Παρασκευή , 30 Οκτωβρίου 2020

Καμμένος στην ΕΡΤ: “Ο Τσίπρας ξέρει για το Plan B Δεν το εγκρίνει”…

Καμμένος στην ΕΡΤ: "Ο Τσίπρας ξέρει για το Plan B Δεν το εγκρίνει"...

 υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος υποστήριξε σήμερα, αναφερόμενος στο plan B για την ΠΓΔΜ που εξέφρασε στις ΗΠΑ, ότι το γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας αλλά δεν το εγκρίνει, ενώ επανέλαβε πως δεν μίλησαν στο τηλέφωνο.

Συγκεκριμένα ο κ.Καμμένος μιλώντας στην ΕΡΤ1 είπε «Την ξέρει την πρόταση μου ο πρωθυπουργός, αλλά δεν την έχει εγκρίνει. Θα ήταν μία εναλλακτική σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών δεν προχωρούσε. Εγώ έκανα μία προσωρινή λύση αν δεν βρεθεί λύση στο Σκοπιανό».

Παράλληλα ο κ.Καμμένος πρόσθεσε «πήγα ως υπουργός Εθνικής Αμυνας. Οσον αφορά τα θέματα εθνικής άμυνας ήταν όλα συμφωνημένα. Αλλά ως κυβερνητικός εταίρος από τη στιγμή που αρνήθηκα τη συγκεκριμένη συμφωνία όπως ήμουν υποχρεωμένος κατέβασα μια πρόταση. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τι πρόταση έχουν;».

Νωρίτερα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστήριξε πως με τον πρωθυπουργό υπάρχει συνεννόηση για τα θέματα άμυνας. «Δεν κάθεται ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και κάνει πολεμικά σχέδια στο γραφείο του, όλα περνούν από το ΚΥΣΕΑ».

Το ήξερε ο Τσίπρας το Plan B, δεν το εγκρίνει

Αναφερόμενος στο Plan B ο Πάνος Καμμένος είπε «από την πρώτη στιγμή θέσαμε την άρνησή μας στο όνομα της «Μακεδονίας» και το ξεκαθαρίσαμε και στον πρωθυπουργό. Δεν δεχόμαστε την παραχώρηση του ονόματος.
Παρά τη θέση μας αυτή και χωρίς να την αλλάξουμε, δεν εμποδίσαμε την κυβέρνηση να κάνει ένα διάλογο για να προχωρήσει σε μία λύση το θέμα. Στη συμφωνία των Πρεσπών ουδέποτε συμφωνήσαμε. Είναι η επίσημη θέση του ΥΠΕΞ και της κυβέρνησης και εμείς είπαμε πως σαν κυβερνητικός εταίρος ότι δεν θα την στηρίξουμε.
Πήγα στο Στέιτ Ντιποάρτμεντ ως ΥΠΕΘΑ και αφού τα λύνουμε τα θέματα Άμυνας έχω υποχρέωση ως κυβερνητικός εταίρος να εξηγήσω γιατί δεν συμφωνώ με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η θέση της κυβέρνησης είναι η συμφωνία των Πρεσπών όπως την εκφράζει ο ΥΠΕΞ, αλλά εγώ δεν θα την ψηφίσω. Το 70% των Σκοπιανών δεν θέλει τη συμφωνία.
Στην πολιτική δεν μπορείς να είσαι μία άρνηση και όταν είσαι με έναν εταίρο στη χώρα, στη δική σου άρνηση έπρεπε να κάνω και μία δική μου πρόταση.
Την ξέρει την πρόταση μου ο πρωθυπουργός, αλλά δεν την έχει εγκρίνει. Θα ήταν μία εναλλακτική σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών δεν προχωρούσε. Εγώ έκανα μία προσωρινή λύση αν δεν βρεθεί λύση στο Σκοπιανό.
Εκπροσώπησα την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της Αμυνας
Ξεκαθάρισα πως η θέση αυτή είναι η θέση του κόμματος μου και δεν θα ψηφίσω τη συμφωνία να έρθει, που πιστεύω ότι δεν θα έρθει. Είπα έντιμα πως η κυβέρνηση έχει επίσημη θέση τις Πρέσπες.

Οι συμφωνίες για τις βάσεις

Νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος μίλησε και για τις συμφωνία με τις ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως δεν θα δημιουργηθούν νέες βάσεις, απλώς στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στο ΝΑΤΟ θα χρησιμοποιηθούν οι βάσεις από τις ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα ο κ.Καμμένος είπε:
«Με τον πρωθυπουργό πάντα συνεννοούμαστε. Βρεθήκαμε μαζί για τρεις κοινούς σκοπούς:
Την έξοδο από τα μνημόνια
Την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής που κατάργησαν δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας
Την ανάπτυξη της χώρας
ποτέ δεν είπαμε πως ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ ταυτιστήκαμε πολιτικά. Συμμετέχουμε σε μία κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης και δεν βρεθήκαμε μαζί για να του κρύψω τα υποβρύχια όπως ο Σαμαράς του Βενιζέλου, αλλά για να σταθεί η χώρα στα πόδια της.

Ακουσα ότι θα φέρουμε βάσεις στην Ελλάδα. Δεν είναι βάσεις του θανάτου,. Οι ΗΠΑ είναι ο κύριος στρατηγικός εταίρος της χώρας. Είμαστε στο ΝΑΤΟ, άρα δεν μιλάμε για βάσεις που έρχονται να υποκαταστήσουν την εθνική κυριαρχία.

Στη Λάρισα βρίσκεται το ΑΤΑ και η 1η Στρατιά. Εκεί υπάρχουν ΝΑΤΟϊκές δομές. Σε αυτό το πλαίσιο θα φιλοξενηθούν τα UAV των ΗΠΑ. Θα θέλαμε να είναι στη Σμύρνη;
Δεν υπάρχει νέα βάση. Υπάρχει διευκόλυνση που προβλέπεται βάση της νατοϊκής μας συμφωνία.
Στον Βόλο στα ελικόπτερα συνεκπαιδευόμαστε. Το να υπάρχουν και 350 οικογένειες που θα αφήσουν και πέντε δεκάρες στο Βόλο δεν είναι κακό, θα βοηθήσει την περιοχή.
Στην Αλεξανδρούπολη είναι ένα λιμάνι που θα χρησιμοποιηθεί για μεταφορές στα Βαλκάνια. Θα προτιμούσαμε να γίνει η διευκόλυνση από την Βαρνα και να είναι η Βουλγαρία ο εταίρος των συμμάχων;
Στην Κάρπαθο το αεροδρόμιο έγινε με νατοϊκά χρήματα. Θα μπορούν να γίνουν προσγειώσεις όπως στο Κανάβεραλ».
iefimerida.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares