Κυριακή , 16 Ιουνίου 2024

Ξεφτίλα έγιναν οι Τούρκοι! Τα ψεύτικα βίντεο νίκης…

Παρά την αρχική βεβαιότητα του τουρκικού γενικού επιτελείου ότι η εισβολή στο Αφρίν σε τρεις ημέρες θα είχε θέσει υπό έλεγχο το κουρδικό καντόνι στην Β. Συρία, σήμερα ένα μήνα αργότερα οι τουρκικές δυνάμεις έχουν καθηλωθεί, έχοντας προχωρήσει μόνο 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα.

Με άγνωστο αριθμό απωλειών, καθώς οι Κούρδοι κάνουν λόγο για εκατοντάδες νεκρούς στρατιώτες, πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης, ελικόπτερα και σοβαρό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση Ερντογάν, είναι πλέον σαφές ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός του ΝΑΤΟ δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτού του πολέμου.
Όπως συμβαίνει σε όλες τις πολεμικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο, το πληγωμένο γόητρο του τουρκικού στρατού, αναλαμβάνει να αποκαταστήσει η στρατιωτικού τύπου προπαγάνδα, παρουσιάζοντας μία παραπλανητική εικόνα από το μέτωπο του Αφρίν.

Όταν τα war games υποκαθιστούν την πραγματική μάχη.

Ένα εντυπωσιακό βίντεο που κυκλοφορεί ευρύτατα στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει μία υποδειγματική επίθεση με drone κατά κουρδικού στόχου στο Αφρίν.

Οι χρήστες που κοινοποιούν το βίντεο πιστεύουν ότι βλέπουν τον τουρκικό στρατό να αγωνίζεται και να θριαμβεύει, επειδή το βίντεο φέρει την ετικέτα #Afrin.

Στην πραγματικότητα όμως οι εικόνες αυτές δεν είναι καν υπαρκτές. Πρόκειται για πλάνα από το war video game «Arma3».

Στο βίντεο, που έχει προβληθεί δεκάδες χιλιάδες φορές, ακούγονται φωνές Τούρκων στρατιωτών να επικοινωνούν μέσω φορητών ασυρμάτων, ενώ υπάρχει και soundtrack με τουρκική μουσική.

Όπως αποκαλύπτει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24, πάνω στο ηχητικό υπόστρωμα με τις φωνές και την μουσική, μονταρίστηκε ένα screenshot από το βιντεοπαιχνίδι.

Αν και το βίντεο είναι «ξακρισμένο», όπως ονομάζεται στην τηλεοπτική διάλεκτο η περικοπή των ορίων του, ώστε να μην φαίνεται η προέλευσή του, το κόκκινο αστέρι που εμφανίζεται σε πολλά σημεία του προδίδει την προέλευση του, καθώς αντιστοιχεί στα γραφικά του βιντεοπαιχνιδιού.

Εδώ ένα αποτύπωμα οθόνης από το βιντεοπαιχνίδι όπου φαίνεται το χαρακτηριστικό κόκκινο αστέρι.

Ορισμένες άλλες λεπτομέρειες, όπως οι αριθμοί στο κάτω μέρος που δείχνουν τον αριθμό των πυρομαχικών, η λέξη «WHOT» (συντομογραφία για το «white hot» , ιδιωματισμό του extremely hot), η γραμματοσειρά, όλα ταυτίζονται με το γραφικό περιβάλλον του «Arma3» video game.

zougla.gr

Shares