Παρασκευή , 30 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΜΟΥ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ ΕΝΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΞΑΣΜΕΝΑ…

ΜΟΥ ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ ΕΝΑ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΞΑΣΜΕΝΑ...

Γράφει ο Σπίνος Κωνσταντίνος
Κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας ξέσπασαν πάμπολλα ανεπιτυχή επαναστατικά κινήματα εκ των οποίων τα έξη ήταν ευρείας εκτάσεως.

Η επανάσταση του 1821 ήταν το τελευταίο στάδιο μιας μακράς πορείας αντίστασης του Ελληνισμού για την ανάκτηση της ελευθερίας. Όπλα των υπόδουλων ήταν ο πόθος για την ελευθερία και η διατήρηση της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησής τους.

Η Μεγάλη Αικατερίνη κόρη άσημου Γερμανού ηγεμόνα, διετέλεσε αυτοκράτειρα της Ρωσίας από το 1762 ως το 1796. Ήταν η εποχή που άρχιζε η οικονομική και πνευματική αναγέννηση του Ελληνικού πολιτισμού. Παρά τις αντιδράσεις του υπουργού της Ρωσίας, η Αικατερίνη απεδέχθη το σχέδιο για την εξέγερση του υπόδουλου Ελληνισμού, το οποίο συνέλαβε και εκπόνησε ο Γεώργιος Παπάζωλης έμπορος από τα Σιάτιστα της Μακεδονίας. Σύμφωνα με το σχέδιο τον Φεβρουάριο του 1770 θα άρχιζε η επανάσταση στην Πελοπόννησο με την άφιξη των Ορλώφ στην Ελλάδα.

Η «Φιλική Εταιρεία», που ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό, εξέφρασε την τάση των Ελλήνων για ηρωικές πράξεις και την ανυπομονησία τους να ελευθερωθούν, αξιοποίησε κάθε ευνοϊκή συνθήκη, ξεπέρασε πολλά εμπόδια, ενεργοποίησε και συνένωσε τις δυνάμεις του Έθνους και το οδήγησε αδίστακτο στην Επανάσταση. Η μυστικότητα για την ηγεσία της Εταιρείας της εξασφάλιζε υψηλό κύρος και υπέβαλλε την ιδέα ότι είχε τη ρωσική υποστήριξη.

Οι ηγέτες της «Φιλικής Εταιρείας» ίδρυσαν στην Ρωσία το πρώτο Ελληνικό θέατρο για να μπορέσουν να περάσουν τις επαναστατικές τους ιδέες και να προετοιμάσουν τον ξεσηκωμό των Ελλήνων και των Φιλελλήνων. Τα πρωτότυπα έργα που ανέβασαν, γραφόταν πολλές φορές από τους ιδίους. Τα πρώτο έργο που ανέβασαν το 1817 ήταν ο «Θεμιστοκλής» του Μεταστασίου. Το ελληνικό θέατρο στην Ρωσία, έως τις Σταλινικές διώξεις παρουσίασε σημαντικό πολιτιστικό έργο.

Η «Φιλική Εταιρία» είχε ορίσει την Μάνη ως τόπο οργανώσεως και ορμητήριο της επαναστάσεως εις την Ελλάδα, ως ασφαλές και αδούλωτο καταφύγιο έναντι της οθωμανικής τυραννίας του Μορέως. Ως ημερομηνία ενάρξεως του ένοπλου αγώνα είχε ορίσει την 25η Μαρτίου του 1821.

Το σπίτι όπου εφιλοξενείτο ο Αλέξανδρος Υψηλάντης προετοιμάζοντας την επανάσταση του 1821και το οποίο αποτελούσε το στρατηγείο της «Φιλικής Εταιρείας», εντοπίσθηκε στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας Κισινάου ύστερα από πολύμηνη έρευνα. Για την απόκτηση και αξιοποίησή του ως κοινό ιστορικό μνημείο των δυο χωρών έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες, οι οποίες σύντομα αναμένεται να διευθετήσουν το ζήτημα.

Στις 14-3-1821 ο Νικόλαος Σολιώτης, μυημένος στην Φιλική Εταιρεία, με προτροπή του Παπαφλέσσα, έστησε ενέδρα και προσέβαλε στις Πόρτες, πλησίον του Αγριδίου Χελμού, τους Τούρκους ταχυδρόμους που μετέφεραν επιστολές του Καϊμακάμη Σελήχ στον Χουρσίτ Πασά στα Ιωάννινα. Αυτό είναι το πρώτο επεισόδιο του Εθνικού Αγώνα.

Η Καλαμάτα είναι η πρώτη πόλη των Ελευθέρων Ελλήνων και ενέχει ιερότητα εις τον αναληφθέντα πανελλήνιο αγώνα, διότι εκεί το πρώτον εξεπήδησεν η Ελευθερία, βγαλμένη από τα αρχαία ιερά κόκαλα των Ελλήνων, ως Εθνεγερσία, και απεφάνη ως η Αθηνά εκ της κεφαλής του Διός, καταυγάζουζα ως φωτοδότης φάρος τας φυλετικάς παραδόσεις για την αποτίναξη του ζυγού της Οθωμανικής τυραννίας.

Ο γέρο Μήτρο-Πέτροβας θεωρούνταν το πρώτο τουφέκι της Μεσσηνίας. παρά τα 70 του χρόνια υπήρξε θρυλική μορφή στην μάχη του Βαλτετσίου στις 13 Μαΐου 1821, όπου συνετρίβη το ασκέρι του Κεχαγιάμπεη. Ο ηρωικός γέρος με την λευκή γενειάδα ήταν φαινόμενο αντοχής. Διηύθυνε τον αγώνα στον προμαχώνα του ενώ ταυτόχρονα πυροβολούσε συνεχώς σαν απλός πολεμιστής.

Η Λασκαρίνα Πινότση γνωστή ως Μπουμπουλίνα υπήρξε ανυπέρβλητη και εξέχουσα μορφή της Επαναστάσεως. Πρωτεργάτρια στον αγώνα για την ανεξαρτησία με δικά της έξοδα συντηρούσε ένα σώμα. Πήρε μέρος στην πολιορκία της Μονεμβασιάς, του Ναυπλίου και της Τριπολιτσάς. Μετά τον θάνατό της η Ρωσία της απένειμε τον τιμητικό τίτλο του Ναυάρχου. Είναι ακόμη και σήμερα η μοναδική γυναίκα στον κόσμο που φέρει αυτόν τον βαθμό.

Τα κατορθώματα και η φήμη της Μπουμπουλίνας διαδίδονταν τόσο πολύ, που στο Παρίσι και στη Γερμανία λανσάρονται στη γυναικεία μόδα τα φορέματα a la Bobeline (α λα Μπουμπουλίνα), ενώ στα καρναβάλια συνηθίζονται οι εθνικές ενδυμασίες των αγωνιστών και των Σουλιωτισσών.

Η Μαντώ Μαυρογένους εξόπλισε πλοία με δικά της χρήματα και καταδίωξε τους πειρατές που λυμαίνονταν τις Κυκλάδες, και διέθεσε όλη την περιουσία της για τον Αγώνας της Πατρίδος. Για την προσφορά της στην Επανάσταση ο Καποδίστριας της απένειμε τον τίτλο του επίτιμου Αντιστρατήγου, τίτλος που δεν έλαβε ακόμα καμία γυναίκα στον κόσμο.

Η παράδοση αναφέρει ότι η πρώτη κυανόλευκη σημαία οφείλεται στον μπουρλοτιέρη των ψυχών τον Παπαφλέσσα. Την 23η Μαρτίου του 21 μετά την απελευθέρωση της Καλαμάτας, έκοψε ένα κομμάτι από το βαθυκύανο αντερί του και είπε στο πρωτοπαλλήκαρό του Παναγιώτη Κεφάλα, να σχίσει δύο κομμάτια από την άσπρη φουστανέλα του. Έτσι έγινε η Σημαία του Γένους.

Κατά την Επανάσταση του 1821, η φιλελληνική πολιτική ορισμένων χωρών καθορίστηκε με γνώμονα τα συμφέροντα τους στη Βαλκανική και το Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μόνη χώρα που αναγνώρισε διπλωματικά την Ελλάδα ήταν η Δημοκρατία της Αϊτής!!!

Ο Βίκτωρ Ουγκό ο χαρακτηρισθείς και ως ο «πρύτανης του ρομαντισμού» δεν έκρυβε τον θαυμασμό του για τους επαναστατημένους Έλληνες. Σε πολλά ποιήματά του εξέφρασε τον θαυμασμό του και την συμπαράστασή του για την υπόδουλη Ελλάδα. Τη συγκίνησή του για το δράμα και τον αγώνα των Ελλήνων για τη ελευθερία τους εξέφρασε σε ένα ποίημά του που αναφερόταν στην πτώση του Μεσολογγίου.

Ο Αμερικανός Φιλέλληνας Τζόναθαν Μίλερ πολέμησε εθελοντής στο Μεσολόγγι στη Ναύπακτο, στο Ναύπλιο και στην Αθήνα. Υιοθέτησε στην Λιβαδειά ένα ορφανό Ελληνόπουλο το οποίο ονόμασε Λουκά Μιλτιάδη το οποίο πήρε μαζί του στην Αμερική. Αργότερα ο Λουκάς – Μιλτιάδης Μίλερ έγινε αργότερα ο πρώτος Έλληνας στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares