Τρίτη , 20 Οκτωβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Η ΝΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ! Ανταγωνισμός ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΗΠΑ-Ρωσίας! Νέος ‘Ψυχρός Πόλεμος’…

Η ΝΕΑ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ! Ανταγωνισμός ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΗΠΑ-Ρωσίας! Νέος 'Ψυχρός Πόλεμος'...

H παρουσίαση του νέου οπλοστασίου της Ρωσίας έχει δημιουργήσει έκδηλη ανησυχία στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Ειδικά οι Αμερικανοί φοβούνται πλέον ανοικτά πως μπορεί να γίνουν δέκτες ενός πρώτου και συντριπτικού πλήγματος από τη Ρωσία.

Αν μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ο κόσμος έπαψε να φοβάται τον πυρηνικό όλεθρο, αρχίζει να γίνεται πλέον συνείδηση πως αυτό ήταν ψευδαίσθηση.
Πριν λίγες ημέρες, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προχώρησε σε επίδειξη δύναμης παρουσιάζοντας τα νέα «ανίκητα» όπλα της Ρωσίας. Ένας διηπειρωτικός πύραυλος «Σαρμάτ», ικανός να φέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές (με την επονομασία «το θηρίο»), ένας τηλεκατευθυνόμενος πύραυλος με σχεδόν απεριόριστο εύρος, ένα υποθαλάσσιο drone με δικό του πυρηνικό αντιδραστήρα – μινιατούρα, ένα υπερηχητικό οπλικό σύστημα που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή (το «στιλέτο»), ένα υπερευαίσθητο ανεμόπτερο που φορά κεφαλή και μπορεί να αναπτυχθεί από το διάστημα, είναι μεταξύ των νέων υπερόπλων της Μόσχας.
Η παρουσίαση των όπλων από τον Πούτιν συνοδεύτηκε από τις ανάλογες προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ: «Αποτύχατε να κρατήσετε πίσω τη Ρωσία», «Κανείς δεν μας άκουγε, τώρα ακούστε!», «Οι τελευταίες εξελίξεις στην ρωσική στρατιωτική τεχνολογία καθιστούν απαρχαιωμένα τα αντιπυραυλικά συστήματα της Αμερικής», «Η Ουάσιγκτον πρέπει να αρχίσει να μιλά με τη Μόσχα αντιμετωπίζοντάς την ως ισότιμο εταίρο».
Κι αν κάποιοι αναλυτές παρουσίασαν τις δηλώσεις Πούτιν ως μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας, τότε απατώνται καθώς και οι ΗΠΑ και η Κίνα κινούνται παράλληλα, ίσως απλά όχι τόσο γρήγορα.
Αν τα δεδομένα της Ρωσίας τα γνωρίζουμε, μετά τις δηλώσεις του Πούτιν, ας δούμε τι γνωρίζουμε για τις ΗΠΑ. Στις 2 Φεβρουαρίου, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δημοσίευσε την νέα «επισκόπηση πυρηνικής κατάστασης» (NPR), όπως λέγεται, η οποία προτρέπει τη χρήση πυρηνικών όπλων σε ένα ευρύτερο φάσμα περιστάσεων από ότι προβλεπόταν τα προηγούμενα χρόνια και ζητά την κατασκευή περισσότερων πυρηνικών όπλων ώστε αυτό να καταστεί δυνατόν.
Σίγουρα η έμφαση αυτή στην γρήγορη ανάπτυξη, δείχνει πως οι ΗΠΑ έχουν ένα ‘κενό’ με τους διεθνείς αντιπάλους τους. Παρόλα αυτά, για να είμαστε δίκαιοι υπάρχουν και φωνές που μιλούν για το αντίθετο. Σύμφωνα με την ανάλυση του Μίκαελ Κλάρε, καθηγητή παγκόσμιας ασφάλειας στο Χαμσάιρ Κόλετζ της Μασαχουσέτης, στην Monde Diplomatique οι ΗΠΑ έχουν συντριπτική υπεροχή στις συμβατικές στρατιωτικές δυνάμεις κι ένα τεράστιο, ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο. Διατηρούν επίσης σημαντικές δυνάμεις μάχης περιφερειακά της Ρωσίας και της Κίνας, ενώ οι ίδιες δεν αντιμετωπίζουν παρόμοιο κίνδυνο.
Για να γίνει αντιληπτός ο τρόπος σκέψης του Λευκού Οίκου θα τονίσουμε πως οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Μόσχα ευθύνεται για την πυρηνική κλιμάκωση κι έχει υιοθετήσει αυτή τη στάση επειδή προσπαθεί να αντισταθμίσει την μειονεκτική της θέση, σε σχέση με τις δυτικές δυνάμεις, στο ευρωπαϊκό μέτωπο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα ορίζει την πρώτη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση συντριπτικής εχθρικής επίθεσης στη Ρωσική επικράτεια. Το δόγμα του ΝΑΤΟ προβλέπει την πρώτη χρήση πυρηνικών σε περίπτωση επίθεσης της Ρωσίας στη Δύση.
Στο πλαίσιο αυτό είναι εμφανές πως όταν ο Πούτιν αποκάλεσε το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ «απαρχαιωμένο δεν το είπε τυχαία. Απόδειξη θεωρούμε πως είναι το εξής γεγονός. Η ανάπτυξη και παραγωγή των νέων πυρηνικών οπλικών συστημάτων, των ΗΠΑ, θα διαρκέσει αρκετά χρόνια και θα κοστίσει τουλάχιστον 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια και μάλιστα αυτό έχει συμφωνηθεί και από τους Ρεπουμπλικάνους και από τους Δημοκρατικούς.
Πάντως για το τέλος κρατάμε αυτό που λέει το Stratfor, που πάντα κάνει αναλύσεις με ιδιαίτερη διεισδυτικότητα.
Το Stratfor σημειώνει ότι «υπάρχουν τρεις ευδιάκριτες αλλαγές στον στρατηγικό προσανατολισμό των υπερδυνάμεων που παραπέμπουν σε μια «αναβίωση» του Ψυχρού Πολέμου. Η πρώτη είναι ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να ανακατευθύνει πόρους στον στρατιωτικό ανταγωνισμό με την Ρωσία και την Κίνα. Η δεύτερη είναι ότι το Πεκίνο και η Μόσχα δεν δείχνουν κανένα σημάδι υποχώρησης και η τρίτη, ότι η σύγχρονη οπλική τεχνολογία εισέρχεται σε μια φάση κατά την οποία θα είναι περισσότερο προσβάσιμη, ταυτόχρονα, σε όλους τους μεγάλους «παίκτες», την ώρα που οι παλιές συμφωνίες ελέγχου των εξοπλισμών όπλων αποδυναμώνονται.

Η προσπάθεια των ΗΠΑ να βρεθεί και πάλι πρώτη υπερδύναμη στην κούρσα των εξοπλισμών απλώς θα επιταχύνει και θα μεγαλώσει τον ανταγωνισμό. Δηλαδή, όσο οι ΗΠΑ θα προσπαθούν να ενισχύσουν την άμυνά τους, η Κίνα και η Ρωσία θα πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να ενισχύσουν τις δικές τους ικανότητες. Όσο ο ανταγωνισμός θα αυξάνεται, τόσο περισσότερα καταστροφικά όπλα θα αναπτύσσονται. Κι όσο περισσότερα όπλα θα αναπτύσσονται, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται ο ανταγωνισμός και τόσο περισσότερο θα εντείνεται η κούρσα των εξοπλισμών.»
Πληροφορίες από Stratfor, RU-RTR Russian Television και news247

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares