Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ισραήλ: Ανακοίνωσε πότε θα προχωρήσει στην ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ της Γενοκτονίας των Αρμενίων…

Τους λόγους της αναβολής του ψηφίσματος από την ισραηλινή βουλή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων εξήγησε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.Η συζήτηση για το θέμα επρόκειτο να γίνει στις 29 Μαΐου, αλλά αφαιρέθηκε από την ατζέντα, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση φοβήθηκε μήπως η ψήφιση αυτή ευνοήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές της 24ης Ιουνίου.

Η πρόταση νόμου, που κατατέθηκε από μέλη του συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, διατυπώθηκε μετά την πρόσφατη διπλωματική ένταση με την Τουρκία.

Αφορμή στάθηκε η αιματοχυσία στη Γάζα στις 14 Μαΐου, την ημέρα που έγιναν τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και τουλάχιστον 61 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά.

Η Τουρκία και το Ισραήλ ανταλλάσσουν έκτοτε ύβρεις και διπλωματικές κυρώσεις. Η Άγκυρα ζήτησε από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Τουρκία και τον γενικό πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη να φύγουν προσωρινά από τη χώρα. Το Ισραήλ έλαβε παρόμοιο μέτρο εναντίον του γενικού προξένου της Τουρκίας στην Ιερουσαλήμ.

Το υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στον πρωθυπουργό (Μπενιαμίν Νετανιάχου) να αναβάλει τη συζήτηση με θέμα την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων για μετά τις εκλογές στην Τουρκία, καθώς μια τέτοια συζήτηση θα μπορούσε να βοηθήσει τον Ερντογάν στις εκλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμάνουελ Νάχσον και πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης ακολούθησε αυτές τις συστάσεις. Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Κνεσέτ δικαιολόγησε την αναβολή, τονίζοντας ότι δεν είχε εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για να περάσει ο νόμος.

Αντιδράσεις για την αναβολή της σχετικής συζήτησης στην Κνεσέτ προκλήθηκαν και στο εσωτερικό του Ισραήλ, με τον βουλευτή των Εργατικών Ιτζίκ Σμούλι να χαρακτηρίζει ψευδείς και γελοίες τις εξηγήσεις που έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών για να αιτιολογήσει την αναβολή της ψηφοφορίας. «Αν τα υπουργεία Εξωτερικών ανά τον κόσμο είχαν ενεργήσει τόσο άνανδρα και τόσο ιδιοτελώς στο θέμα της αναγνώρισης του Ολοκαυτώματος, πού θα ήμασταν εμείς σήμερα;», έγραψε στο Twitter.
pontos-news.gr

Shares