Πέμπτη , 13 Ιουνίου 2024
Τελευταία Νέα

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ο Τσακαλώτος σε FT: “Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί περαιτέρω επιτήρηση”…


Η Ελλάδα δε θα χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή στήριξης ή επιτήρηση, μετά την έξοδο από το μνημόνιο, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Θέλουμε μία όσο πιο καθαρή έξοδο είναι δυνατή», δηλώνει ο κ. Τσακαλώτος στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα.Η συντάκτρια επισημαίνει ότι οκτώ χρόνια λιτότητας έχουν μειώσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά περίπου ένα τέταρτο και έχουν οδηγήσει στη φυγή από τη χώρα και προς άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ περίπου 450.000 χιλιάδες νεαρούς ειδικευμένους εργαζόμενους.

Σημειώνεται επίσης ότι η συντηρητική αντιπολίτευση στη χώρα διατηρεί προβάδισμα δέκα μονάδων στις δημοσκοπήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει δεχθεί πλήγμα στη δημοτικότητά του.

Για το λόγο αυτό, το κυβερνών κόμμα θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας πριν από τις εκλογές. Όπως αναφέρεται, η οικονομία αναμένεται να τρέξει με ρυθμό ανάπτυξης 2,5% φέτος και του χρόνου.

Παρόλα αυτά, σημειώνεται, αξιωματούχοι σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον θεωρούν ότι η Ελλάδα ακόμα χρειάζεται ένα δίχτυ ασφαλείας υπό τη μορφή ενός προληπτικού πιστωτικού μηχανισμού ώστε να διατηρήσει την εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, ο κ. Τσακαλώτος απορρίπτει αυτή την ιδέα. Η συντάκτρια εξηγεί ότι ο Υπουργός Οικονομικών λέει ότι «δεν υπάρχει μεγάλη όρεξη στην Ευρώπη για να προσφερθεί στην Ελλάδα μία πρόσθετη πιστωτική γραμμή, ιδίως από τη στιγμή που οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν τον Ιούνιο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να χτίσει ένα ‘μαξιλάρι’ από ρευστό ύψους περίπου 18 δισεκατομμυρίων ευρώ για να καλύψει αποπληρωμές χρέους τους επόμενους 18 μήνες».

Αυτό το «μαξιλάρι» θα αποτελείται από τις τελικές δανειακές δόσεις της τρέχουσας διάσωσης, καθώς και από δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και από δανεισμό από τις αγορές κεφαλαίου.

«Δεν μπορείς να έχεις και μαξιλάρι και προληπτική πιστωτική γραμμή. Πόσα χρήματα να βάλεις στην άκρη;», είναι το ρητορικό ερώτημα του κ. Τσακαλώτου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπουργός παραδέχεται πάντως ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν όροι σε κάποια μέτρα ενός πακέτου ελάφρυνσης χρέους, το οποίο η Ελλάδα ελπίζει ότι θα συμφωνηθεί έως τις αρχές Ιουνίου. Σημειώνει όμως ότι αυτοί οι όποιοι όροι δε θα σχετίζονται με την οικονομική πολιτική.

Νέο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη
Όσον αφορά στο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης, ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει αισιόδοξος. «Προσπαθούμε να είμαστε προνοητικοί. Πρόκειται να παραδώσουμε ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, φιλικό προς την ανάπτυξη και κοινωνικά ευαίσθητο, έως τον Απρίλιο. Θα αναλάβουμε την ιδιοκτησία αυτού του σχεδίου εμείς. Ξέρουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα πρέπει να κάνουμε κάποια κοινωνικά μέτρα για όλη την κοινωνία που θα κρατήσουν μακριά τη μεταρρυθμιστική κόπωση. Είχαμε οκτώ χρόνια κρίσης, τώρα ο κόσμος θέλει να δει τους καρπούς της ανάκαμψης να διανέμονται», λέει ο Υπουργός Οικονομικών.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι ο πρώτος Υπουργός Οικονομικών που θα έχει επιβλέψει με επιτυχία ένα πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα από την αρχή μέχρι το τέλος του.

Όπως σημειώνεται, ύστερα από μία ταραχώδη αρχή, λόγω της εναντίωσης ακτιβιστών του ΣΥΡΙΖΑ στις ιδιωτικοποιήσεις, τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και τις τραπεζικές κατασχέσεις ακινήτων, οι μεταρρυθμίσεις άρχισαν να επιταχύνονται το 2017.

Νέος γύρος μέτρων λιτότητας
Οι Έλληνες πάντως αντιμετωπίζουν έναν ακόμα τελικό γύρο μέτρων λιτότητας πριν από την επίσημη λήξη του προγράμματος διάσωσης, προσθέτει το δημοσίευμα, με την κυβέρνηση να έχει ήδη συμφωνήσει με τους πιστωτές να εφαρμόσει έναν ακόμα γύρο περικοπών στις συντάξεις και ένα πολύ χαμηλότερο αφορολόγητο όριο εισοδήματος την επόμενη διετία.

Σημειώνεται από την εφημερίδα ότι -όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία μετά από το τέλος των προγραμμάτων τους- η Ελλάδα θα υποβληθεί σε επιτήρηση που θα συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις που δεν ολοκληρώθηκαν κατά το τρέχον πρόγραμμα. Όμως, λέει ο κ. Τσακαλώτος, δε θα επιβληθούν νέοι όροι.

«Υπάρχει μία αίσθηση ότι η ευρωπαϊκή οικονομία πάει καλά. Είναι ώρα για την Ελλάδα να σταθεί στα δικά της πόδια και για την κυβέρνηση, τις εταιρείες, τα συνδικάτα, την κοινωνία των πολιτών να είναι υπεύθυνοι για τη δική τους μοίρα. Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να γίνει η Ελλάδα φυσιολογική», λέει ο κ. Τσακαλώτος.
newsit.gr

Shares