Κυριακή , 16 Ιανουαρίου 2022

Νέα ρήξη στις ελληνορωσικές σχέσεις! Οργή της Μόσχας για την έκδοση του Mr. Bitcoin…

Άλλο ένα “χτύπημα” κλονίζει τις Ελληνορωσικές σχέσεις, μετά την απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών. Συγκεκριμένα, η Μόσχα εκφράζει την δυσαρέσκειά της για την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης να εκδόσει στην Γαλλία τον Ρώσο Αλεξάντερ Βίνικ, η αλλιώς… τον “Mr. Bitcoin”.

Ο 39χρονος Βίνικ κατηγορείται ως διαχειριστής της πλατφόρμας ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, μέσω της οποίας φέρεται να νομιμοποίησε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών που αναφέρει πως «οι ελληνικές Αρχές συνεχίζουν να επιδεινώνουν την κατάσταση στις διμερείς σχέσεις, υπό πιέσεις από το εξωτερικό»

Το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα στο αίτημα που είχε καταθέσει η ρωσική γενική εισαγγελέας για την έκδοση του «Mr.Bitcoin» στην πατρίδα του και προσθέτει ότι «η ρωσική πλευρά δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιες ενέργειες».

Υπενθυμίζεται πως εις βάρος του Αλεξάντερ Βίνικ είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις γαλλικές αρχές, που του καταλογίζουν ότι «ξέπλενε» παράνομα κέρδη, ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για χρηματικά ποσά, που -σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ένταλμα- κατατέθηκαν στην πλατφόρμα BTC-e, προερχόμενα από κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα για τα οποία ζητήθηκαν ψηφιακά λύτρα (σε Bitcoin), ενώ ανάμεσα στα θύματα της φερόμενης δράσης του, συγκαταλέγονται περισσότεροι από 100 Γάλλοι πολίτες.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares