Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Θέλουν ισλαμικό τρόπο σφαγής στην Θράκη!’ΑΠΑΙΤΟΥΝ’ κρέας ΧΑΛΑΛ…

Ναι. Θέλουν ισλαμικό τρόπο σφαγής στη Θράκη. Θέλουν κρέας Χαλάλ.Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση μεταξύ του βουλευτή Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ κι από την απάντηση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ιωάννη Τσιρώνη, σε επίκαιρη που κατέθεσε και συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ο βουλευτής.
Με ερώτηση του που κατατέθηκε στις 15 Μαρτίου 2018, ο βουλευτής Ροδόπης ζητούσε απαντήσεις για την «διευκόλυνση διενέργειας λατρευτικού τύπου σφαγών μικρών και μεγάλων μηρυκαστικών κατά την διάρκεια της μουσουλμανικής θρησκευτικής εορτής «Κουρμπάν Μπαϊράμ» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Ο κ. Αχμέτ σημείωνε ότι «κάθε χρόνο κατά την θρησκευτική εορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ στους τρεις νομούς της Θράκης, (Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης) σφάζεται, στις πλείονες των περιπτώσεων εκτός σφαγείων, ένας μεγάλος αριθμός ζώων σύμφωνα με τα ήθη και τα έθιμα της μουσουλμανικής θρησκείας, ενώ η έλλειψη επαρκούς αριθμού εγκαταστάσεων σφαγείων (λειτουργούν μόνο το σφαγεία Κομοτηνής ενώ στις Σάπες είναι κλειστά, σε ό,τι αφορά την Π.Ε. Ροδόπης), εκ των πραγμάτων οδηγεί σε αδυναμία ικανοποίησης της πολύ αυξημένης κίνησης στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο του Κουρμπάν Μπαϊράμ. Παράλληλα, η απουσία από τα δημοτικά σφαγεία της πιστοποίησης ΧΑΛΑΛ σύμφωνα με τις αρχές της θρησκείας, δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια στην θρησκευτική σφαγή των ζώων».

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες προς διευκόλυνση των πιστών μουσουλμάνων, με σεβασμό στην θρησκευτική εορτή και τα έθιμα που συνδέονται με αυτή, παρείχαν στους πιστούς δυνατότητα διαγραφής των μεγάλων –κυρίως- ζώων τους (βοοειδών) από το γενικό σύστημα, τα οποία σφάζονταν αποκλειστικά για θρησκευτικούς λόγους και σύμφωνα πάντα με τα όσα προβλέπονται για την τέλεση θρησκευτικών σφαγών.
Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονταν ο κίνδυνος επιβολής υψηλών προστίμων που θα οδηγούσαν στην οικονομική εξόντωση ανθρώπων που ήθελαν απλά και μόνο να τελέσουν τα θρησκευτικά τους έθιμα.

Η διευκόλυνση αυτή δυστυχώς αναιρέθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον τελευταίο χρόνο. Η γραπτή απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπήρξε απολύτως γραφειοκρατικού περιεχομένου χωρίς να δίνει λύση στην εύλογη αγωνία των μουσουλμάνων της Θράκης και στα ερωτήματα του βουλευτή Ροδόπης.

Η επίκαιρη ερώτηση και οι τοποθετήσεις Ιλχάν Αχμέτ και Γιάννη Τσιρώνη
Για τον λόγο αυτό ο βουλευτής Ροδόπης επανήλθε με επίκαιρη ερώτηση στην οποία ο κ. Τσιρώνης επανέλαβε τα ίδια επιχειρήματα που κατατείνουν στην επιβολή προστίμων σε όσους πιστούς σφάξουν φέτος εκτός σφαγείων κατά την διάρκεια του Κουρμπάν Μπαϊράμ που θα είναι γιορτασθεί προς στα τέλη Αυγούστου. Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μετακύλησε τις ευθύνες για την έλλειψη γραμμής Χαλάλ στα σφαγεία Κομοτηνής και Ξάνθης στις τοπικές αυτοδιοικήσεις των περιοχών αυτών.

Ο κ. Τσιρώνης προκειμένου να αιτιολογήσει την στάση της κυβέρνησης υποστήριξε ότι «ετέθη ζήτημα από κάποιες συγκεκριμένες οργανώσεις ότι στην Ελλάδα είναι παράνομες οι θρησκευτικές σφαγές και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είπε ότι αυτό το πλαίσιο για τις θρησκευτικές σφαγές στην Ελλάδα, το οποίο ξεκινά από το Προεδρικό Διάταγμα του 1996, τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό του 2009 και τον νόμο του 2014 που αναφέρει τις τεχνικές προϋποθέσεις για να γίνει θρησκευτική σφαγή, είναι επαρκές».

Από την πλευρά του ο κ. Ιλχάν Αχμέτ αντέτεινε ότι δεν υπάρχει γραμμή Χαλάλ στα σφαγεία της Θράκης και πρόσθεσε:

«Εμείς αυτό ρωτάμε το κράτος και το υπουργείο. Θα γίνει αυτή η γραμμή; Θα ενισχυθούν οι δήμοι; Θα δοθούν οι χρηματικές επάρκειες, οι οικονομικές δυνατότητες από το υπουργείο Εσωτερικών ή το υπουργείο σας, ώστε να δημιουργηθεί αυτό; Προλαβαίνουμε να το κάνουμε; Το ότι ο νόμος προβλέπει μια διαδικασία για το ποια είναι η νόμιμη θρησκευτική σφαγή, δεν σημαίνει ότι αυτό μπορεί να γίνει.

Ποιες είναι οι πρακτικές συνέπειες; Άρα, δεν υπάρχει αυτό. Ρωτήσατε για τη σφαγή ή διαγραφή των ζώων. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις και όλοι οι υπουργοί παρανόμησαν; Όχι βέβαια. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότησε, κάτι που δεν διαβάζετε καλά –και συγγνώμη γι’ αυτό που λέω- ότι κατ’ εξαίρεση μπορεί με απόφαση του υπουργείου με τον κωδικό «θρησκευτική σφαγή» να διαγραφούν αυτά τα ζώα με νόμιμο τρόπο. Δεν έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καμία αντίρρηση, κύριε υπουργέ, να διαγραφούν αυτά. Το ερώτημα να το κάνετε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα δείτε ότι δεν υπάρχει. Εσείς έναν χρόνο τώρα, από το περυσινό Κουρμπάν Μπαϊράμ μέχρι σήμερα, δεν ενδιαφερθήκατε για το θέμα καθόλου. Αυτήν τη στιγμή αφήσατε στη μοίρα τους αυτούς τους ανθρώπους να χάσουν τις επιδοτήσεις τους. Με κόπο πούλησαν τα ζώα τους αυτοί οι άνθρωποι. Το πιο οδυνηρό και το πιο άσχημο είναι τι θα γίνει μετά από τρεις μήνες. Σήμερα οι μουσουλμάνοι έχουν ραμαζάνι, δηλαδή ημερολογιακά σε τρεις μήνες έχουμε Κουρμπάν Μπαϊράμ. Τι θα κάνουν χιλιάδες συμπολίτες μου στη Θράκη; Πού θα σφάξουν τα ζώα τους; Δεν μπορούν στα δημοτικά σφαγεία της Κομοτηνής, κύριε υπουργέ. Το καταλαβαίνετε; Δεν γίνεται στην Ξάνθη. Πρέπει άμεσα να βρείτε λύση και να μου απαντήσετε τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι».
Τελικά τι θα αποφασίσει η Κυβέρνηση;..

με πληροφορίες από Paratiritis-news

Shares