Τρίτη , 20 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ κι ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!Η πρώτη «γνωριμία» της CIA με το AK-47 Kalashnikov… (έγγραφο)

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ κι ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ!Η πρώτη «γνωριμία» της CIA με το AK-47 Kalashnikov... (έγγραφο)

Αν και το θρυλικό AK-47 Kalashnikov, μπήκε σε υπηρεσία το 1947, το γεγονός πως είχε χαρακτηριστεί κρατικό μυστικό, δεν επέτρεψε στη CIA να μάθει πληροφορίες για αυτό το όπλο, πριν το 1953.

Η πρώτη αναφορά της Υπηρεσίας πάνω στο όπλο, χρονολογείται από τις 29 Απριλίου 1953 και προέρχεται από πράκτορα της CIA που κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση και να δώσει τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με το μυστηριώδες μέχρι τότε όπλο στη Δύση.

Το όνομα του πράκτορα που υπέβαλε την αναφορά και άλλες πληροφορίες που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τη ταυτότητά του, έχουν σβηστεί από το έγγραφο που αποχαρακτηρίστηκε μόλις πέρυσι και δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο πράκτορας είχε εντοπίσει το AK-47 στα χέρια «έμπειρων»στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, ενώ οι λιγότερο «έμπειροι», εξακολουθούσαν να φέρουν το υποπολυβόλο PPSh του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι νεοσύλλεκτοι μάλιστα, απαγορευόταν να το πλησιάσουν. Σύμφωνα με τη περιγραφή και το σχεδιάγραμμα, το AK-47 έφερε γεμιστήρα 30 σφαιρών, ξύλινο ή μεταλλικό αναδιπλούμενο κοντάκι, καθώς και χειρολαβή (χειροφυλακτήρα). Λειτουργούσε με τη δύναμη των αερίων που προκαλούσαν οπισθοδρόμηση του κλείστρου και απόρριψη του κενού κάλυκα. Ο πράκτορας αναφέρει πως το όπλο μοιάζει πολύ με γερμανικό υποπολυβόλο του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, προφανώς εννοώντας το StG-44, που στην ουσία ήταν το πρώτο τυφέκιο εφόδου.

Αν και αρχικά χαρακτηρίστηκε απόρρητο, το AK-47, θα εξαπλωνόταν σύντομα σε όλο το πλανήτη, ως το πιο διαδεδομένο φορητό όπλο στρατιωτών, επαναστατών και ανταρτών.
ΠΤΗΣΗ και ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares