Σάββατο , 30 Σεπτεμβρίου 2023

Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ για Τουρκία- ΠΓΔΜ! (να ξέρει τι να κάνει;)

Με την γερμανίδα καγκελαριο Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησε τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας, όπως ανακοινώθηκε επισήμως από την Κυβέρνηση.

Βάσει της ίδιας ανακοίνωσης, το μενού της συζήτησής τους αφορούσε την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ καθώς και το “αγκάθι” Τουρκία.

“Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις συνομιλίες σε σχέση με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, την προκλητική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Επιπλέον, συζήτησαν για την παρεμπόδιση της εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία”, αναφέρει χαρακτηριστικά η κυβερνητική ανακοίνωση.

Ραντεβού σε Βρυξέλλες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός στη συνομιλία του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο υπογράμμισε την ανάγκη για οριστική λύση στο θέμα της ΠΓΔΜ με αλλαγή και της συνταγματικής ονομασίας της γείτονος, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις τουρκικές ενέργειες της τελευταίας περιόδου, τονίζοντας πως ο σεβασμός του διεθνούς δικαιου σε Αιγαίο και Μεσόγειο από την Τουρκία αποτελεί προϋπόθεση για προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ορίστηκε και “ραντεβού” των δύο για την προσεχή Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των 27, σε συνέχεια της συνάντησης που θα έχει η Γερμανίδα Καγκελάριος με τον Ζόραν Ζάεφ στη Γερμανία, “αλλά και προκειμένου να συνεχιστεί τη συζήτησή τους σε σχέση με την Τουρκία”.

Νίκη Ζορμπά για τον capital

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares