Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ερντογάν ή Ακσενέρ; Tι συμφέρει την Ελλάδα; O K. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ δίνει την απάντηση…

Eρντογάν ή Aκσενέρ; Tι συμφέρει την Ελλάδα;

Αν θέλουμε, επιτέλους, στην Ελλάδα να ασκήσουμε πραγματικά εξωτερική πολιτική, πρέπει να ακολουθήσουμε τη συμβουλή του Θουκυδίδη. Ο αρχαίος ιστοριογράφος το έχει γράψει. Να ξέρεις τους εχθρούς σου. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και ο Σουν Τζου στην Τέχνη του Πολέμου, όταν προτρέπει τους πολεμιστές σε γνώση του αντιπάλου και του περιβάλλοντος.Στο πλαίσιο αυτό, τα συστημικά ΜΜΕ, που φυσικά μιλούν κατά του Ερντογάν, παρουσιάζουν την εναλλακτική ως καλή λύση για τα συμφέροντα της Ελλάδας. Παρατηρείται λοιπόν το φαινόμενο η Μεράλ Ακσενέρ να παρουσιάζεται ως συμφέρουσα πρόεδρος της Τουρκίας. Μία επιλογή που σίγουρα συμφέρει τις ΗΠΑ, που επιθυμούν αμερικανόφιλο πρόεδρο στην Τουρκία.

Ας δούμε ποια είναι η κα Ακσενέρ και για ποιον λόγο δεν πρέπει η Ελλάδα να αισθάνεται ασφαλής μαζί της.

Η Μεράλ Ακσενέρ, που φαίνεται σήμερα να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να νικήσει τον Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2019, γεννήθηκε το 1956 στη Νίκαια από οικογένεια που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη. Έγινε γνωστή πρώτη φορά στην πολιτική όταν το 1996, μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου του Σουσουρλούκ, ο τότε υπουργός Εσωτερικών της πρωθυπουργού Ταντσού Τσιλέρ, Μεχμέτ Αγάρ, παραιτήθηκε (λόγω εμπλοκής στο σκάνδαλο) και τον αντικατέστησε η Μεράλ Ακσενέρ.

Στις εκλογές του 2007 και του 2011 εκλεγόταν βουλευτής του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ της Κωνσταντινούπολης και διατέλεσε και πρόεδρος της τουρκικής Βουλής.

Η διένεξή της με το εθνικιστικό κόμμα και τον αρχηγό του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με αφορμή την υποστήριξη του Μπαχτσελί στον Ερντογάν, άρχισε από τις αρχές του 2016 και την οδήγησε στην έξοδο από το κόμμα (διαγραφή) και στη διαδικασία ίδρυσης νέου κόμματος.

Η ίδια ηγείται του νέου τουρκικού κόμματος İyi Partı, δηλαδή, «Καλό Κόμμα». Το κόμμα αυτό έχει συγκεντρώσει στους κόλπους του «Γκρίζους Λύκους», φασίστες κι ακροδεξιούς κύκλους, κεμαλιστές, αντικομμουνιστές και γενικά Τούρκους που επιθυμούν να ασκηθεί επεκτατική πολιτική προς Δυσμάς. Οι κύκλοι αυτοί μισούν την Ελλάδα, μισούν οτιδήποτε θεωρούν πως βρίσκεται εντός εδάφους που η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει. Ουσιαστικά προωθούν το δόγμα του Παντουρκισμού.

Μάλιστα η κα Ακσενέρ αποκαλείται με διάφορα παρατσούκλια. «Σιδηρά Κυρία», «Τουρκάλα Μαρίν Λεπέν», «Γκρίζα Λύκαινα» ή «Asena» (Λύκαινα), μεταξύ άλλων. Εμφανές το ιδεολογικό της πλαίσιο.

Στο παρελθόν, έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα κατέχει παράνομα το Αιγαίο και ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν υποφέρει από την καταπίεση των Ελληνοκυπρίων.

«Πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί» για το Αιγαίο, έγραψε στο Τwitter πριν από λίγους μήνες, συμφωνώντας με τον ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος για τα 18 νησιά που δήθεν κατέχει παρανόμως η Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα κι αν εκλεγεί πρόεδρος, οι προκλήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο θα συνεχιστούν κι ίσως ενταθούν περαιτέρω.

Κατά συνέπεια, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι όπου γνωρίζει πως κάθε αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών θα είναι κακό. Είτε Ερντογάν είτε Ακσενέρ, οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι κι οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι.

του Κυριάκου Βελόπουλου
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Shares