρω στα 20 του και μεγάλωσε στο Λονδίνο, ότι ενεπλάκη σε αποκεφαλισμούς και εφήρμοσε «εξαιρετικά ωμές μεθόδους βασανιστηρίων», περιλαμβανομένων των ηλεκτροσόκ σε κρατουμένους, ενώ ο 29χρονος Ελσέιχ κατηγορείται ότι έκανε εικονικές εκτελέσεις, εικονικούς πνιγμούς και σταύρωνε τους δεσμώτες του.

Ο Κύπριος κατηγορείται ακόμη ότι στρατολογούσε εξτρεμιστές για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους».

Ο Αλεξάντα Κότεϊ (αριστερά) και ο Ελ Σάφι Ελσέιχ (δεξιά)

Οι δύο τζιχαντιστές παραδέχθηκαν πάντως ότι ήταν μέλη του ISIS, αλλά υποστήριξαν ότι οι εις βάρος τους κατηγορίες ήταν πρόφαση για να τους σκοτώσουν με πλήγματα επανδρωμένων μαχητικών αεροσκαφών.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο του AP ο Κότεϊ έκανε συχνά αστεία. Ερωτηθείς αν ο αρχηγός του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι είναι ζωντανός, απάντησε ότι κάποιοι άνθρωποι θεωρούν ότι ο Έλβις δεν πέθανε ποτέ.

Από την πλευρά του ο Ελσέιχ υποτήριξε ότι η αφαίρεση της βρετανικής υπηκοότητας είναι παράνομη και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να υποβληθούν οι δυο τους σε βασανιστήρια.

Η Βρετανία αφαίρεσε τη βρετανική υπηκοότητα από μερικά γνωστά μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» βάσει νόμου που επιτρέπει την κίνηση αυτή «για λόγους δημοσίου συμφέροντος», ώστε να μην μπορέσουν οι εξτρεμιστές να επιστρέψουν στη χώρα. Ο νόμος δεν εμποδίζει όμως την εκδίκαση υποθέσεών τους στη Βρετανία, έστω κι αν διέπραξαν στο εξωτερικό τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται.

Αρκετές συμβάσεις του ΟΗΕ απαγορεύουν, πάντως, την αφαίρεση υπηκοότητας από άτομα που δεν διαθέτουν δεύτερη. «Αν εξαφανιστούμε μια μέρα, που θα πάει η μάνα μου να ρωτήσει “που είναι ο γιος μου;”», είπε ο Ελσέιχ.

Οικογένειες των θυμάτων και απελευθερωθέντων ομήρων ζητούν να επιβληθει ποινή ισόβιας κάθειρξης στους δύο, αφού περάσουν προηγουμένως από δίκαιη δίκη.

Οι ΗΠΑ πιέζουν τις πατρίδες των ξένων μαχητών που συνελήφθησαν σε πρώην εδάφη του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία να τους δεχθούν πίσω για να τους καθίσουν στο εδώλιο, αλλά η βρετανική κυβέρνηση αρνείται επίμονα μέχρι στιγμής, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας να υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στον Κότεϊ και τον Ελσέιχ «να πατήσουν ξανά το πόδι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο».
iefimerida.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares