Κυριακή , 20 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Μπράβο μας… Ντροπιαστικά στοιχεία για τους Έλληνες οδηγούς…

Μπράβο μας... Ντροπιαστικά στοιχεία για τους Έλληνες οδηγούς...

Απείθαρχοι, παρορμητικοί και αναιδείς είναι το προφίλ των Ελλήνων οδηγών, σε έρευνα που έγινε σε 11 ευρωπαϊκές χώρες για τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων αυτοκινητιστών.

Στην έρευνα οι Έλληνες εμφανίζονται οι πλέον απείθαρχοι στην Ευρώπη. Με βάση τα στοιχεία, περίπου οι μισοί (49%) δηλώνουν ότι οδηγούν μερικές φορές χωρίς ζώνη, ένα 28% ότι κάθονται στο τιμόνι ακόμη κι όταν έχουν ξεπεράσει το όριο των 0,5 γραμμαρίων αλκοόλ ανά λίτρο αίματος, κι ότι το 27% ότι οδηγεί στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης.

Ιδιαίτερα… υψηλή θέση καταλαμβάνουν και στο ζήτημα της αγένειας. Σε 71%, οι Έλληνες οδηγοί ομολόγησαν ότι βρίζουν τους άλλους οδηγούς, ενώ το 52% κολλάει το αυτοκίνητό του σκόπιμα σε κάποιο άλλο με το οποίο έχουν εκνευριστεί.

Η «αναίδεια» χαρακτηριστικό των μεσογειακών χωρών
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η αναίδεια φαίνεται ότι είναι χαρακτηριστικό των οδηγών στις μεσογειακές χώρες και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Οι Γάλλοι είναι μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν λιγότερο το φλας (63%) ενώ οι Ισπανοί πατάνε τακτικά το κλάξον (66%) στους οδηγούς που τους εκνευρίζουν.

Πανταχού παρόντα τα smartphones
Οι ερευνητές εντόπισαν ως πρόβλημα ότι τα έξυπνα τηλέφωνα είναι πανταχού παρόντα.

Το 41% των Ευρωπαίων οδηγών ρυθμίζουν τις παραμέτρους στο GPS ενώ οδηγούν, σχεδόν ένα τρίτο (30%) τηλεφωνούν χωρίς hands-free και ένας στους τέσσερις (24%) γράφουν ή διαβάζουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή SMS στο τιμόνι (38% για τους κάτω των 35 ετών).

Λάτρεις της ταχύτητας Γερμανοί και Σουηδοί
Διαδεδομένη είναι και η πρακτική του μη σεβασμού στα όρια ταχύτητας. Το 89% των Ευρωπαίων που ερωτήθηκαν ομολογούν ότι ξεπερνούν τα όρια.

Οι μεγαλύτεροι θιασώτες της ταχύτητας (ή, ίσως, οι πιο ειλικρινείς) βρίσκονται στη Γερμανία και στη Σουηδία, όπου 93% των αυτοκινητιστών παραδέχονται ότι τρέχουν γρήγορα. Στη Σουηδία, το 78% παραδέχεται επίσης ότι δεν τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας.

Ωστόσο, οι Σουηδοί θεωρούνται οι πλέον ευγενικοί, με τους Σλοβάκους και τους Βρετανούς να ακολουθούν.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ipsos από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου 2018 μέσω διαδικτύου σε 11.038 ανθρώπους ηλικίας 15 ετών και άνω, από τους οποίους τουλάχιστον 1.000 σε κάθε μία από τις έντεκα χώρες που περιλαμβάνει η έρευνα. Η αντιπροσωπευτικότητα κάθε δείγματος διασφαλίστηκε με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares