Τετάρτη , 28 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

«Κοιμάται» ήσυχα η Ουάσιγκτον! Εμπιστεύεται τους Τούρκους στην Κύπρο…

«Κοιμάται» ήσυχα η Ουάσιγκτον! Εμπιστεύεται τους Τούρκους στην Κύπρο…

Δεν αναμένονται προβλήματα στις έρευνες που θα διενεργηθούν από την ExxonMobil στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, επεσήμανε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι.

Η κυρία Ντόχερτι σημείωσε ότι ούτως ή άλλως περνάνε πολλά χρόνια για την εισροή εσόδων από την αξιοποίηση δυνητικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και ο καλύτερος τρόπος για να υπάρξει κατανομή των πόρων σε όλους τους Κύπριους θα είναι η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Εν τω μεταξύ έφτασε σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Λεμεσού το ερευνητικό σκάφος της ExxonMobil, Ocean Investigator. Το πλοίο θα ανεφοδιαστεί και μετά από έλεγχο του εξοπλισμού του θα ξεκινήσει για το τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ όπου θα πραγματοποιήσει υποθαλάσσιες έρευνες με χρήση ρομπότ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για παρουσία τουρκικών πλοίων στη περιοχή, αν και η Τουρκία και το ψευδοκράτος έχουν εκφράσει την πρόθεση να παρεμποδίσουν έρευνες σε περιοχές που θεωρούν αμφισβητούμενες. Το ψευδοκράτος απαιτεί, όπως οι ξένες εταιρείες ζητούν και την άδεια των Τουρκοκυπρίων, κάτι που δεν προτίθεται να πράξει καμία εταιρεία αφού οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει έχουν γίνει με τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το άλλο πλοίο της ExxonMobil, το Med Surveyor, παραμένει στα ανοικτά της Χάιφα στο Ισραήλ και αναμένεται να πλεύσει στην Κύπρο τις επόμενες ημέρες για να διαδεχθεί το Ocean Investigaror στο τεμάχιο 10, για περιβαλλοντικές έρευνες. Η Λευκωσία έχει διαμηνύσει πως θα συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα και αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, θα καταγγείλει την στάση της Τουρκίας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με τον οποίο θα συναντηθεί στη Ρώμη.

Εν τω μεταξύ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία πώλησης φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» στην κυπριακή ΑΟΖ προς την Αίγυπτο. Στη συμφωνία φαίνεται να έχει κάποιες αντιρρήσεις το Ισραήλ καθώς διεκδικεί μέρος του κοιτάσματος (6%) αφού το «Αφροδίτη» προσεγγίζει τη μέση γραμμή στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη Κύπρου – Ισραήλ. Η Λευκωσία θεωρεί πως το ποσοστό που αναλογεί στο Ισραήλ είναι 2%.

protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares