Σάββατο , 21 Μαΐου 2022
Τελευταία Νέα

Οι ΜΥΣΤΙΚΕΣ συναντήσεις της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ…

Τις άγνωστες συναντήσεις που είχε η Μαρία Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Franfurter Allgemeine Zeitung…

με βάση έγγραφα από πρακτικά συνεδριάσεων της κυβέρνησης των Σκοπίων και των πολιτικών ηγεσιών.

Όπως αναφέρει η FAZ, οι δύο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017 και πριν από τον Μάιο του 2018.

«Όπως δηλώνει ο Zaev, ο Μητσοτάκης του είχε στείλει ήδη από το Δεκέμβριο του 2017, την έμπιστη του, ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, προκειμένου, πέρα από τα φώτα της δημοσιότητας, να του ανακοινώσει ποια είναι η θέση των Ελλήνων συντηρητικών για την επίλυση της «διαμάχης για την ονομασία».

Το σύνολο των πληροφοριών προκύπτει από 19σέλιδη «αυστηρά εμπιστευτική» έκθεση της πΓΔΜ την οποία επικαλείται η FAZ. Μάλιστα σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος αναφέρεται ότι ακολούθησε και δεύτερη συνάντηση της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζάεφ, όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στις 19 Μαϊου 2018, κατά την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στη χώρα του. Συγκεκριμένα ο Ζάεφ εμφανίζεται να παρατηρεί ότι είχε μία ακόμα συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη κυρία Σπυράκη, έμπιστη του Μητσοτάκη. Του μετέφερε – όπως υποστηρίζει ο ίδιος – χαιρετίσματα από τον Κ. Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της ΝΔ, που αγωνιά για ένα μέρος των ψηφοφόρων της», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται… ανυπόμονος να κλείσει η συμφωνία, όσο είναι ακόμα στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας:

«Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι ο Zάεφ προτρέπει να βιαστούν: «Προς το παρόν είναι συμφέρουσες οι συνθήκες, στην Ελλάδα βρίσκονται στην εξουσία οι Αριστεροί». Όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα ήξεραν τι εννοούσε με αυτό: Όσο στην Αθήνα κυβερνούν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του ‘Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς – ΣΥΡΙΖΑ’, υπάρχει σημαντική πιθανότητα για την επίτευξη συμβιβασμού. Εάν ο Τσίπρας χάσει τις εκλογές τον επόμενο χρόνο, όπως αναμένεται να συμβεί, το παράθυρο ευκαιρίας κινδυνεύει να ξανακλείσει, διότι τότε, το συντηρητικό κόμμα της «Νέας Δημοκρατίας» θα αναδειχθεί πιθανότατα ισχυρότερη πολιτική δύναμη. Ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μεν ένας φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για το λόγο αυτό, αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας».

Από την πλευρά της η κ.Σπυράκη διαμηνύει πως οι συναντήσεις στις οποίες αναφέρεται το δημοσίευμα, έγιναν σε κάθε περίπτωση στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares