Κυριακή , 8 Δεκέμβριος 2019

ΜΟΙΡΑΖΕΙ λεφτά προεκλογικά ο Ερντογάν! 400 ευρώ έταξε σε κάθε συνταξιούχο…

Ένα νέο σχέδιο ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας λέει ότι σχεδιάζει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το σημαντικότερο νέο, ωστόσο, από πολιτικής άποψης ενόψει μάλιστα των κρίσιμων εκλογών της 24ης Ιουνίου είναι ότι πάνω από 4 εκ. συνταξιούχοι θα λαμβάνουν στο μέλλον επιδόματα στις δύο σημαντικότερες μουσουλμανικές εορτές. Το πρόγραμμα προβλέπει τη διάθεση έως και 24 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, δηλαδή σχεδόν πέντε εκατομμύρια ευρώ με τους συνταξιούχους να παίρνουν από 1.000 τουρκικές λίρες (δηλαδή κάπου 203 ευρώ) σε κάθε μια από τις δύο γιορτές. Το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί από την καταχώρηση των κατοικιών, για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα στο τουρκικό δημόσιο. «Είναι ένα μεγάλο ποσό. Αλλά δεν έχουμε πρόβλημα με τις πηγές χρηματοδότησης», είπε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξηγώντας ότι ειδικοί έχουν κάνει όλους τους υπολογισμούς και ο ίδιος ο Ερντογάν έδωσε την έγκρισή του.

Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε μύδρους για τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης με το «Καλό Κόμμα» (IYI Parti) της Μεράλ Ακσενέρ να καταγγέλλει προσπάθεια «χρηματισμού» των ψηφοφόρων και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) να προειδοποιεί τους πολίτες να μην εξαπατηθούν. «Δεν πρόκειται για πακέτο χορηγίας, αλλά για πακέτο συγκράτησης των ψήφων», σχολίασε ο εκπρόσωπος του CHP Μπουλέντ Τεζτσάν.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπογράφουν σήμερα πρωτόκολλο συνεργασίας

Στο μεταξύ τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης υπογράφουν στις 15:00 μια συμφωνία συνεργασίας συγκροτώντας ένα κοινό μέτωπο κατά του Ερντογάν για τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Πρόκειται για το CHP, το ΙYI Parti, το Κόμμα της Ευτυχίας (SP) και το Δημοκρατικό Κόμμα (DP), οι ηγέτες των οποίων θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου μετά την υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου που θα περιλαμβάνει οκτώ άρθρα, τα οποία θα υπογραμμίζουν τη σημασία του διαχωρισμού των εξουσιών, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, του κράτους Δικαίου και την αμεροληψία του Προέδρου και του πολιτεύματος. Ταυτόχρονα αναζητούν ένα επίσημο όνομα για τη συμμαχία τους και τα ονόματα που ακούγονται είναι: «Δημοκρατική Συμμαχία», «Εθνική Συμμαχία», «Συμμαχία Δικαιοσύνης» και «Εθνική Συμμαχία για τη Δημοκρατία».

Το κυβερνών AKP θα συνεργαστεί με το εθνικιστικό ΜΗP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για απόπειρα του Ερντογάν να προσεγγίσει το φιλοκουρδικό HDP προσπαθώντας να εξασφαλίσει την επανεκλογή του από τον πρώτο γύρο.
iefimerida.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares