Δευτέρα , 28 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Ηθικό Αειζητούμενο

Ηθικό Αειζητούμενο

Ηθικό Αειζητούμενο
Κώστα Δημ. Χρονόπουλου
Η (Ελληνική) Αριστερά και ιδίως ο κυβερνητικός της κλάδος / εκπρόσωπος διαφημίζει κάποια χαρακτηριστικά της γνωρίσματα.

Εξέχουσα θέση κατέχει το: “Ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς”.(Σ.Σ Σε αντιδιαστολή με τα λοιπά …. ανήθικα κόμματα; Όπως πχ τους ΑΝΕΛ με τους οποίους συγκυβερνά και συμβαίνει να είναι Δεξιοί;).
Η διακυβέρνηση όμως έχει κόστος και αποκαλύψεις, αφού “Αρχή άνδρα – και γυναίκα – δείκνυσι”.
Το όποιο “Ηθικό πλεονέκτημα” υπήρχε (;) χάθηκε, ή δεν διαπιστώθηκε.

Περιέργως ακόμη το επικαλούνται ως – υπαρκτό;- προσόν. Ενώ, ταυτόχρονα, αυτοαναιρούνται παραδεχόμενοι ότι δεν τήρησαν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις λόγω …. ανάγκης (!).

Αναπόφευκτα αναφύεται το ερώτημα (τροφή για σκέψη /προβληματισμό):
Συνάδει η Ηθική / Ήθος / Αρετή με τους Πολιτικούς / Πολιτική πρακτική;
Είχε δίκαιο ο Μέτερνιχ (καί όσοι ασπάστηκαν και εφάρμοσαν το) ότι :
” Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”;

Η δική μου θέση είναι πως: “Ο σκοπός δεν – πρέπει να – αγιάζει τα μέσα”.
Όντως οι πολιτικοί αναγκάζονται – αιφνιδίως- να παίρνουν αποφάσεις σε απρόβλεπτες, μη γνωστές εκ των προτέρων καταστάσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης από τους άλλους.
Στην πράξη, δυστυχώς, γίνεται εκμετάλλευση από επίορκους πολιτικάντηδες, οι οποίοι νομίζουν ότι έχουν ασυλία / ασυδοσία.

Έρχονται και οι ανήθικες παραγραφές και …. δένει το γλυκό!
Παράλληλα – και πονηρά – η εκάστοτε εκλογική διαδικασία χρησιμοποιείται ως “κολυμβήθρα Σιλωάμ” ώστε να ξεπλένονται όλα τα ανομήματα τους … δημοκρατικά.

Αποτελεί αρχή/ μήτρα δεινών η καθαγίαση των μέσων χάριν των σκοπιμοτήτων. Είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο να αποτελεί: πυξίδα, οδηγό, πλοηγό των πολιτικών. Μόνον ως: καταφυγή, δικαιολογία, άλλοθι θα μπορούσε – εκ των υστέρων – κάπως να σταθεί.

Η σύγχυση που επικρατεί αναφορικά με την Πολιτική και την Ηθική οφείλεται ακριβώς στην, σιωπηρή – μιθριδατικής προέλευσης αποδοχή του ασύμβατου της συνύπαρξης των δύο. Κάτι που δίνει την δυνατότητα σε ορισμένους πολιτικούς σχηματισμούς να ….. οικειοποιούνται το (Αειζητούμενο = Αεί +ζητούμενο) Ήθος!

ΥΓ. Αν οι πολίτες – επαγγελματικά και κοινωνικά – μιμηθούν τους άρχοντες και εφαρμόσουν την μετερνίχιο θεωρία στην πράξη , τότε (ο γενικευμένος θάνατος της Ηθικής /Αρετής) θα οδηγήσει σε κοινωνική αποσάρθρωση.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares