Παρασκευή , 22 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Οι δανειστές επιστρέφουν! AΣΑΦΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ και για τους ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ…

Η πολιτική αναταραχή γύρω από την υπόθεση Novartis προκαλεί προβληματισμό στους ξένους επενδυτές – Κοντά στη δόση η κυβέρνηση στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας
H καθυστέρηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών φέρνει ανησυχία για τα stress test των τραπεζών την ώρα που η τρόικα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας, 19 Φεβρουαρίου, αντί για τον Μάρτιο όπως είχε προγραμματισθεί αρχικά.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 22 Φεβρουαρίου ενώ οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένονται στο ξενοδοχείο Hilton την Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου.

Παράλληλα, τον παράγοντα αστάθειας του “πολιτικού κινδύνου” φέρνει ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση Novartis και κυρίως οι σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις που τη συνοδεύουν, σκορπώντας ανησυχία στην Ευρώπη και στους ξένους επενδυτές.

Πολλώ μάλλον σε μια στιγμή που η Ελλάδα κάνει μικρά και θετικά βήματα (όπως το ομόλογο της περασμένης Πέμπτης) για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών.

Στο πεδίο της οικονομίας και των τραπεζών ο προβληματισμός επιτείνεται λόγω της επίθεσης σε πρόσωπα με κατοχυρωμένη αναξατησία όπως ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.

«Οι εντάσεις ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στην Τράπεζα της Ελλάδος ενδέχεται να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και ενδεχομένως ευρύτερα τον τραπεζικό τομέα. Επομένως, είναι σημαντικό οι αρχές να διατηρούν ένα καλό επίπεδο συνεργασίας με την Τράπεζα της Ελλάδος» σημειώνουν διεθνείς επενδυτικοί κύκλοι με καλή γνώση όσων λέγονται τις τελευταίες μέρες στα Ευρωπαϊκά κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Οι 120 δόσεις και η… δόση

Εν τω μεταξύ ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα το σχήμα της εφαρμογής των 120 δόσεων και για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ΕΦΚΑ και την εφορία από μισθωτούς και συνταξιούχους όπως συμβαίνει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους εμπόρους. Η επέκταση του μέτρου φαίνεται να προσκρούει σε επιφυλάξεις των Θεσμών. Αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει ακόμη για το που πάει το πράγμα και δεν αποκλείεται το θέμα να συζητηθεί στις επαφές της Αθήνας.

Εν τω μεταξύ, λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν για την εφαρμογή του συνόλου των 110 προαπαιτούμενων δράσεων που θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως την Καθαρά Δευτέρα για να κλείσει η 3η αξιολόγηση, να εκταμιευθεί η δόση και να περάσουμε γρήγορα στην τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση (με τα νέα 82 προαπαιτούμενα) .

Η ανάγκη να τρέξουν γρήγορα τα πράγματα τονίστηκε από τους εταίρους στο Euroworking Group που έγινε την περασμένη Πέμπτη το βράδυ και δόθηκε στην κυβέρνηση διορία ως το Eurogroup για να κλείσει τρεις εκκρεμότητες: τις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για το δίκτυο φυσικού αερίου, την απόφαση του ΣτΕ για το Ελληνικό και -κυρίως- τη λειτουργικότητα του μηχανισμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
protothema

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares