Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022

Μάθετε τα ΠΑΝΤΑ: Τι προβλέπει ο νόμος για οπλοκατοχή στην Ελλάδα;…


Με αφορμή το περιστατικό του 88χρονου ο οποίος προσπάθησε να αμυνθεί με όπλο κατά των ληστών που εισέβαλαν στο σπίτι του και τώρα διώκεται για κακούργημα, είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε τί προβλέπει ο νόμος περί οπλοκατοχής στην Ελλάδα.

Σας παραθέτουμε το παρακάτω άρθρο του 2012 (μπορεί να έχουν αλλάξει κάποιες μικρολεπτομέριες) περί οπλοκατοχής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα οι άδειες οπλοκατοχής δίνονται από την Αστυνομία, είναι απλή διαδικασία, αλλά η άδεια δεν δίνεται εύκολα.

Για να προμηθευτεί κάποιος ένα κυνηγετικό όπλο είναι πιο εύκολο, πάντως. Πηγαίνει στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του, συμπληρώνει μία απλή υπεύθυνη δήλωση, παίρνει μία γνωμάτευση από έναν γιατρό πως δεν έχει ψυχολογικά προβλήματα, αγοράζει το όπλο του, και στη συνέχεια το δηλώνει στην Αστυνομία, η οποία ελέγχει και το ποινικό μητρώο του κατόχου.

Για άλλο όπλο θα πρέπει ο αιτών να αποδείξει ότι κινδυνεύει η ζωή του και το θέλει για άμυνα αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται γνωμάτευση γιατρού. Η έγκριση της Αστυνομίας δεν είναι πάντα θετική όμως, αν και στα κυνηγετικά η έκδοση αδείας είναι πιο εύκολη υπόθεση.

Ωστόσο, η Αστυνομία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, διότι ελάχιστοι από όσους είναι κάτοχοι όπλων, είναι γνώστες της χρήσης τους, καθώς είναι ανειδίκευτοι και χωρίς εξάσκηση. Αναφέρει μάλιστα η Αστυνομία ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ένα απέραντο οπλοστάσιο, καθώς οι Ελληνες πολίτες θέλουν να υπερασπιστούν την οικογένεια και την περιουσία τους ενάντια σε πιθανούς εισβολείς.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε πρόσφατο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. περισσότερα από 1.700.000 καραμπίνες και κυνηγετικά όπλα είχαν αγοραστεί και δηλωθεί στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα έως το τέλος Μαΐου.

Το τρομακτικό όμως είναι πως μόλις 233.000 είναι καταγεγραμμένοι σε κυνηγετικούς συλλόγους πως χρησιμοποιούν τα όπλα τους για κυνήγι. Αυτό δείχνει πως περίπου 1,5 εκατομμύριο όπλα βρίσκονται σε κατοικίες αλλά και καταστήματα πολιτών μόνο και μόνο για αυτοπροστασία.

Σε όλα αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνονται και όλοι όσοι κατέχουν όπλα παράνομα, και τα όπλα που διακινούνται στη μαύρη αγορά.

Στο σχετικό Νόμο, γίνεται καταρχάς μία εκτενής και αναλυτική αναφορά σχετικά με το τι συνιστά «όπλο» (νομικά) και εν συνεχεία τίθενται οι κανόνες για το ποιος μπορεί να κατέχει ή να εισάγει ή να πουλά όπλα και καθορίζονται οι ποινές για τις περιπτώσεις της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας.

Τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του νόμου έχουν ως εξής:

-Οπλα θεωρούνται εκτός από τα συνηθισμένα, δηλαδή πυροβόλα όπλα διαφόρων τύπων, περίστροφα, κυνηγετικά (και τα «flobert», αεροβόλα κ.λπ., όλα τα αντικείμενα, που είναι πρόσφορα για επίθεση ή άμυνα και ιδίως: σπρέι, μαχαίρια κάθε είδους, μεταλλικές γροθιές, ρόπαλα, ξίφη, λόγχες, σπαθιά, τόξα, γκλομπ, ακόμα και τα ψαροντούφεκα.
Δεν συνιστούν όπλα τα μαχαίρια, που η κατοχή τους δικαιολογείται για οικιακή ή επαγγελματική ή εκπαιδευτική χρήση, κυνήγι, ψάρεμα κ.λπ..

-Στην απαγόρευση οπλοκατοχής υπάγονται και τα κάθε είδους πυρομαχικά, οι κάθε είδους εκρηκτικές ύλες και μηχανισμοί, φυσίγγια, ουσιώδη μέρη όπλων ή ανταλλακτικά, οι σιγαστήρες, οι διόπτρες σκόπευσης, ρέπλικες όπλων, εφόσον μπορούν όμως να μετατραπούν σε πραγματικά όπλα, χειροβομβίδες κανονικές και κρότου-λάμψης κ.ά. Δεν συνιστούν όπλα όσα εξαρτήματά τους, δεν είναι απαραίτητα για τη λειτουργία τους.

-Η εισαγωγή όπλων απαγορεύεται και επιτρέπεται μόνον για ειδικούς τύπους όπλων και μετά από άδεια (π.χ. όπλα σκοποβολής, για αθλητές ξιφομαχιών, για τα όπλα που διώχνουν τα πουλιά στα αεροδρόμια). Αντίστοιχα, απαγορεύεται και η εξαγωγή.

-Οσον αφορά στην εμπορία, υπάρχουν όπλα η πώληση των οποίων απαγορεύεται και άλλα, για τα οποία απαιτείται ειδική άδεια, ενώ άλλα μπορούν να πωλούνται ελεύθερα π.χ. αεροβόλα σε άτομα άνω των 18 ετών ή κυνηγετικά όπλα σε όσους έχουν άδεια κυνηγετική ή όπλα σε όσους διαθέτουν άδεια οπλοφορίας.

-Η κατοχή όπλων είναι γενικά παράνομη, εκτός αν ο κάτοχος έχει εφοδιαστεί με ειδική άδεια από την οικεία Αστυνομική Αρχή. Δεν απαιτείται άδεια για κατοχή αεροβόλου ή ψαροντούφεκου, εφόσον ο κάτοχος έχει συμπληρώσει το 18ο και 16ο, αντίστοιχα, έτος ηλικίας. Ο (νόμιμος) κάτοχος όπλου, οφείλει να μεριμνά για την ασφαλή φύλαξή του και να μην τα δίνει σε τρίτους, ενώ όποιος βρίσκει όπλο, υποχρεούται να παραδώσει αυτό στην πλησιέστερη Αστυνομική Αρχή.

-Οποιος αποκτά κυνηγετικό όπλο, υποχρεούται εντός 30 ημερών να εφοδιαστεί με σχετική άδεια από την Αστυνομία, να λαμβάνει μέτρα φύλαξης και να μην το παραχωρεί σε άλλους.

-Η οπλοφορία χωρίς άδεια είναι επίσης παράνομη. Αδεια οπλοφορίας μπορεί να δοθεί σε Ελληνα πολίτη, άνω των 18 ετών, εφόσον: α) υπάρχουν σοβαροί φόβοι για την ατομική του ασφάλεια και μετά από γνώμη του αρμόδιου Εισαγγελέα και β) απαιτείται για την ασφάλεια προσώπων ή καταστημάτων, τραπεζών, χρηματαποστολών, μουσείων κ.λπ. Αδεια χορηγείται επίσης και σε αθλητές σκοποβολής.

-Απαγορεύονται οι άσκοποι πυροβολισμοί ή η χρήση των όπλων κατά παράβαση της χορηγηθείσας άδειας, καθώς και η κατοχή όπλων μέσα σε φυλακές.

-Η οπλοχρησία, όπως και η παράνομη οπλοκατοχή, συνιστούν ανεξάρτητα και αυτοτελή αδικήματα και τιμωρούνται παράλληλα με το έγκλημα, που τυχόν διεπράχθη με αυτά (π.χ. ληστεία ή ανθρωποκτονία).

-Ολα τα ανωτέρω εγκλήματα της παράνομης οπλοφορίας, οπλοκατοχής και οπλοχρησίας είναι πλημμελήματα, που τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης, μέχρι το πολύ 5 έτη δηλαδή (και ξεκινώντας από τους 3 μήνες) και χρηματικές ποινές, με μέγιστο τα 30.000 ευρώ.

-Υπάρχει ωστόσο και η διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής κ.λπ., που συνιστά κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη από 5 έως 20 έτη, όταν ο δράστης εμπορεύεται, εισάγει, κατέχει, παραδίδει κ.λπ. όπλα σε τρίτους με σκοπό τη διάπραξη κακουργήματος ή εφοδιάζει με αυτά (όχι απαραίτητα εγκληματικές) ομάδες και οργανώσεις προσώπων. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος δέχεται ή αποκρύπτει τα όπλα αυτά.
ekirikas.com

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares