Τρίτη , 27 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

“Οι Τούρκοι υπολογίζουν μόνο τη στρατιωτική και οικονομική ισχύ”…

“Οι Τούρκοι υπολογίζουν μόνο τη στρατιωτική και οικονομική ισχύ”...

Είναι σημαντική για τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά συμφέροντα η δήλωση που περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της περασμένης Πέμπτης όπου καταδικάζονται οι «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο»; Σίγουρα ναι!

Είναι αρκετές από μόνες τους τέτοιες δηλώσεις σε ανώτατο επίπεδο να αναχαιτίσουν τη διαχρονική τουρκική επιθετικότητα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο; Χωρίς αμφιβολία όχι.

Η Ελλάδα αφού επέλεξε την προσκόλληση της στο άρμα της ΕΕ και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της (ζώνη του Ευρώ) καλά κάνει και ενημερώνει άμεσα τους εταίρους της για την κλιμακούμενη προκλητική συμπεριφορά της γείτονος.

Πρέπει όμως κάποια στιγμή να αντιληφθούμε ότι οι Τούρκοι το μόνο που υπολογίζουν είναι η ισχύς. Στρατιωτική και Οικονομική. Αυτά πάνε μαζί σε όλο τον κόσμο. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή θα πρέπει να διαθέτουμε και να χρησιμοποιούμε και τα δύο.

Είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να παράγουμε αυτοκίνητα ή υπερηχητικά αεροπλάνα.
Δίνοντας έμφαση στην τεχνολογία και την ποιότητα, μπορούμε όμως να δώσουμε δουλειά σε εγχώρια μυαλά και χέρια αναπτύσσοντας τη στρατιωτική βιομηχανία τόσο για τις ανάγκες του ΕΣ όσο και για εξαγωγές. Μπορούμε να καταρτίσουμε προγράμματα σε συνεργασία με ελληνικά πολυτεχνεία και τις υφιστάμενες βιομηχανικές υποδομές της χώρας όπως τα ναυπηγεία και η ΕΑΒ προκειμένου να προχωρήσουμε στην παραγωγή πλοίων για το ΠΝ και το ΛΣ, αλλά και μη επανδρωμένων πτητικών μέσων για την ΠΑ. Αρκεί να συνδέσουμε τη χρηματοδότηση με την αποτελεσματικότητα και τις πραγματικές σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της χώρας

Το πετυχημένο παράδειγμα των τελευταίων ετών του εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων του ΠΝ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι εδώ για να μας δείχνει ότι υπάρχει τρόπος ακόμα και μέσα στα χρόνια της κρίσης.

Υπάρχει άραγε η πολιτική βούληση για ανάπτυξη τέτοιων πρωτοβουλιών από τη σημερινή Κυβέρνηση;
Άρθρο του Π. Βούλικα
*Ο Π.Βούλικας είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός ΕΜΠ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares