Τετάρτη , 27 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Μεγάλο αφιέρωμα στον Ρήγα Φεραίο στη Βιέννη! Τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων…

Σειρά εκδηλώσεων-διαλέξεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, εκθέσεις, προβολή ντοκιμαντέρ και μουσικά προγράμματα, περιλαμβάνει το τριήμερο αφιέρωμα στον μεγάλο οραματιστή, διαφωτιστή…

εθνομάρτυρα και πρόδρομο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Ρήγα Φεραίο Βελεστινλή, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη από την Παρασκευή 22/6 έως την Κυριακή 24/6, με αφορμή τη συμπλήρωση 220 χρόνων από τον τραγικό θάνατό του, στις 24 Ιουνίου 1798.

Ο θεωρούμενος ως πρωτοπόρος μίας ένωσης δημοκρατικά συγκροτημένων κρατών Ρήγας Φεραίος Βελεστινλής (1757-1798) είχε αναπτύξει την κριτική του σκέψη με τη μελέτη Ελλήνων συγγραφέων της αρχαιότητας και σύγχρονων στοχαστών και συγγραφέων, έχοντας ο ίδιος διακριθεί ως ποιητής, συγγραφέας, φιλόσοφος και πολιτικός οραματιστής.

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή». Οι συγκλονιστικοί στίχοι από τον «Θούριο» αποτελούν ένα από τα πιο εμβληματικά συνθήματα που έχουν διαδοθεί αναφορικά με τον ξεσηκωμό των υπόδουλων ενάντια στον κατακτητή.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Ρήγας τα πέρασε στη Βιέννη, όπου ανέπτυξε και δημοσίευσε τις ιδέες του, εκδίδοντας τα σπουδαιότερα έργα του, κυρίως τα επαναστατικά, με τα οποία άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία (Χαρτογραφικό έργο, «Θούριος», «Επαναστατικό Μανιφέστο»), ευρισκόμενος και σε συνεχή επαφή με τους Έλληνες της παροικίας.

Στη Βιέννη ετοίμαζε την κάθοδό του στην Ελλάδα για να αναπτύξει επαναστατική δράση, έχοντας ως όραμά του την κοινή επαναστατική απελευθερωτική δράση όλων των βαλκανικών λαών και την συγκρότηση της Βαλκανικής Ομοσπονδίας, αλλά κατά τη μετάβασή του στην Ελλάδα συνελήφθη στην Τεργέστη στις 19 Δεκεμβρίου του 1797.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (κάντε κλικ στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση)

Οι αυστριακές αρχές τον παρέδωσαν, τον Απρίλιο του 1798 μαζί με άλλους επτά Έλληνες, στις τουρκικές αρχές οι οποίες τους μετέφεραν στο Βελιγράδι, για να φυλακιστούν στο κάστρο Νεμπόιζα, όπου στις 24 Ιουνίου του 1798 ο Ρήγας και οι επτά σύντροφοί του βρήκαν μαρτυρικό θάνατο στα κελιά τους με τη μέθοδο του στραγγαλισμού.

Η είδηση του θανάτου του Ρήγα και των συντρόφων του συγκλόνισε λαούς και προσωπικότητες απ’ άκρου εις άκρον της βαλκανικής χερσονήσου, ιδιαίτερα δε όσους προσέβλεπαν στις επαναστατικές ιδέες της εποχής και στους ανθρώπους που τις υπηρετούσαν.

Υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελλάδας στην Αυστρία, το αφιέρωμα διοργανώνουν η Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Αυστρίας, το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων στην Αυστρία και ο Κοινωνικοπολιτιστικός Σύλλογος της Ελληνικής Κοινότητας Βιέννης και Περιχώρων «Ρήγας Φεραίος».

Το αφιέρωμα, του οποίου τη γενική επιμέλεια έχει ο Έλληνας πιανίστας Χρήστος Μαράντος, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Βιέννης, και, όπως δείχνουν οι δηλώσεις συμμετοχής, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκπροσώπων της επιστήμης και της πολιτικής, όπως επίσης των μελών της ομογένειας αλλά και πλήθους Αυστριακών φίλων της Ελλάδας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares