Τρίτη , 27 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Ο Ερντογάν προσπαθεί να ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΕΙ Ελλάδα και Κύπρο! Νέα κίνηση του “σουλτάνου”…

Ο Ερντογάν προσπαθεί να ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΕΙ Ελλάδα και Κύπρο! Νέα κίνηση του "σουλτάνου"...

Δυο χώρες της περιοχής, οι οποίες τα τελευταία πέντε χρόνια βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα ξεκινούν την διαδικασία της αποκατάστασης των σχέσεων τους με την βοήθεια και διαμεσολάβηση μιας τρίτης χώρας.

Η πληροφορία έρχεται από τον αραβικό τύπο και αφορά ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και φυσικά τις εξελίξεις στα ενεργειακά.

Ο Ταζ Αλσίρ Οσμάν, είναι ένας γνωστός δημοσιογράφος στο Σουδάν, ο οποίος εστιάζει εδώ και χρόνια στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και διατηρεί καλές πηγές πληροφόρησης. Ο έμπειρος δημοσιογράφος, με βάση την πληροφόρησή του από την Αίγυπτο και την πρωτεύουσα της χώρας του, έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί της Τρίτης μια σημαντική πληροφορία. Σύμφωνα με τον κ. Οσμάν, το Σουδάν εντατικοποιεί τις εργασίες του για την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων Αιγύπτου-Τουρκίας.

Η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται ούτε διαψεύδεται επισήμως στο Κάιρο και στην Άγκυρα. Παρόλα αυτά, στην τουρκική πρωτεύουσα κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν «πιθανή» την πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων κατά την επόμενη περίοδο.

Με αίτημα του Σίσι η διαμεσολάβηση του Σουδάν

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο Πρόεδρος του Σουδάν, ο Ομάρ Αλ Μπασίρ λίγο πριν την μετάβαση του στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί στα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου της βασιλεύουσας, έλαβε ένα σημαντικό μήνυμα από τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Ανπτάλ Φαττάχ Αλ Σίσι.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου ζήτησε επισήμως από τον Πρόεδρο του Σουδάν, ο οποίος διατηρεί φιλικές σχέσεις και συνεργασία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, να διαμεσολαβήσει για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων Αιγύπτου – Τουρκίας.

Τα κίνητρα του Σίσι, τα αιτήματα της Άγκυρας

«Όλα δείχνουν ότι ο κ. Σίσι έλαβε υπόψη του την αλλαγή στάσης των συμμάχων του στον Αραβικό Κόλπο, δίχως να ληφθούν υπόψη τα δικά του συμφέροντα», σχολιάζει ο κ. Οσμάν. Στην Άγκυρα οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν για την αποκατάσταση των σχέσεων, η τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να εγείρει σειρά ζητημάτων που αφορούν την βελτίωση των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι Μουσουλμάνοι Αδελφοί και το μέλλον των ενεργειακών ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
kathimerini.com.cy

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares