Κυριακή , 20 Ιουνίου 2021

Ο Έλληνας που κατασκεύασε το απόλυτο ΑΝΤΙ-ΣΕΙΣΜΙΚΟ σύστημα… (ΒΙΝΤΕΟ)

Το απόλυτο αντισεισμικό σύστημα δομικών κατασκευών, ισχυρίζεται ότι έχει επινοήσει ο εργοδηγός από την Ίο, Γιάννης Λυμπέρης, μια δική του πατέντα, κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Πρόκειται για μία κατασκευή που ενώνει το δώμα με το έδαφος με έναν τρόπο που καθίσταται δυνατό να ρυθμιστεί η ταλάντωση που δημιουργείται σε περίπτωση σεισμού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η σεισμική αντοχή του κτιρίου έως και 300%! Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνεται η δυνατότητα του εδάφους να δέχεται φορτία λόγω της συμπύκνωσης που δημιουργείται, αφού έχουμε πλέον πολύ μικρές καταπονήσεις.

Επίσης, με την πατέντα αυτή, μικραίνουν όλες οι διατομές κι έτσι μειώνεται το σίδερο που χρησιμοποιείται, καθώς και άλλα υλικά στις οικοδομές, με αποτέλεσμα να μειώνεται πάρα πολύ το κόστος.

«Όλοι οι ειδικοί που το έχουν μελετήσει, μου λένε ότι πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο πείραμα, που χρειάζεται όμως περαιτέρω έρευνα και χρηματοδότηση. Δυστυχώς όμως κανείς επίσημος φορέας δεν το προωθεί, αφού, πιστεύω, ότι αν εφαρμοστεί, θα θιγούν σημαντικά συμφέροντα», τονίζει ο ΓιάννηςΛυμπέρης

Η αναφερθείς αντισεισμική τεχνολογία των κατασκευών εξασφαλίζει πάνω από 300% μεγαλύτερη αντισεισμική προστασία από οποιοδήποτε άλλο αντισεισμικό σύστημα στον κόσμο, και μειώνει κατά 50% το κόστος της αντισεισμικής θωράκισης των κατασκευών συγκρινόμενη με τα άλλα αντισεισμικά συστήματα.

Εκτός από την αντισεισμική θωράκιση που προσφέρουν όλα τα αντισεισμικά συστήματα στον κόσμο, η προτεινόμενη αντισεισμική τεχνολογία προσφέρει πρόσθετες υπηρεσίες που δεν τις προσφέρουν οι άλλες αντισεισμικές τεχνολογίες.Αυτές είναι..

Α) Μεγαλώνει την ικανότητα των μαλακών εδαφών θεμελίωσης να δέχονται μεγαλύτερα στατικά φορτία. Αυτό συμβαίνει λόγο της πάκτωσης του μηχανισμού με το έδαφος. Αυτή η πάκτωση της άγκυρας του μηχανισμού στα πρανή της γεώτρησης του επιτρέπει να δεχθεί τα στατικά φορτία του κτιρίου. Οπότε εκτός του εδάφους θεμελίωσης έχουμε και έναν μηχανισμό να παραλαμβάνει φορτία, βοηθώντας έχτρα το έδαφος θεμελίωσης. Οπότε εξασφαλίζουμε και αντισεισμική θωράκιση και βελτίωση μαλακών εδαφών, και μικρότερες βάσεις θεμελίωσης ρίχνοντας το κόστος των βάσεων και των εκσκαφών, με ένα σύστημα.

Β) Το αντισεισμικό αυτό έχει την δυνατότητα να τοποθετηθεί τόσο σε υπό κατασκευή, όσο και σε όλες τις υφιστάμενες δομικές κατασκευές προσφέροντας την μεγαλύτερη και φθηνότερη αντισεισμική προστασία . Αυτό το κάνει πολύ εμπορεύσιμο και μοναδικό, διότι οι υφιστάμενες κατασκευές είναι πολλές σε όλον τον κόσμο, και είναι το μόνο σύστημα που μπορεί να προσφέρει αντισεισμική προστασία σε όλα ανεξαιρέτως τα δομικά υφιστάμενα έργα.

Γ) Η ευρεσιτεχνία αυτή εκτός την αντισεισμική προστασία, είναι η μοναδική που προσφέρει και προστασία σε ελαφριές κατασκευές από τους ανεμοστρόβιλους και γενικά προσφέρει προστασία σε όλες τις κατασκευές από τους πολύ ισχυρούς πλάγιους ανέμους.

Δ) Όλα τα προκατασκευασμένα από οπλισμένο σκυρόδεμα έχουν το καλό της οικονομικής κατασκευής λόγω του ότι είναι βιομηχανοποιημένα, εν σχέση με τις συμβατικές κατοικίες.

Η διαφορά κόστους ανάμεσά τους κυμαίνεται από30 με 50%

Δεν τα βλέπουμε όμως να κατασκευάζονται μέσα στην πόλη που τα κτίρια είναι πολυώροφα, διότι είναι άκαμπτα, και η ταλάντωση που τους προκαλεί ο σεισμός σε συνδυασμό με τα μεγάλα στατικά φορτία που έχουν τους δημιουργούν μεγάλα λοξά κρακ πάνω στην τοιχοποιία, η οποία είναι και ο φέροντας οργανισμός.

Για τον λόγο αυτό δεν μπορούν να κατασκευαστούν με πολλά πατώματα, όταν οι περιοχή έχει μεγάλη σεισμική δραστηριότητα.

Ο σχεδιασμός τους περιορίζεται σε ισόγειο και πρώτο όροφο για τους πάρα πάνω λόγους.

Για αυτό τον λόγο βλέπουμε να έχουν μεγάλη εμπορευσιμότητα στα περίχωρα της Αθήνας όπου εκεί έτσι και αλλιώς δεν επιτρέπεται η δόμηση πάνω από δύο ορόφους.

Αν έχεις ένα οικόπεδο μέσα στην Αθήνα που επιτρέπεται η κατασκευή δέκα ορόφων δεν θα βάλεις ποτέ προκατασκευασμένο που η πολεοδομία του επιτρέπει μόνο δύο ορόφους, γιατί θα χάσεις όλους τους άλλους οκτώ ορόφους.

Πειραματικά αποδείχτηκε ότι με την τοποθέτηση της ευρεσιτεχνίας αυτής μπορείς χωρίς κανένα σεισμικό κίνδυνο να κατασκευάσεις προκατασκευασμένα δέκα ορόφων αυτό θα είναι η επανάσταση στις κατασκευές.

Το κόστος των κατασκευών στις πόλεις θα πέσει στο 30 με 50% .

Η ταχύτητα των κατασκευών θα γίνει πολύ γρήγορη, με μεγαλύτερη ασφάλεια, και μεγαλύτερη αντισεισμική προστασία.

Ε) Η απόλυτη προστασία από τον σεισμό μιας κατασκευής που φέρει την ευρεσιτεχνία, σημαίνει καμία παραμόρφωση, οπότε καμία αστοχία, καμία επισκευή μετά το σεισμό.

Αυτό είναι πολύ μεγάλη οικονομία σε κόστος, αλλά και πολύ πρακτικό για νοσοκομεία γέφυρες και έργα γενικά που έχουν να κάνουν με δημόσιες πολυσύχναστες κατασκευές, οι οποίες δεν επιτρέπουν καθυστερήσεις επισκευών.

Ζ) Αν μία ανεμογεννήτρια θέλει 500κυβικά οπλισμένου σκυροδέματος στην βάση της για να μπορέσει να παραλάβει τις πλάγιες φορτίσεις του αέρα,
τοποθετώντας τέσσερις αγκυρώσεις της ευρεσιτεχνίας στις άκρες της βάσης της και με 200 κυβικά οπλισμένου σκυροδέματος έχουμε τα ίδια αποτελέσματα.

Γλιτώνουμε και τις μεγάλες εκσκαφές των βάσεων.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνεται το υφιστάμενο κατασκευαστικό κόστος, υπερκαλύπτοντας το κόστος τηςευρεσιτεχνίας τοοποίο δεν ξεπερνά το 2% του γενικού κόστους της κατασκευής.

Η) Θα πέσει το κόστος στις ασφάλειες για την προστασία των κατασκευών από τους σεισμούς και τους ανεμοστρόβιλους.

Θ) Σε περίπτωση πολέμου τα σπίτια δεν θα καταστρέφονται εύκολα, γιατί η προένταση αυξάνει την βλητική ικανότητα των κατασκευών.

Ο Παναγιώτης Καρύδης, ομότιμος καθηγητής αντισεισμικής τεχνολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συναντήθηκε με τον Γιάννη Λυμπέρη και είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το πείραμά του. «Πράγματι έχει απόδοση και μπορεί να βρει εφαρμογή σε πολλές κατασκευές για την προστασία από τους σεισμούς! Θα μπορούσε να ενσωματωθεί στις μελέτες. Αρκεί να γίνει αποδεκτό αυτό το σύστημα από την ευρύτερη επιστημονική κοινότητα», επισημαίνει , σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη πατέντα. «Το καλωσορίζω και εύχομαι να το δούμε και στην πράξη», καταλήγει…
ethernews.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares