Παρασκευή , 2 Δεκεμβρίου 2022
Τελευταία Νέα

«Μαστίγιο» από το Βερολίνο σε Αθήνα και Σκόπια: Λύστε ΤΩΡΑ το ονοματολογικό…

Το Βερολίνο κάλεσε Αθήνα και Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία ζητήματα στο ονοματολογικό και να αξιοποιήσουν την ιστορική ευκαιρία που υπάρχει για επίλυση του θέματος.

Την Τρίτη ο Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, στο Βερολίνο. Και το Σκοπιανό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Αντεμπαρ.

Σε ερώτηση για τις προσδοκίες που έχει το Βερολίνο για επίλυση του ζητήματος, η Αντεμπαρ απάντησε, σύμφωνα με το ΑΠΕ:

«Λαμβάνουμε υπόψη μας τις καλές ειδήσεις που ακούγονται για τις συνομιλίες και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ προφανώς προσεγγίζουν η μία την άλλη σε αυτό το ανοιχτό θέμα της ονομασίας. Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία θέματα που υπάρχουν. (Να αξιοποιήσουν) αυτό που θα μπορούσε να είναι ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να λύσουν τώρα αυτή την διαμάχη της ονομασίας. Διότι πιστεύουμε ότι η επίλυση αυτής της διαμάχης θα είχε πραγματικά θετική επίδραση τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Και για αυτό παρακολουθούμε τις συνομιλίες με μεγάλη προσοχή».

Η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ δεν θέλησε να κάνει εικασίες για το αν θα υπάρξει λύση πριν από τις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Εκτίμησε όμως ότι αυτό είναι ένα ερώτημα που θα θέσει ο Χάικο Μάας στον Νίκο Κοτζιά.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με την Αντεμπαρ, θα τεθούν επίσης ζητήματα που αφορούν την κατάσταση των διμερών σχέσεων, που «αναπτύσσονται πάρα πολύ καλά» και για τις οποίες «ο κ. Κοτζιάς είναι πολύ ενεργός». Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται τα προγράμματα στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε το 2016, επισήμανε η εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι στην ημερήσια διάταξη θα είναι ακόμη διεθνή θέματα όπως η Συρία και το Ιράν, αλλά και οι διατλαντικές σχέσεις.

iefimerida.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares