Σάββατο , 21 Μαΐου 2022

Η Μέση Ανατολή “ΦΛΕΓΕΤΑΙ”! The Jerusalem Post: “ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΣ ο ΠΟΛΕΜΟΣ Ισραήλ-Ιράν και σύντομα”…

Ένα άρθρο-φωτιά δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα The Jerusalem Post στην ηλεκτρονική της μορφή. Ο τίτλος του άρθρου είναι από μόνος του αρκετός να προκαλέσει ανησυχία:

“Ο πόλεμος του Ισραήλ με το Ιράν είναι αναπόφευκτος” αναφέρει ο γνωστός αναλυτής και πολιτικός επιστήμονας Efraim Inbar, γνωστός για το συγγραφικό του έργο. Το άρθρο ξεκινάει με μια ανάλυση για το Ιράν, το οποίο είναι μια σημαντική περιφερειακή δύναμη με μεγάλο ενεργειακό πλούτο και γνωστό για την αντι-ισραηλινή του ιδεολογία.

Γράφει μεταξύ άλλων ο Inbar: “Καθώς το Ιράν προκαλεί την αλλαγή του status quo στη Μέση Ανατολή, μια σύγκρουση μεταξύ Τεχεράνης και Ιερουσαλήμ είναι αναπόφευκτη. Η διεθνής ιστορία μας διδάσκει ότι όταν μια αυξανόμενη δύναμη αμφισβήτησε την ισορροπία εξουσίας, στις περισσότερες περιπτώσεις ο πόλεμος ακολούθησε.

Η Σπάρτη αμφισβήτησε ένα ελληνικό αστικό σύστημα υπό την ηγεσία των Αθηναίων, που τελειώνει με τους Πελοποννησιακούς πολέμους. Η αναζήτηση της Πρωσίας για την ενοποίηση των γερμανικών κυριαρχιών υπό την ηγεσία της κατέληξε σε πολλούς Ευρωπαίους πολέμους. Ομοίως, το Ισραήλ δεν μπορεί να ανεχθεί μια Μέση Ανατολή που κυριαρχείται από το Ιράν και τη ριζοσπαστική του ιδεολογία”.

Το άρθρο καταλήγει ότι η έλλειψη σαφούς αμερικανικής ή τουρκικής αποφασιστικότητας να αντιμετωπίσουν την άνοδο Ιράν, μόνο το Ισραήλ έχει την “εξουσία” να τη σταματήσει. Ως εκ τούτου, για τον Inbar, το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή παρά να διεξάγει πόλεμο κατά της ιρανικής κατοχής στη Συρία.

Γράφουμε πολλές φορές ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή (και στα Βαλκάνια) είναι πολύ δύσκολη και οι ισορροπίες λεπτές. Η ανάφλεξη είναι μόνο θέμα χρόνου και θα πρέπει η Ελλάδα να είναι έτοιμη, αφού όλα αυτά γίνονται γύρω από αυτή…

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares