Τετάρτη , 23 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Ξεκινάει “ΠΟΛΕΜΟΣ” ΗΠΑ-ΟΗΕ; Οι Αμερικανοί ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ χρηματοδότηση για την τρομοκρατία…

Ξεκινάει "ΠΟΛΕΜΟΣ" ΗΠΑ-ΟΗΕ; Οι Αμερικανοί ΑΠΟΣΥΡΟΥΝ χρηματοδότηση για την τρομοκρατία...


Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποσύρει τη δέσμευσή της για τη χρηματοδότηση με 2 εκατομμύρια δολάρια του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (UNOCT)…

και θα υποβαθμίσει το επίπεδο των διπλωματών που θα την αντιπροσωπεύσουν στην ιδρυτική του διήμερη σύνοδο, δήλωσαν συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές στο Γερμανικό και το Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι, που αρχικά σχεδίαζε να είναι παρούσα σε μέρος τουλάχιστον των εργασιών της συνόδου αυτής, κατηγόρησε το UNOCT ότι προχωρά σε «λογοκρισία» με πολιτικά κίνητρα, διότι δεν κάλεσε οργανώσεις πολιτών σε ορισμένες συναντήσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών. «Δεν υπάρχει καμία άλλη λογική εξήγηση όσον αφορά το γιατί ο ΟΗΕ επιδιώκει να λογοκρίνει αυτή τη σύνοδο, πέρα από το ότι υπέκυψε στις πολιτικές πιέσεις μιας φούχτας φαύλων χωρών –όπως η Ρωσία, η Συρία, το Ιράν, η Κούβα και η Βενεζουέλα– για τις οποίες ο περιορισμός της πρόσβασης και ο αποκλεισμός της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών είναι ο κανόνας», κατήγγειλε σε ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της.

Η Χέιλι, που βρίσκεται στην Ινδία για συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους, χαρακτήρισε την απόφαση «σκανδαλώδη», «κακομεταχείριση του νέου Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, και κηλίδα στο ιστορικό διαφάνειας και συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών στα Ηνωμένα Έθνη».

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς αντέτεινε ότι στη σύνοδο του UNOCT θα είναι παρούσες περίπου 60 μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα συμμετάσχουν ενεργά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών.

Το UNOCT ιδρύθηκε πέρυσι από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και επικεφαλής του έχει τεθεί ο Ρώσος διπλωμάτης Βλαντίμιρ Βορόνκοφ. Αποστολή του είναι ο καλύτερος συντονισμός της αντιτρομοκρατικής δράσης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς δεκάδες υπηρεσίες του ΟΗΕ χειρίζονται το ζήτημα αυτό άμεσα ή έμμεσα.

Οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, η οποία διεξάγεται σήμερα και αύριο, αλλά θα στείλουν πολύ πιο χαμηλόβαθμους αξιωματούχους από ό,τι σχεδίαζαν μέχρι τώρα. Την περασμένη εβδομάδα αποχώρησαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας ότι διακατέχεται από προκατάληψη σε βάρος του Ισραήλ, ενώ νωρίτερα φέτος μείωσαν δραστικά τη χρηματοδότησή τους στο Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares