Πέμπτη , 24 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΕΥΤΥΧΩΣ! Μεγάλο ΟΧΙ από τις χώρες στο σχέδιο Μακρόν για ΕΛΕΓΧΟ των οικονομιών από την Ε.Ε…

ΕΥΤΥΧΩΣ! Μεγάλο ΟΧΙ από τις χώρες στο σχέδιο Μακρόν για ΕΛΕΓΧΟ των οικονομιών από την Ε.Ε...


Το “φιλόδοξο” σχέδιο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για στενότερη ενοποίηση στην ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση προσκρούουν ήδη σε αντιδράσεις: Οκτώ χώρες (έξι μέλη της Ευρωζώνης και δύο εκτός) ζητούν να περιοριστούν οι μεταρρυθμίσεις στα βασικότερα και να «αναβληθούν» τα πιο φιλόδοξα τμήματα των γαλλικών προτάσεων.

Το Παρίσι ελπίζει να προωθήσει τις αλλαγές στους επόμενους μήνες, και περίμενε τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο ώστε να ξεκινήσει το κύριο μέρος της συζήτησης (γνωρίζοντας πως το ευρωπαϊκό σχέδιο προχωρά μόνο όταν Γαλλία και Γερμανία έχουν συντονιστεί).

Με κοινή του ανακοίνωση την Τρίτη, η Ολλανδία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία (μέλη της Ευρωζώνης) η Δανία και η Σουηδία (έχουν opt-out από το ευρώ) ζητούν η μεταρρύθμιση να περιοριστεί στην τραπεζική ένωση, στην ίδρυση ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου και στον σεβασμό των δημοσιονομικών κανόνων αλλά να αναβληθούν για αργότερα οι πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, όπως ανέφερε σχετικά το ολλανδικό ΥΠΟΙΚ.

Οι οκτώ χώρες διαφωνούν κυρίως στις προτάσεις της Γαλλίας για κοινό προϋπολογισμό της ευρωζώνης και για έναν κοινό υπουργό Οικονομικών.

Οι 19 χώρες-μέλη της ευρωζώνης εμφανίζονται διχασμένες στο ζήτημα των μελλοντικών μεταρρυθμίσεων. Οι χώρες του βορρά, όπως η Ολλανδία και η Γερμανία, εμφανίζονται διστακτικτές να μοιραστούν τον πλούτο με τις χώρες του Νότου, όπως με τη Γαλλία, την Ιταλία ή την Ισπανία, των οποίων θεωρούν πολύ χαλαρή τη δημοσιονομική πολιτική.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα συμμάχησε «με επτά χώρες της ΕΕ που τάσσονται από κοινού υπέρ μιας Ευρώπης πιο ισχυρής οικονομικά» σημειώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι οι χώρες αυτές «θέλουν να προβάλουν τις ιδέες και τις κοινές αξίες τους στη συζήτηση για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση».

Στις συζητήσεις για την ΟΝΕ θα έπρεπε να μετέχουν όλες οι χώρες, ακόμη και αυτές που δεν ανήκουν στην Ευρώζώνη, «αν το επιθυμούν», προστίθεται στο κείμενο αυτό.

«Όπως και εμείς, αυτές οι επτά χώρες θεωρούν ότι οι ισχυρές οικονομίες οδηγούν σε μια πιο ισχυρή Ευρώπη. Αυτό ξεκινά από το εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας μέτρα που αυξάνουν τη δυνατότητα αντίστασης» αναφέρει ο Χούκστρα στην ανακοίνωσή του.
parapolitika.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares