Παρασκευή , 25 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Νέα ΝΑΤΟϊκή ΠΡΟΚΛΗΣΗ! Η μεγαλύτερη άσκηση των τελευταίων 10 ετών στο κατώφλι της Ρωσίας…

Νέα ΝΑΤΟϊκή ΠΡΟΚΛΗΣΗ! Η μεγαλύτερη άσκηση των τελευταίων 10 ετών στο κατώφλι της Ρωσίας...

Ενώ η μεγαλύτερη άσκηση της Ρωσίας τα τελευταία δέκα χρόνια στη Θάλασσα του Μπάρεντς τελειώνει, οκτώ έθνη του ΝΑΤΟ πλέουν βόρεια για μια άσκηση δύο εβδομάδων.

Για το ΝΑΤΟ, η εκπαίδευση για το κυνήγι ρωσικών υποβρυχίων που ξεκινούν από τη χερσόνησο Κολά αποτελεί μέρος της αυξημένης εστίασης στον Βόρειο Ατλαντικό. Η άσκηση “Dynamic Mongoose”, μια ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ, φέτος πραγματοποιείται νότια του Tromsø της Νορβηγίας.

Η άσκηση ξεκίνησε την Δευτέρα, 25 Ιουνίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 Ιουλίου, σύμφωνα με σύντομη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Επτά πολεμικά πλοία, τρία αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης και δύο υποβρύχια είναι οι δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση, προερχόμενα από τα ναυτικά της Νορβηγίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι ο στόχος της άσκησης είναι να παρέχει σε όλους τους συμμετέχοντες “σύνθετη και προκλητική εκπαίδευση σε πολεμικές επιχειρήσεις για την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της ικανότητάς τους στην καταπολέμηση υποβρυχίων”.

Πιο ανατολικά, στη Θάλασσα του Μπάρεντς έξω από τις δυτικές ακτές της χερσονήσου Kola, ο βόρειος στόλος της Ρωσίας ολοκληρώνει μια έκτακτη άσκησης διάρκειας δύο εβδομάδων που περιελάμβανε 36 σκάφη, επιφανείας και υποβρύχια. Η ρωσική άσκηση δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

Πέρυσι, μια ΝΑΤΟϊκή παρόμοια, αν και μεγαλύτερη, άσκηση πραγματοποιήθηκε στα ανοικτά των ακτών της Ισλανδίας με το Ρέικιαβικ ως λιμάνι στήριξης και το Κεφλαβίκ ως βάση για τα αεροσκάφη. Στην περσινή άσκηση συμμετείχαν 10 κράτη του ΝΑΤΟ με 11 σκάφη, πέντε υποβρύχια και οκτώ αεροσκάφη.

Φέτος, η άσκηση πραγματοποιείται στα ύδατα έξω από την αεροπορική βάση Andøya, απ’ όπου επιχειρούν και τα δύο αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης της Νορβηγίας και των ΗΠΑ.

Οι δραστηριότητες των ρωσικών υποβρυχίων αυξήθηκαν σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία με όλο και περισσότερες περιπολίες προς τον Βόρειο Ατλαντικό. Με βάσεις κατά μήκος της ακτής της χερσονήσου Kola, ο Βόρειος Στόλος έχει λάβει αρκετά νέα και πολλά αναβαθμισμένα πυρηνικά υποβρύχια. Σήμερα, 13 νέα πυρηνικά υποβρύχια βρίσκονται υπό κατασκευή ή δοκιμάζονται στο ναυπηγείο Sevmash του Severodvinsk.
onalert.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares