Δευτέρα , 9 Δεκέμβριος 2019

«Καμπανάκι» από τη Γερμανία! Τι επιδιώκει στο Αιγαίο η Άγκυρα…

Μεγάλο μέρος του Αιγαίου δέσμευσε η Άγκυρα με Νavtex στην οποία γνωστοποιεί ότι θα πραγματοποιηθεί άσκηση έρευνας και διάσωσης με την ονομασία «Θαλάσσιος Λέων» το χρονικό διάστημα 13 – 15 Μαΐου.

Μάλιστα, για πρώτη φορά θα συμμετέχει και τουρκοκυπριακό σκάφος και θα παραβρεθούν ξένοι παρατηρητές από 18 χώρες και 26 παρατηρητές από διάφορους τουρκικούς φορείς και υπηρεσίες.

Με άρθρο της η Deutsche Welle κρούει το καμπανάκι του κινδύνου καθώς αναφέρει ότι «οι συνεχιζόμενες ασκήσεις σε όλο και πιο διευρυμένες περιοχές του Αιγαίου Αιγαίο δείχνουν ότι η θεωρία των γκρίζων ζωνών δεν αφορά μόνο τη προεκλογική ρητορική», αλλά θέτει και το ερώτημα μήπως η Τουρκία «επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα και να εξαναγκάσει την Ελλάδα να καθίσει συζητήσει εν τέλει τις γκρίζες ζώνες που υιοθετεί η Άγκυρα».

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, «η Τουρκία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της άσκησης «Beayz Firtina 2018», δηλαδή «Λευκή Καταιγίδα 2018». Οι τουρκικές αρχές καλούν μάλιστα ναυτιλιακές αρχές και εμπορικά και αλιευτικά σκάφη μεγαλύτερα των 300 κόρων, να συνεργασθούν με το Ναυτιλιακό Κέντρο του τουρκικού ναυτικού με έδρα την Σμύρνη.

Η ανακοίνωση για πραγματοποίηση διαδοχικών στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και η δέσμευση μεγάλου μέρους του Αιγαίου από την Άγκυρα ανησυχεί έντονα την Αθήνα που πιστεύει ότι η Τουρκία επιδιώκει τη συντήρηση της έντασης για να δείχνει ότι αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares