Σάββατο , 1 Οκτωβρίου 2022

Ισχυρό μήνυμα Κ. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ: Ας αποφασίσουμε με λογική και συμφέρον…

Τα πρόσφατα γεγονότα στο Ισραήλ με την, κατά γενική ομολογία, υπερβολική χρήση βίας, δημιούργησαν νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή.

Είναι σαφές πως, ως άνθρωποι, αισθανόμαστε λύπη. Ως οργανωμένο κράτος όμως πρέπει να αποφασίζουμε με τη λογική και το συμφέρον.
Με βάση τη λογική λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με ένα αξίωμα.

Το Ισραήλ εφαρμόζει το Δίκαιο του Ισχυρού στην περιοχή. Επιβάλλει αυτό που επιθυμεί, άσχετα από ηθικές και συναισθηματικές διαστάσεις. Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορούμε να την αμφισβητήσουμε.
Με βάση τη λογική, ας πάμε στο δεύτερο αξίωμα.
Πρέπει εμείς ως χώρα να δούμε ποιο είναι το δικό μας συμφέρον και να δούμε πώς θα το εφαρμόσουμε.

Στη Μέση Ανατολή αυτήν τη στιγμή έχουμε το Ισραήλ με σύμμαχο τις ΗΠΑ και εμμέσως τη Σαουδική Αραβία. Η Σ. Αραβία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ άμεσα και είναι παράγων συγκράτησης των μουσουλμάνων. Κατ’ επέκταση λοιπόν, βοηθά το Ισραήλ.
Αντιμέτωπες με αυτόν τον συνασπισμό είναι η Τουρκία, το Κατάρ και το Ιράν. Σε αυτές εντάσσονται φυσικά οι Παλαιστίνιοι και η Χεζμπολάχ.

Μεταξύ αυτών των δύο στρατοπέδων πρέπει να διαλέξει η Ελλάδα. Κι αν κάποιος πει πως δεν μας ενδιαφέρει τι συμβαίνει τόσο μακριά από εμάς, θα θυμίσουμε πως η Ελλάδα θέλει τον «EastMed» και πως έχει κάκιστες σχέσεις με την Τουρκία.

Μάλιστα, για πρώτη φορά ο Νετανιάχου, απαντώντας στον Ερντογάν, του θύμισε την κατοχή της Κύπρου.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό η κυβέρνηση (η τωρινή αλλά και όποια μελλοντική προκύψει) θα πρέπει να κινηθεί με ευελιξία.
Είναι προς το συμφέρον της χώρας μας να συμπλεύσουμε με το Ισραήλ για τη δημιουργία ενός αγωγού (οικονομικό συμφέρον) και για στρατιωτική συνεργασία (κοινός αντίπαλος η Τουρκία);

Φαίνεται πως ναι, με όσα στοιχεία διαθέτουμε.

Όπως άλλωστε όλοι ξέρουμε, το Ισραήλ «δεν μασά» από τουρκικούς τσαμπουκάδες. Θυμίζουμε πως το 2010 ο «Στόλος της Ελευθερίας» («FreedomFlotilla») αποπλέει από την Κωνσταντινούπολη υπό τις ευλογίες του Ερντογάν για να «σπάσει» τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. Το πλοίο «MaviMarmara», στο οποίο επιβαίνουν επισήμως τουλάχιστον Τούρκοι ακτιβιστές, πλησιάζει στη ζώνη αποκλεισμού, οι Ισραηλινοί πραγματοποιούν τις προειδοποιήσεις τους και οι Ειδικές Δυνάμεις κάνουν ρεσάλτο στο πλοίο. Ακολουθούν μάχες σώμα με σώμα, Τούρκοι πέφτουν νεκροί και το πλοίο οδηγείται στο λιμάνι Ασντότ.
Για να μη μακρηγορούμε… Με όσα στοιχεία διαθέτει η ελληνική διπλωματία, πρέπει να αποφασίσει με ποιον άξονα θέλει να συμπλεύσει. Λέμε με όσα στοιχεία, διότι διπλωμάτες και Μυστικές Υπηρεσίες ξέρουν ίσως περισσότερα.

Σε κάθε περίπτωση όποια απόφαση κι αν ληφθεί, πρέπει να είναι ψύχραιμη, μελετημένη, ρεαλιστική με γνώμονα το συμφέρον μας.

του Κυριάκου Βελόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares