Τετάρτη , 30 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Νέα ΠΤΩΣΗ της τουρκικής λίρας παρά την προσωρινή ευφορία στη χώρα…

Νέα ΠΤΩΣΗ της τουρκικής λίρας παρά την προσωρινή ευφορία στη χώρα...


Για λίγο κράτησε μόνο η ευφορία των αγορών στην Τουρκία μετά τη νίκη του Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές.

Το πρωϊνό ράλι σε λίρα και μετοχές ανακόπηκε πολύ σύντομα καθώς στο προσκήνιο βγήκαν και πάλι οι ανησυχίες για την οικονομική και νομισματική πολιτική.

Μάλιστα, η τουρκική λίρα νωρίτερα υποχωρούσε 0,5%, στις 4,70 λίρες ανά δολάριο, αν και το νωρίτερα έκανε άλμα 2%. Τα τελευταία λεπτά επεκτείνει τις απώλειες της στο 1% οδηγώντας την ισοτιμία στο 4,7228. Η πτώση της φτάνει στο 3% σε σχέση με το υψηλό ημέρας – των 4,37 λιρών ανά δολάριο – σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Στις 10:31 ώρα Ελλάδας, η λίρα ενισχύθηκε κατά 1,5% στις 4,5920 λίρες ανά δολάριο από το κλείσιμο της Παρασκευής στις 4,6625. Νωρίτερα είχε διαμορφωθεί έως τις 4,5375 λίρες.

«Βραχυπρόθεσμα, οι αγορές ίσως θεωρήσουν καθησυχαστικό το γεγονός ότι αποφεύχθηκε η περίοδος πολιτικής αστάθειας», δήλωσε οικονομολόγος της Capital Economics. «Αλλά το όποιο ράλι μπορεί γρήγορα να αντιστραφεί εάν ο πρόεδρος Ερντογάν χρησιμοποιήσει την ενισχυμένη θέση του για να επιδιώξει πιο χαλαρή δημοσιονομική και νομισματική πολική, όπως φοβόμαστε ότι είναι πιθανόν».

Εξάλλου, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης BIST 100 κατέγραψε άλμα 2,2% στις 97.964 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο άνω του 3,5% στο ξεκίνημα των συναλλαγών. Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου υποχώρησε στο 16,07% από το 16,29% της Παρασκευής, ενώ η απόδοση του διετούς τίτλου υποχώρησε στο 18,84% από το 19,18%.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην προοπτική μια σταθερής, αποτελεσματικής σχέσης μεταξύ του προέδρου και του νέου κοινοβουλίου, αν και παραμένουν οι ανησυχίες για τις δεσμεύσεις του Ερντογάν σε επίπεδο πολιτικής.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η λίρα έχει σημείωσει απώλειες 17% έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας εν όψει της αυξημένης επιρροής του Ερντογάν, που θέλει χαμηλότερα επιτόκια για να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη.
parapolitika.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares