Δευτέρα , 21 Σεπτεμβρίου 2020

ΟΡΙΣΤΙΚΟ! Αυτή είναι η «ιστορική» συμφωνία που υπέγραψαν Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν…

ΟΡΙΣΤΙΚΟ! Αυτή είναι η «ιστορική» συμφωνία που υπέγραψαν Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν...

Εγγυήσεις ασφαλείας θα παρέχει ο Αμερικανός πρόεδρος στον Κιμ – O Βορειοκορεάτης ηγέτης δεσμεύτηκε για πλήρη (όχι όμως και μη αναστρέψιμη) αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου

Παρόλο που το ακριβές περιεχόμενο της «ιστορικής» συμφωνίας που υπεγραψαν οι Ντόναλντ Τραμπ
και Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες, οι φωτογράφοι που βρέθηκαν στις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών απαθανάτισαν το έγγραφο, «προδίδοντας» όσα αναγράφονται σε αυτό.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύει το Γαλλικό Πρακτορείο μπορεί κανείς να δει ότι, βάσει της συμφωνίας, οι δύο χώρες δεσμεύονται να εργαστούν για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου

«Ο πρόεδρος Τραμπ και ο γενικός γραμματέας Κιμ Γιονγκ Ουν διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη, εκ βαθέων και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα που σχετίζονται με την εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και η ΛΔΚ και την οικοδόμηση ενός μακροβίου και ισχυρού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας στη ΛΔΚ, και ο Κιμ Γιονγκ Ουν επιβεβαίωσε την σταθερή του δέσμευση για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», αναφέρει το έγγραφο που αιχμαλώτισε ο φωτογραφικός φακός.

Και συνεχίζει: «Με την πεποίθηση ότι η εγκαθίδρυση νέων σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της ΛΔΚ θα συμβάλει στην ειρήνη και την ευημερία της Κορεατικής Χερσονήσου και του πλανήτη, και αναγνωρίζοντας ότι η αμοιβαία οικοδόμηση εμπιστοσύνης μπορεί να προωθήσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ο πρόεδρος Τραμπ και ο γενικός γραμματέας Κιμ Γιονγκ Ουν δηλώνουν τα ακόλουθα:

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔΚ δεσμεύονται να καθιερώσουν νέες σχέσεις μεταξύ τους, σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔΚ θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για την οικοδόμηση ενός σταθερού και σταθερού ειρηνευτικού καθεστώτος στην Κορεατική Χερσόνησο.

Επαναβεβαιώνοντας τη δήλωση που υπεγράφη στο Πανμουντζόμ στις 27 Απριλίου 2018, η ΛΔΚ δεσμεύεται να εργαστεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου

Αναγνωρίζοντας ότι η διάσκεψη κορυφής ΗΠΑ -ΛΔΚ, η πρώτη στην ιστορία, είναι ένα εμβληματικό γεγονός μεγάλης σημασίας για την υπέρβαση εντάσεων και εχθροπραξιών που σημειώνονται εδώ και δεκαετίες ανάμεσα στις δύο χώρες και για την έναρξη ενός νέου μέλλοντος, ο πρόεδρος Τραμπ και ο γενικός γραμματέας Κιμ Γιονγκ Ουν δεσμεύονται για την πλήρη και ταχεία εφαρμογή των διατάξεων της κοινής δήλωσης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας δεσμεύονται να διεξάγουν το συντομότερο δυνατόν επακόλουθες διαπραγματεύσεις, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και έναν αρμόδιο ανώτατο αξιωματούχο της ΛΔΚ, για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της διάσκεψης κορυφής.»

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της αμερικανικής πλευράς για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», φόρμουλα που σημαίνει την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αποδοχή επιθεωρήσεων, αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη πιο αόριστου χαρακτήρα δέσμευση, σύμφωνα με την φωτογραφία του κειμένου που έχει στην διάθεσή του το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

Δείτε παρακάτω το έγγραφο της συμφωνίας

ΟΡΙΣΤΙΚΟ! Αυτή είναι η «ιστορική» συμφωνία που υπέγραψαν Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν...
Οι δηλώσεις μετά τις υπογραφές

Για «ιστορική συνάντηση» και «συμφωνία που θα εντυπωσιάσει και τις δύο πλευρές» έκαναν λόγο ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν στις πρώτες τους κοινές δηλώσεις μετά την κρίσιμη συνάντησή τους στη Σιγκαπούρη.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι οι δηλώσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη που υποσχέθηκε, λίγο πριν βάλει την υπογραφή του στην κοινή δήλωση με τον Τραμπ, ότι ο πλανήτης πρόκειται να γίνει μάρτυρας μεγάλων αλλαγών.

«Σήμερα είχαμε μια ιστορική συνάντηση. Ο κόσμος θα δει τη μεγάλη αλλαγή», είπε χαρακτηριστικά ο Κιμ, σπεύδοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον πρόεδρο Τραμπ.
Από τη μεριά του, ο Τραμπ είπε ότι είναι τιμή του να βρίσκεται στο πλευρό του Κιμ Γιονγκ Ουν. «Ξεκινήσαμε με ένταση αλλά πλέον έχουμε αναπτύξει ένα ιδιαίτερο δεσμό και η σχέση μας εξελίχθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι στη συνάντηση επιλύθηκε ένα πολύ σοβαρό και επικίνδυνο για τον κόσμο πρόβλημα.

Όπως επισήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, με την υπογραφή της συμφωνίας πρόκειται να ξεκινήσει «πολύ πολύ σύντομα» η διαδικασία αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής χερσονήσου.

Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, που ήταν πολύ πιο ομιλητικός από τον «μαγκωμένο» Κιμ Γιονγκ Ουν, η συμφωνία στην οποία κατέληξαν είναι πολύ λεπτομερής, ολοκληρωμένη και πρόκειται να εντυπωσιάσει και τις δύο πλευρές.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα καλέσει στην Ουάσινγκτον τον Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως είχε πει εξάλλου ότι θα έκανε εάν όλα πήγαιναν καλά με τη συνάντηση.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα δοθούν σε συνέντευξη Τύπου τις επόμενες δύο ώρες.

«Θα ξανασυναντηθούμε πολλές φορές»

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, Τραμπ και Κιμ εμφανίστηκαν μαζί στα σκαλιά του ξενοδοχείου, κρατώντας στο χερι τα υπογεγραμμένα έγγραφα.

«Ήταν μια φανταστική μέρα. Μάθαμε πολλά ο ένας για τη χώρα του άλλου», είπε ο Τραμπ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου που ήθελε να μάθε τι καινούργιο έμαθε για τον Κιμ, ο Τραμπ απάντησε: «Έμαθα ότι είναι πολύ χαρισματικός άνθρωπος και επίσης έμαθα ότι αγαπάει πολύ τη χώρα του».

Κατόπιν οι δύο άνδρες αντάλλαξαν ακόμη μια παρατεταμένη χειραψία. «Θα συναντηθούμε πολλές φορές», είπε ο Τραμπ προτού αποχωρήσει από τα σκαλιά.

Το ιστορικό της συνάντησης

Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου τέσσερις ώρες, λίγο πριν τις 8 το πρωί (ώρα Ελλάδος) η πρώτη ιστορική συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη.

«Ήταν μια φανταστική συνάντηση, έγινε πρόοδος. Πήγε καλύτερα από ό,τι περιμέναμε» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους ανακοινώνοντας ότι οι δύο ηγέτες πάνε για υπογραφές, χωρίς, ωστόσο, να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του κειμένου.

H σύνοδος της Σιγκαπούρης ξεκίνησε με μια τετ α τετ συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Κιμ Γιονγκ Ουν διάρκειας 41 λεπτών στο πεντάστερο ξενοδοχείο «Capella».

Είχε προηγηθεί η ιστορική χειραψία των δύο ανδρών διάρκειας 12 δευτερολέπτων με φόντο τις σημαίες των δύο χωρών.

Οι δύο άντρες έφτασαν στο ξενοδοχείο μαζί με τις συνοδείες τους λίγο πριν το προκαθορισμένο ραντεβού που ξεκίνησε στις 4 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος).

Οι Τραμπ και Κιμ βάδισαν από αντίθετες κατευθύνσεις για να βρεθούν πάνω στο κόκκινο χαλί, με φόντο σημαίες των χωρών τους εναλλάξ. Μετά τη χειραψία στάθηκαν σοβαροί μπροστά στους φωτογράφους με τα χέρια στο πλάι. Ο Τραμπ έδωσε ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη στον Κιμ καθώς βάδιζαν ο ένας πλάι στον άλλο στον διάδρομο του ξενοδοχείου. Ο Κιμ επέλεξε μαύρο κοστούμι Μάο, ο Τραμπ βαθύ μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα για την ιστορική συνάντηση των δύο ηγετών, πιθανόν τη σημαντικότερη στιγμή των θητειών αμφοτέρων μέχρι σήμερα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ τόνισε στους δημοσιογράφους που κατέγραφαν τις πρώτες επαφές, ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως θα έχει μία εξαιρετική σχέση με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Από την πλευρά του, ο Κιμ επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες και οι δύο χώρες χρειάστηκε να υπερβούν πολλά εμπόδια για να διεξαχθεί η σημερινή σύνοδος.

«Είναι μεγάλη μου ικανοποίηση που σας συναντώ, κ. πρόεδρε», είπε ο βορειοκορεάτης ηγέτης απευθυνόμενος στον ένοικο του Λευκού Οίκου. «Ο δρόμος για να φθάσουμε εδώ δεν ήταν εύκολος», συνέχισε. «Παλιές προκαταλήψεις και παλιές συνήθειες ήγειραν τόσα πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα για να συναντηθούμε εδώ σήμερα», συμπλήρωσε.

Oι δύο ηγέτες μετά τη συνάντησή τους, βγήκαν σε ένα μπαλκόνι του ξενοδοχείου και χαιρέτησαν χαμογελαστοί τους δημοσιογράφους πριν να ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των συναντήσεων με συμβούλους και συνεργάτες.

protothema

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares