Παρασκευή , 30 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Ξεπουλάνε τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και επίσημα: Αλλάζουν την ΙΣΤΟΡΙΑ και τα σχολικά μας βιβλία υπό ΑΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ…

Ξεπουλάνε τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και επίσημα: Αλλάζουν την ΙΣΤΟΡΙΑ και τα σχολικά μας βιβλία υπό ΑΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ...

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων ημερών η πρώτη συνεδρίαση της Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- Σκοπίων…

η οποία θα εξετάσει ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, που προβλέπεται από το άρθρο 8 παράγραφος 5 της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Φαίνεται πως οι εξελίξεις «τρέχουν», αφού ούτε το Σύνταγμα των Σκοπίων έχει αλλάξει ακόμα, αλλά ούτε η Συμφωνία έχει έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο προς έγκριση.

Η είδηση της συνεδρίασης έγινε γνωστή από το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων “MIA” (και όχι από ελληνικό Μέσο) και σύμφωνα με το άρθρο 8, η Επιτροπή προβλέπεται να εξετάσει τα σχολικά εγχειρίδια και να θέσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ώστε να διασφαλισθεί ότι από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος στις δύο χώρες δεν θα χρησιμοποιείται κανένα σχολικό εγχειρίδιο ή βοηθητικό σχολικό υλικό που εμπεριέχει αλυτρωτικές αναφορές.

Επιπλέον, θα αναθεωρήσει τα όποια σχολικά εγχειρίδια και βοηθητικό σχολικό υλικό, όπως χάρτες, ιστορικούς άτλαντες και οδηγούς διδασκαλίας που χρησιμοποιούνται στις δύο χώρες.

Όπως τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Σκοπίψν στην εν λόγω Επιτροπή, Πρέσβης Βίκτορ Γκάμπερ, η επιτροπή θα αντιμετωπίσει δυσκολίες:

«Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν δύσκολες και επώδυνες στιγμές στην ιστορία, όμως αυτές δεν πρέπει να αποτελέσουν εμπόδιο στο να προχωρήσουμε μπροστά. Πρέπει να τις εξηγήσουμε και να τις παρουσιάσουμε στις νέες γενιές με τρόπο που δεν θα προκαλεί νέες επώδυνες στιγμές. Δεν μπορούμε σε αυτήν την περιοχή, ιδίως τώρα που οδεύουμε προς την ΕΕ, να συνεχίσουμε να ζούμε όπως πριν. Πρέπει να συνεργαζόμαστε, να προχωρήσουμε μπροστά, να βοηθήσουμε τις νέες γενιές ώστε να μην έχουν τις ίδιες εμμονές που είχαν ο παππούς μου, ο πατέρας μου, εγώ. Είναι γεγονός πως και στα δικά τους (σ.σ. ελληνικά) σχολικά εγχειρίδια και στα δικά μας σχολικά εγχειρίδια υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ορισμένα δυσάρεστα συναισθήματα για την άλλη πλευρά και να ασκήσουν πίεση στις νέες γενιές», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ερωτηθείς ποια είναι τα θέματα που αναμένεται να προκαλέσουν μεγαλύτερη διαμάχη, ο Πρέσβης Γκάμπερ σημειώνει ότι υπάρχουν ορισμένα στοιχεία στην ιστορία των δύο χωρών που είναι επώδυνα. Ως παράδειγμα αναφέρει την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, «την συνεργασία μεταξύ των Ελλήνων και των “Μακεδόνων” ανταρτών», σε ποιο βαθμό ήταν δυνατόν να υπάρξει αυτή η συνεργασία, αν θα υπήρχε ένα βαλκανικό επιτελείο όπως πρότειναν οι Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι «και οι “Μακεδόνες” αποδέχθηκαν». Άλλα τέτοια σημεία, σύμφωνα με τον Γκάμπερ, είναι ο ρόλος της SNOF, η σιωπηρή συμφωνία Αβέρωφ-Πόποβιτς το 1959. Ο Γκάμπερ προσθέτει ότι υπάρχουν και θετικά παραδείγματα, όπως το τριμερές Σύμφωνο Γιουγκοσλαβίας-Ελλάδας-Τουρκίας το 1954.

Ερωτηθείς σε σχέση με την χρήση των τοπωνυμίων («Θεσσαλονίκη ή Σόλουν, Μοναστήρι ή Μπίτολα», αναφέρει χαρακτηριστικά το “MIA”), ο Γκάμπερ σημειώνει ότι για το ζήτημα αυτό θα χρησιμοποιηθούν οι διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζει, είναι αρκετά ευνοϊκές για τα Σκόπια.

Ευχαριστούμε το thepresident.gr για τις πληροφορίες.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares