Παρασκευή , 25 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

ΕΥΛΟΓΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ!Το θρίλερ για τους δύο Έλληνες που συνέλαβαν οι Τούρκοι…

ΕΥΛΟΓΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ!Το θρίλερ για τους δύο Έλληνες που συνέλαβαν οι Τούρκοι...

Γράφει ο Υποναύαρχος Φενέκος Στέλιος
Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στα σύνορα είναι εξόχως προβληματική για τους παρακάτω λόγους.

1. Θυμίζουμε ότι αναφερόμαστε σε στρατιωτική περίπολο ασφαλείας συνόρων, αποτελούμενη από δύο έμπειρα στελέχη (μόνιμους και με γνώση της περιοχής) με επικεφαλής αξιωματικό. Όπως μάλιστα δημοσιεύθηκε τις πρώτες ώρες, επέβαιναν σε τζιπ με ασύρματο (δεν επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια ούτε από την ανακοίνωση του ΓΕΣ), κινητά τηλέφωνα και GPS, και τα οποία έχασαν τον δρόμο και βρέθηκαν στην απέναντι πλευρά, παρά το ότι γνώριζαν την περιοχή, και υπήρχαν
συγκεκριμένα σημεία αναγνώρισης των συνόρων (ακόμη και στα δένδρα), που τους έδιναν την δυνατότητα να μην κάνουν εύκολα λάθος.
2. Η ανακοίνωση του ΓΕΣ και η ενημέρωση, καθυστέρησαν να γίνουν για μία ολόκληρη μέρα. Γιατί;
Επειδή προσπαθούσαν να το διαχειριστούν με διακριτικότητα ή γιατί καθυστέρησαν να αντιληφθούν ότι είχε συμβεί μία τέτοια σύλληψη;
Εάν συνέβη το δεύτερο τότε γεννιούνται ερωτηματικά για τον διοικητικό έλεγχο των περιπολιών αλλά και της οπτικής κατόπτευσης των επικίνδυνων περιοχών των συνόρων (με συνδυασμό καμερών και ραντάρ κίνησης), σε μία εποχή που αυτός είναι πλέον εφικτή, πανεύκολη και με ελάχιστο κόστος.
3. Πέραν τούτου δημιουργεί και ερωτηματικά για το εάν ήταν όντως σε διατεταγμένη υπηρεσία περιπολίας ή βρέθηκαν στη περιοχή για άλλους λόγους (π.χ. για να κυνηγήσουν).
4. Δεν αναγράφεται πουθενά εάν όταν συνελήφθησαν ήταν ημέρα ή νύκτα. Από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μαθαίνουμε ότι ήταν το μεσημέρι της Πέμπτης. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την αξιολόγηση της κατάστασης.
5. Για να συνεγερθούν τόσο γρήγορα οι Τουρκικές δυνάμεις και να σπεύσουν τα τους συλλάβουν εντός του Τουρκικού εδάφους, χωρίς οι δικοί μας να τους αντιληφθούν ώστε να στρέψουν και να κινηθούν με το τζιπ ταχύτατα στη δική μας πλευρά (ή τρέχοντας εάν ήταν με τα πόδια), σημαίνει ότι είχαν γίνει αντιληπτοί από τους Τούρκους της ειδικής αυτή μονάδας (όχι μίας απλής ολιγομελούς περιπόλου), αρκετά νωρίτερα. Επίσης ότι θα πρέπει να μην ήταν σε ετοιμότητα ώστε να αντιληφθούν έγκαιρα τους Τούρκους. Γιατί αν τους είχαν αντιληφθεί έγκαιρα, ακόμη και αν ήταν μερικά μέτρα εντός των Τουρκικών εδαφών, θα έκαναν κάποια προσπάθεια για να αποφύγουν την σύλληψη . Εκτός και αν ήταν πολύ μέσα στο Τουρκικό έδαφος ή δεν το είχαν αντιληφθεί καθόλου, πράγμα απίθανο με τα δεδομένα της ως άνω παραγράφου 1. Εάν υπήρχε τζιπ (που δεν έχει επιβεβαιωθεί), θα πρέπει να είχαν απομακρυνθεί πολύ από αυτό και ίσως το τζιπ να μην λειτουργούσε.
6. Όλα αυτά υποδηλώνουν ότι έπεσαν σε ενέδρα από τους Τούρκους και ακόμη χειρότερα ότι μπορεί να έγινε καταδρομική ενέργεια στην Ελληνική πλευρά για να συλληφθούν οι δύο στρατιωτικοί.
7. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα να πέρασαν στην Τουρκική πλευρά ερευνώντας όντως κάποια ίχνη (όπως δημοσιεύθηκε ότι κατέθεσαν στις τουρκικές αρχές) ή ενδεχομένως κυνηγώντας κάποιο θήραμα, και θεωρώντας ότι θα μπουν και θα βγουν γρήγορα, χωρίς να προσμετρήσουν σωστά την Τουρκική ετοιμότητα και αντίδραση.
8. Στην αποσαφήνιση των γεγονότων θα μπορούσε να συμβάλλει η ιχνηλάτηση της περιοχής που συνελήφθησαν, (εάν δεν χιόνισε μετά, θα υπήρχαν ίχνη στη περιοχή της σύλληψης ώστε να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ότι συνελήφθησαν εντός των Τουρκικών εδαφών). Επίσης εάν τελικά υπήρχε τζιπ, σε ποιο σημείο βρέθηκε αυτό στην Ελληνική ή στην Τουρκική πλευρά.
9. Εάν βρέθηκε στην Ελληνική πλευρά πως τεκμηριώνεται ότι οι δύο στρατιωτικοί είχαν πραγματικά μπει στην Τουρκική πλευρά; Εάν το τζιπ βρέθηκε στην Τουρκική πλευρά τι ενέργειες γίνονται για να μας επιστραφεί, γιατί δεν ανακοινώθηκε κάτι τέτοιο και γιατί δεν μας παραδόθηκε ;
10. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται να αιτηθούμε όλων των στοιχείων της σύλληψης από την Τουρκική πλευρά και να απαιτήσουμε την εξέταση των συλληφθέντων από κατάλληλη επιτροπή Ελλήνων στρατιωτικών και νομικών, ώστε να διαπιστωθεί η αλήθεια των Τουρκικών ισχυρισμών.
11. Επίσης στην εξέτασή που έγινε στους δύο συλληφθέντες από τις Τουρκικές αρχές, έπρεπε να απαιτήσουμε να παρίστανται εκπρόσωποί μας, εξαντλώντας όλα τα μέσα πίεσης γι αυτό, νομικά και διπλωματικά.
12. Ήταν λάθος από την κυβέρνηση και το ΓΕΣ που αποδέχθηκαν αμέσως και υιοθέτησαν, χωρίς καμία ισχυρή έκφραση αμφιβολίας, τους Τουρκικούς ισχυρισμούς, χωρίς καν να έχει διερευνηθεί η υπόθεση (ή διερευνήθηκε και ξέρουν πράγματα που αποκρύπτονται;) και πριν να εξετασθούν και να καταθέσουν οι συλληφθέντες.
13. Και φυσικά είναι εξευτελισμός για τους στρατιώτες μας να σύρονται τα δύο στελέχη των ενόπλων δυνάμεων ως εγκληματίες, με καλυμμένα τα κεφάλια τους, και να μην προβληματιζόμαστε γιατί γίνεται αυτό (αληθεύει ότι εδάρησαν;).
14. Αναμένουμε απαντήσεις για όλα αυτά.

ΕΥΛΟΓΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ!Το θρίλερ για τους δύο Έλληνες που συνέλαβαν οι Τούρκοι...ο Υποναύαρχος Φενέκος Στέλιος

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares