Πέμπτη , 22 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Η «ΠΑΓΙΔΑ» του ΠΟΥΤΙΝ στον ΕΡΝΤΟΓΑΝ κι ο ΡΟΛΟΣ του ΤΡΑΜΠ! Τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή;..

Η «ΠΑΓΙΔΑ» του ΠΟΥΤΙΝ στον ΕΡΝΤΟΓΑΝ κι ο ΡΟΛΟΣ του ΤΡΑΜΠ! Τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή;..

Ας δούμε ψύχραιμα και με όσα στοιχεία έχουμε, επί του παρόντος, τι σημαίνει η νίκη του Ερντογάν στο Αφρίν.

Να ξεκινήσουμε με την εξής παραδοχή, που είναι φυσικά οφθαλμοφανής. Η πόλη Αφρίν είναι πια τουρκικό έδαφος. Φαίνεται πως είναι το πρώτο τμήμα που προσαρτήθηκε στη νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία που ονειρεύεται ο Ερντογάν.

Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά για τις ΗΠΑ και τη Ρωσία;

Για αρχή, να θυμηθούμε πως η περιοχή που κατακτήθηκε έχει έντονο το κουρδικό στοιχείο, το οποίο ονειρεύεται το ενωμένο Κουρδιστάν. Θυμίζουμε επίσης πως οι Κούρδοι είχαν υποστήριξη από τις ΗΠΑ, κατά του Άσαντ και φυσικά του ISIS, μία στήριξη μόνο λεκτική καθώς, όπως είδαμε, δεν κούνησαν ούτε το δάχτυλό τους για να βοηθήσουν απέναντι στους Τούρκους.

Φυσικά, οι Ρώσοι δεν πρόκειται να αφήσουν έναν Ερντογάν να γιγαντωθεί εντός της Συρίας και να πλήξει τον Άσαντ, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος δεν συμπαθεί (για να είμαστε ευγενικοί). Μήπως λοιπόν εδώ είναι η παγίδα του Πούτιν στον Ερντογάν;

Μήπως έβαλε ο Πούτιν τον Ερντογάν «να καθαρίσει» την περιοχή από τους Κούρδους για να στηρίξει τον Άσαντ χωρίς ούτε μία ρωσική σφαίρα, χωρίς ούτε έναν Ρώσο στρατιώτη νεκρό; Kαι χωρίς, φυσικά, να ενοχλήσει τις ΗΠΑ, μια και η Τουρκία παραμένει στο ΝΑΤΟ.

Τι συμβαίνει όμως τώρα.

Μήπως ο Πούτιν θα άρει την υποστήριξή του στον Ερντογάν, μια και δεν επιθυμεί νεο-οθωμανική αυτοκρατορία στα συριακά εδάφη;

Μήπως τώρα που οι τζιχαντιστές θα ξαναπάρουν τα «πάνω» τους, θα προκύψει και η επίφαση για μία ανακατάληψη εδαφών από τον Άσαντ με την υποστήριξη της Μόσχας (και την ανοχή των ΗΠΑ);

Στο πλαίσιο αυτό, φυσικά ούτε S-400 ούτε πυρηνικά εργοστάσια θα δούμε στην Τουρκία από Ρώσους, μια και αυτό θα ενίσχυε τον Ερντογάν.

Πάντως, αν τα πράγματα πάνε έτσι, ούτε οι ΗΠΑ θα φέρουν κάποια αντίρρηση για δύο λόγους:

α) Καλύτερος ο Άσαντ από τους τζιχαντιστές.
β) Η Τουρκία θα αναγκαστεί να επιστρέψει στη ΝΑΤΟϊκή αγκαλιά, αφού δεν θα έχει πια στήριξη από τη Μόσχα.

Εν τέλει βλέπουμε πως ο Ερντογάν πέτυχε μία νίκη. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Πόσο θα κρατήσει όμως, είναι κάτι που εξαρτάται από τις μεγάλες δυνάμεις κι όχι από τον ίδιο.

του Κυριάκου Βελόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares