Δευτέρα , 26 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Ξεκάθαρο μήνυμα της Ρωσίας σε Ελλάδα και Σκόπια: ΑΡΓΗΣΑΤΕ…

Ξεκάθαρο μήνυμα της Ρωσίας σε Ελλάδα και Σκόπια: ΑΡΓΗΣΑΤΕ…

Το ζήτημα του ονοματολογικού ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια θα έπρεπε να είχε λυθεί νωρίτερα, τόνισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις Βρυξέλλες Βλαντιμίρ Τσιζόφ.

«Θα πρέπει να επιλυθεί τώρα, αλλά όχι παρακλάδι της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τσιζόφ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MIA.

Όπως είπε, «υπήρξε έλλειψη πολιτικής βούλησης και από τις δύο πλευρές, εννοώ τις κυβερνήσεις, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών» για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας και συμπλήρωσε:

«Θυμάμαι στη δεκαετία του ’90, ότι η Θεσσαλονίκη – η οποία ήταν μια πόλη 600.000 τότε – διοργάνωσε τεράστιες συγκεντρώσεις. Αυτό ήταν περίεργο, αλλά ήταν επίσης και μια ένδειξη ενίσχυσης του αδιεξόδου. Οπως καταλαβαίνω (αν και μπορώ να κάνω λάθος φυσικά), για τους Ελληνες δεν είναι τόσο το όνομα που έχει σημασία, αλλά όλα όσα σχετίζονται με την ταυτότητα. Μπορεί να είναι η Βόρεια Μακεδονία, η Άνω Μακεδονία, η Κάτω Μακεδονία, αλλά το “ποιοι είναι οι Μακεδόνες;” και το “πώς θα φέρουν το ίδιο όνομα με εκείνους που θεωρούν ως εαυτούς – απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου” τους αφορά περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Τσιζόφ.

«Η γενική εκτίμησή μου συμπίπτει με την αξιολόγηση της Κρατικής Εκλογικής Επιτροπής των Σκοπίων, η οποία την κήρυξε την συμφωνία των Πρεσπών ως άκυρη», η οποία επιβεβαιώνεται και μέσω της χαμηλής προσέλευσης του λαού στο δημοψήφισμα που ήταν πολύ κάτω από το 50%, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ρώσος πρεσβευτής. Τσιζόφ.
Παράλληλα, έκανε λόγο για σύγχυση σχετικά με τι ήταν ακριβώς το δημοψήφισμα. «Εάν πρόκειται για το νέο όνομα, τότε γιατί δεν αναφέρθηκε καν το όνομα στην ερώτηση που τέθηκε στο δημοψήφισμα;», διερωτήθηκε.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares