Πέμπτη , 20 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

Οι Δήμοι να γίνουν πράγματι αυτοδιοίκητοι-Να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των δημοτών τους με πλήρη αστυνόμευση….

Για κάθε κυβερνητική απόφαση, η θέση του Δήμου να είναι καθοριστική
Οι Δήμοι να γίνουν πράγματι αυτοδιοίκητοι
Να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των δημοτών τους με πλήρη αστυνόμευσηΚηφισιά, 22 Απριλίου 2018
Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος

Η σημερινή διαμαρτυρία στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης, για την αποτροπή καθιέρωσης των λανθασμένων μέχρι παράνομων πλευρικών διοδίων στη Γέφυρα της Βαρυμπόμπης και στον Άγιο Στέφανο, τα οποία θα επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον και τους κατοίκους, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα ότι οι Δήμοι είναι έρμαιοι της όποιας κυβέρνησης, άρα μόνο αυτοδιοίκητοι δεν είναι οι Δήμοι. Με αφορμή τη σημερινή διαμαρτυρία, οφείλουν οι Δήμοι, με την συμπαράσταση της ΚΕΔΕ, να ενεργήσουν μεθοδικά και σταθερά, για να καταστούν επί τέλους αυτοδιοίκητοι.

Βέβαια πριν από κάθε κίνηση, οι ίδιοι οι Δήμοι πρέπει να αποδείξουν ότι είναι ικανοί να αυτοδιοικηθούν, χωρίς τις παρεμβάσεις της κεντρικής κυβέρνησης. Επομένως το πρώτο βήμα για έναν τέτοιο επαναστατικό, αλλά και λίαν ρεαλιστικό, όσο και χρήσιμο σκοπό, που οφείλουν να πάρουν, είναι να απεμπολήσουν τον κομματισμό και τον λαϊκισμό. Να αποδείξουν δηλαδή ότι ενεργούν υπεύθυνα, αποτελεσματικά και προς όφελος των δημοτών, ανεξαρτήτως πεποιθήσεων, κοινωνικής τάξης και προπάντων φιλικών σχέσεων. Οφείλουν επίσης να αποδείξουν ότι οι όποιες αποφάσεις που αφορούν τον Δήμο τους, είναι αδιάβλητες, μελετημένες, μετρημένες και λογικές, οι οποίες βελτιώνουν την καθημερινότητα της πόλης τους, τη ζωή των δημοτών, ενδεχομένως τη βελτίωση της εμφάνισης του Δήμου, στα πλαίσια της λογικής των νόμων και διατάξεων.

Η κεντρική κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι για κάθε απόφαση ή νόμο που αφορά έναν Δήμο, θα είναι εκ των ων ουκ άνευ, η στενή συνεννόηση με την συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή, μέχρι του σημείου η θέση του Δήμου να υπερτερεί, εκτός εάν η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αφορά ευρύτερη περιοχή που εμπλέκονται και άλλοι Δήμοι, οπότε θα χρειαστεί περισσότερη προσοχή και με συνεννόηση και με τους άλλους εμπλεκομένους Δήμους. Ποτέ όμως η κυβέρνηση δεν θα πρέπει για τους όποιους δικούς της λόγους, να αποφασίζει το δικό της, αγνοώντας τη θέση του Δήμου ή των εμπλεκομένων στην απόφαση Δήμων. Θεωρώ λοιπόν ότι ο Δήμος, δια του Δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και όλων των δημοτών του, να δώσει στην κυβέρνηση να αντιληφθεί, είτε με πειστικούς λόγους και επιχειρήματα κατ΄ αρχήν, αλλά και με δυναμικότερες ενέργειες αν χρειαστεί, ότι ο Δήμος είναι κυρίαρχος στον χώρο του και η κυβέρνηση θα υποχρεούται να συντάσσεται με τις απόψεις του. Δύσκολο κατ’ αρχήν, αλλά με συνέπεια, στιβαρότητα και την συμπαράσταση των δημοτών του αλλά και της ΚΕΔΕ, θα επιτευχθεί στο τέλος.

Οι Δήμοι, όπως είναι γνωστό, έχουν επιφορτιστεί με πολλές και σημαντικές αρμοδιότητες, καθιστώντας το έργο τους αρκετά πολύπλευρο και πολυσχιδές. Είναι μια μικρή κυβέρνηση, για κάθε θέμα που αφορά τον Δήμο και τους δημότες. Είναι κατ’ αρχήν μια μεγάλη επιχείρηση, με όλες τις παραμέτρους μιας επιχείρησης, άρα ο Δήμαρχος και οι συνεργάτες του, οφείλουν να έχουν γνώση και εμπειρία αποτελεσματικής διοίκησης, οργάνωσης, ελέγχου και σωστής επιτήρησης. Έχει όμως και την πολιτική παράμετρο ο Δήμος που δεν του επιτρέπεται να παίρνει αποφάσεις ερήμην των εργαζομένων, αλλά και των δημοτών του, οπότε επιβάλλεται να διαθέτει και πολιτική γνώση και εμπειρία, μαζί με την εμπορική και διοικητική, καθιστώντας έτσι τη δουλειά του, ακόμη πιο δύσκολη, πολύπλευρη και πολυσχιδή. Αν δηλαδή κάποιος είναι ενήμερος των πιο πάνω προσόντων τα οποία οφείλει να διαθέτει, θα πρέπει να τον παρακαλούν να γίνει Δήμαρχος και να φοβάται μήπως βρεθεί εκτεθειμένος τόσο στους δημότες του, όσο και στη κοινωνία γενικότερα. Δεν είναι δηλαδή μια άνετη και ζηλευτή καρέκλα, αλλά μια ηλεκτρική καρέκλα στην οποία επικρέμαται η Δαμόκλειος Σπάθη.

Επί το έργον λοιπόν, λόγω του τελευταίου τραγικού γεγονότος της δολοφονίας, διότι περί δολοφονίας πρόκειται, του συνδημότη μας αείμνηστου Αλέξανδρου Σταματιάδη, προκύπτει αδήριτη ανάγκη, ο Δήμος να μελετήσει και εφαρμόσει το γρηγορότερο, διαδικασία που θα αποτρέψει παντελώς την επανάληψη στο μέλλον παρόμοιων ή και ελαφρότερων γεγονότων. Η αστυνόμευση ολόκληρου του Δήμου επί 24ώρου βάσης, είναι επιβεβλημένη. Αυτοκίνητα αστυνομικά του Δήμου, με δημοτικούς αστυνομικούς, ή μια συμφωνία με μια εταιρεία «security», να περιπολούν συνεχώς, έτσι ώστε οι επίδοξοι ληστές να φοβούνται ότι θα εντοπιστούν εγκαίρως. Επειδή οι δημοτικοί αστυνομικοί δεν έχουν δικαίωμα οπλοφορίας ή/και δυναμικής παρέμβασης, η συνεννόηση με την τοπική αστυνομία είναι απαραίτητη, ώστε την κρίσιμη στιγμή να ειδοποιείται με έναν συμφωνημένο τρόπο και να επεμβαίνει αμέσως η αστυνομία. Όταν αυτή η κίνηση του Δήμου θα γίνει γνωστή στους κακοποιούς, απλά θα προτιμούν κάποιο άλλο πρόσφορο μέρος. Λειτουργεί ακόμη και ως αποτρεπτική κίνηση.

Τα οικονομικά του Δήμου, ένας άλλος πολύ σημαντικός τομέας, ο οποίος έχει καθοριστική αξία και σημασία, που χρειάζεται υπευθυνότητα. Τα αναφυόμενα ζητήματα είναι, πώς να αυξήσει τα έσοδά του κατ’ αρχήν και πως θα τα αξιοποιήσει στη συνέχεια, με καταγραφή όλων των αναγκών του Δήμου, αξιολόγηση των προτεραιοτήτων, με προτίμηση την αναβάθμιση προβληματικών περιοχών, έγκαιρο προγραμματισμό και εκτέλεσή τους, με υπεύθυνη παρακολούθηση και έλεγχο της προόδου και τελικά την επιτυχή αποπεράτωσή τους.

Δεν είναι ο τρόπος και ο χρόνος για να αναπτυχθούν όλες οι υποχρεώσεις και οι εν΄λεργειες ενός Δήμου, αλλά μόνο τα πιο πάνω επίμαχα σημεία. Τα υπόλοιπα ας τα αναπτύξει ο υποψήφιος Δήμαρχος, με πλήρη και πειστικό τρόπο, ώστε να πείσει τους δημότες του να τον εκλέξουν και αφού εκλεγεί, να τους αποδείξει ότι ήξερε τι υποσχόταν και ότι τα πραγματοποιεί. Αυτά!

Νίκος Αναγνωστάτος
e-mail: [email protected]
Thiakos.blogspot.com

Shares