Αυτή η αίσθηση θερμότητας για τους λάτρεις των πικάντικων ισορροπεί ανάμεσα σε πόνο και ευχαρίστηση και είναι ακριβώς αυτό που βρίσκουν συγκλονιστικό.
Η χημική ουσία που προκαλεί την καυτερή, οδυνηρή αίσθηση, ονομάζεται καψαϊκίνη. Η καψαϊκίνη είναι πράγματι ερεθιστική, σε τέτοιο βαθμό που αποτρέπει τα ζώα από το να φάνε τις συγκεκριμένες τροφές. Προφανώς δεν αποτρέπει εμάς τους ανθρώπους που τις… καταβροχθίζουμε.
Πέρα όμως από την ευχαρίστηση υπάρχει και το θέμα της ωφέλειας για την υγεία. Και είναι γεγονός ότι τα πικάντικα τρόφιμα είναι πραγματικά ευεργετικά για την υγεία μας.