Πέμπτη , 7 Ιουλίου 2022
Τελευταία Νέα

Μαύρη μέρα για την Ελλάδα μας- Τσίπρας και Ζάεφ έδωσαν τα χέρια…

Μία νέα, μαύρη σελίδα της ιστορίας γράφτηκε σήμερα Κυριακή, (17.06.2018) στις Πρέσπες.

Παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων, οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ υπέγραψαν λίγο μετά τις 11:30 τη συμφωνία για το ονοματολογικό της γειτονικής χώρας. Και επίσημα πλέον, τα Σκόπια μετονομάζονται σε «Βόρεια Μακεδονία», με τον Ζόραν Ζάεφ να μην διστάζει στον λόγο του να αναφέρεται συνεχώς στον λαό του ως «Μακεδόνες».

Τελετή υπογραφής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Ανοίγουμε σήμερα το δρόμο της ειρήνης, της συναδέλφωσης και της συνεργασίας. Τελετή υπογραφής Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ στο χωριό Ψαράδες, Πρεσπών

Gepostet von Alexis Tsipras am Sonntag, 17. Juni 2018

Στην ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλεσε «φίλο» και «γείτονα» τον Ζόραν Ζάεφ: «Βρισκόμαστε στο δικό μας ραντεβού με την ιστορία, βρισκόμαστε σε ένα σημείο που το έχουν διαβεί νικητές και ηττημένοι. Βρισκόμαστε εδώ για να αναμετρηθούμε με το βάρος της δικής μας ιστορίας. Βρισκόμαστε και οι δυο εδώ για να πράξουμε το πατριωτικό μας καθήκον, δεν ανταμώνουμε για να θρηνήσουμε τις ήττες του παρελθόντος».

Όπως είπε «στόχος είναι να βαδίσουμε μαζί σε μια νέα εποχή ασφάλειας. Η σημερινή μας υπογραφή βάζει τα θεμέλια για αυτή τη νέα εποχή. Όταν είχαμε συναντηθεί με τον Ζόραν στο Νταβός έκανε πολύ κρύο. Για 25 χρόνια το κρύο ήταν και στις σχέσεις των χωρών μας. Πολύ λίγοι πίστευαν ότι θα τα καταφέρναμε». Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η συμφωνία αυτή επιτρέπει στους δύο πρωθυπουργούς να απευθυνθούν στους λαούς τους και να την στηρίξουν.

Ευχαρίστησε τους δύο υπουργούς Εξωτερικών και τον κ. Νίμιτς εκφράζοντας χαρά που η συμφωνία υπογράφεται την ημέρα των γενεθλίων του. Και έκλεισε ως εξής: «Να σας εκμυστηρευτώ ότι είμαι λάτρης της βαλκανικής μουσικής. Εξέχουσα θέση στην παράδοση τη βαλκανική έχουν τα μοιρολόγια. Εξέχουσα θέση όμως έχουν και τα τραγούδια της χαράς. Ένα τέτοιο καινούριο τραγούδι ξεκινάμε να γράφουμε μαζί σήμερα στις Πρέσπες. Στόχος το βίντεο αυτό της χαράς να τραγουδιέται από πολλές γενιές μπροστά μας από τους δύο λαούς. Ένα τραγούδι για την ειρήνη, την προκοπή και την καλή γειτονία. Χόρτασαν οι παλιότερες γενιές από μοιρολόγια. Ήρθε η ώρα να τραγουδήσουμε ξανά χαρούμενα τραγούδια στα Βαλκάνια».

Ο Ζόραν Ζάεφ ξεκίνησε την ομιλία του με ρήση του Αριστοτέλη: «’Δεν μπορείς να πετύχεις τίποτε χωρίς θάρρος’.Σήμερα θέτουμε τέλος σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Η μακεδονική και η ελληνική κοινωνία είναι υπέρ, θέλουν την ειρήνη».

«Οι πολίτες μας επιθυμούν τη δημοκρατία» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Ζάεφ και πρόσθεσε ότι «η ευρωπαϊκή αντίληψη αποτελεί δημοκρατική έκφραση, οι Έλληνες, οι Μακεδόνες, οι Ευρωπαίοι είναι πιο ισχυροί απέναντι στην ξενοφοβία. Εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να κοιτάξουμε το μέλλον, είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία που θα μας ενώνει και σήμερα και πάντα», κατέληξε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Στη συνέχεια πήραν τη σκυτάλη οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, που έβαλαν τις υπογραφές τους στη συμφωνία παρουσία του Μάθιου Νίμιτς, ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, της αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, του επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν και της Ροζμαρί Ντι Κάρλο, εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, αναπληρώτριας γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.

Την ώρα των φωτογραφιών, ο Ζάεφ έβγαλε γελώντας τη γραβάτα του και την έδωσε δώρο στον Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares