Κυριακή , 4 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

ΞΕΦΤΙΛΕΣ! Αφού έκαναν ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ μια αρχαία ελληνική πόλη, οι Τούρκοι τώρα την ΠΟΥΛΑΝΕ… (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μια 2.500 χρόνων αρχαία ελληνική πόλη του Αιγαίου, που ευρίσκεται στην επαρχία Μούγλα της νυν νότιας Τουρκίας, είναι (σ.σ.: εδώ και χρόνια) προς… πώληση για 35.000.000 τουρκικές λίρες (8.350.000 δολλάρια)!

Οι αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι δηλώνουν ότι δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν την ιστορική κληρονομιά της, διότι η γη στην οποία ευρίσκεται είναι… ιδιωτική περιουσία!

Οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που έβαλαν προς… πώληση και την γη, στην οποία ευρίσκεται η αρχαία ελληνική πόλη Βαργυλία, θέλουν το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας να απαλλοτριώσει την έκταση ή να τους την ανταλλάξει με άλλη γη, κάπου αλλού.

Η πόλις έχει λεηλατηθεί από θησαυροθήρες και μέχρι σήμερα δεν έχουν πραγματοποιηθεί επίσημες και νόμιμες ανασκαφές. Για παράδειγμα, ένα αρχαίο μωσαϊκό κατεστράφη και εκλάπη από λαθρεμπόρους, ενώ η πόλις γεμίζει κάθε τόσο με… τρύπες, που μένουν από παράνομες ανασκαφές, ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι η γη ήταν ιδιωτική ιδιοκτησία από το… 1927!

Σκουπιδότοπος η αρχαία ελληνική Βαργυλία…
Άρα γε, το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού θα διαμαρτυρηθεί;

Ένας από τους συνιδιοκτήτες της γης, ο 87χρονος Hüseyin Üçpınar είπε ότι προσπαθεί να την πωλήσει εδώ και χρόνια. Σημείωσε ότι δεν μιλά με άλλους συνιδιοκτήτες της ιδίας γης.

ΠΗΓΕΣ: Hürriyet, Daily Sabah, 3.5.2018.

Σημειώνω ότι στην επαρχία Μούγλας υπάρχουν περίπου 192 αρχαιολογικοί χώροι – και μόνο 22 από αυτούς τους χώρους είναι υπό προστασίαν!
Η αρχαία Βαργυλία ευρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από την Αλικαρνασσό (νυν… Bodrum) στις ακτές του Αιγαίου πελάγους, της Καρίας, μεταξύ Ιασού και Μύνδου.
Σώζεται ένα αρχαίο θέατρο, ένας ναός, ένα μεγάλο αμυντικό τείχος, μια παλαίστρα ένα λουτρό και μια νεκρόπολι από την βυζαντινή εποχή!..
Η αρχαία ελληνική πόλις Βαργυλία, ιδρύθηκε από τον Βελλερεφόντη, προς τιμήν του συντρόφου του, Βάργυλου, ο οποίος είχε σκοτωθεί από ένα λάκτισμα του πτερωτού αλόγου Πήγασου!
Κοντά στην Βαργυλία, στην Κινδύη, υπήρχε ο ναός της Αρτέμιδος Κινδυάδος. Όταν έβρεχε στην περιοχή, ακόμη γύρω από τον ναό, η βροχή ποτέ δεν άγγιζε τον ναό! [βλ. Στρ. 14.2.21].
Γι’ αυτό η Αρτέμις Κινδυάς με το ελάφι της και ο Πήγασος εμφανίζονταν στα νομίσματα της Βαργυλίας.

Το 201/200 π.Χ. κατά την διάρκεια του Κρητικού Πολέμου, ο βασιλιάς Φίλιππος Β ο Μακεδών ξεχειμώνιασε με τον στόλο του στην Βαργυλία, όταν αποκλείστηκε από τους στόλους της Περγάμου και της Ρόδου.
Ο Πρώταρχος, ο επικούριος φιλόσοφος, ο μέντορας του Δημήτριου Λάκωνος, ήταν από την Βαργυλία.
Την Βαργυλία διέρρεε ο ποταμός Αλυκής.
Δίπλα στο λιμάνι της Βαργυλίας κάποτε υπήρχε ένα μεγάλο μνημείο τάφων (του 200-150 π.Χ.). Ήταν αφιερωμένο στο θαλάσσιο τέρας Σκύλλα. Ένα υπερμεγέθες άγαλμα της Σκύλλας, μαζί με μια ομάδα κυνηγών, βρισκόταν αρχικώς στην κορυφή του μνημείου. Τα ερείπια αυτού της γλυπτού συμπλέγματος, μαζί με άλλα τμήματα της πέτρινης οικοδομής, βρίσκονται τώρα στην συλλογή του… Βρετανικού Μουσείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ και Freya Stark «The Geographical Journal».

ΔΕΙΤΕ το σχετικό βίντεο:

arxeion-politismou.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares